Vokietijos švietimo ministrė neteko daktarės laipsnio dėl plagijavimo (papildyta)

Vokietijos švietimo ministrė ir

Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2013, 11:55 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:04 PM

Opozicijai raginant ją atsistatydinti, Annette Schavan pažadėjo pradėti teisinę kovą dėl Diuseldorfo universiteto sprendimo ryšium su jos daktaro disertacija „Asmuo ir sąžinė“, parašyta prieš 33 metus.

„Nesutiksiu su Diuseldorfo universiteto sprendimu ir iškelsiu jam bylą“, - sakoma jos trumpame pareiškime iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR), kur ji lankosi su penkių dienų vizitu.

Ji sakė artimiausiu metu daugiau jokių pareiškimų neplanuojanti, nes tai jau tapo teisiniu ginču.

A. Schavan, kuri priklauso A. Merkel krikščionims demokratams ir yra rugsėjį trečios kadencijos sieksiančios kanclerės sąjungininkė, sulaukė A. Merkel paramos.

57 metų A. Schavan tapo antrąja A. Merkel ministrų kabineto nare, praradusia daktaro laipsnį dėl kaltinimų plagijavimu.

Buvęs gynybos ministras Karlas Theodoras zu Guttenbergas atsistatydino 2011 metais, kai paaiškėjo, kad jis didelę dalį savo disertacijos nukopijavo nuo kitų autorių darbų. Dėl to skandalo šis aristokratas pelnė pravardę „Baronas „Iškirpti ir įklijuoti“.

Vėliau tais pačiais metais vokiečių europarlamentarė Silvana Koch-Mehrin neteko daktaro laipsnio tyrimui nustačius, kad jos 2000 metų disertacijos „reikšmingos dalys“ buvo nukopijuotos nuo kitų.

A. Schavan užginčijo jai metamus kaltinimus, kurie į viešumą iškilo daugiau kaip prieš aštuonis mėnesius, ir pabrėžė, kad jiems pirmą kartą pasirodžius, ji paskambino į universitetą paprašyti atkreipti į juos dėmesį.

Universiteto Filosofijos fakulteto akademinis 15 narių komitetas 12 balsų prieš du, vienam nariui susilaikius, antradienį vakare nutarė panaikinti A. Schavan daktaro laipsnį, nurodydamas, kad šis sprendimas buvo priimtas kruopščiai išanalizavus jos disertaciją.

Mokslininkų komitetas padarė išvadą, jog nemaža dalis jos 1980 metais apgintos disertacijos apie sąžinės formavimąsi yra nuplagijuota ir kad ji nepakankamai identifikavo kitų autorių idėjas.

Kaltinimus dėl plagiato pirmasis pernai iškėlė vienas anoniminis tinklaraštininkas.

Komiteto narys Bruno Bleckmannas sakė, kad ministrės disertacijoje „esama daug tiesioginių citatų iš kitų tekstų, nepateikiant nuorodų į šaltinius.“

A. Schavan taip pat neįvardijo darbų, kuriais ji rėmėsi, išnašose arba literatūros sąraše, todėl komitetas padarė išvadą, jog ji „sistemingai ir apgalvotai prisiėmė intelektinius pasiekimus ... kurie nebuvo jos pačios“, pažymėjo B. Bleckmannas.

Daktaro laipsnis Vokietijoje laikomas prestižiniu pasiekimu, todėl žmonės neretai reikalauja, kad prie jų vardų būtų pridedami visi akademiniai titulai.

Klaidinantis daktaro laipsnio naudojimas laikomas baudžiamuoju nusikaltimu, už kurį gresia 1-5 metai laisvės atėmimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.