Irano ajatola atmetė JAV pasiūlymą surengti derybas

Irano aukščiausiasis lyderis

A. Khamenei žodis yra lemiamas sprendžiant visus reikalus šiitiškoje respublikoje, įskaitant opią Irano branduolinę programą ir užsienio politiką.<br>AP
A. Khamenei žodis yra lemiamas sprendžiant visus reikalus šiitiškoje respublikoje, įskaitant opią Irano branduolinę programą ir užsienio politiką.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 7, 2013, 2:48 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:03 AM

„Jūs (amerikiečiai) norite derėtis, kada esate nukreipę ginklą į Iraną. Irano tauta nebus įbauginta tokių veiksmų“, - A. Khamenei pareiškė sakydamas kalbą oro pajėgų vadams, kurios ištraukos buvo paskelbtos jo tinklalapyje.

„Kai kurie džiūgauja dėl derybų pasiūlymo ... (tačiau) derybos nieko neišspręs“, - pridūrė jis.

A. Khamenei žodis yra lemiamas sprendžiant visus reikalus šiitiškoje respublikoje, įskaitant opią Irano branduolinę programą ir užsienio politiką.

„Esu ne diplomatas, o revoliucionierius, - pažymėjo jis. - JAV politika Artimuosiuose Rytuose žlugo, ir amerikiečiams reikia pasirodyti sėkmingai sužaidus. Tai reiškia Irano atvedimą prie derybų stalo.“

A. Khamenei savo kalboje komentavo pasiūlymą, pateiktą JAV viceprezidento Joe Bideno, kuris užsiminė apie galimybę bendrauti su Iranu tiesiogiai, sprendžiant nesutarimus dėl branduolinės programos, jeigu „Irano vadovybė, aukščiausiasis lyderis yra rimtai nusiteikę“.

Kalbėdamas praeitą savaitę Miuncheno tarptautinėje saugumo konferencijoje, J. Bidenas sakė: „Leidome aiškiai suprasti ... kad būtume pasiruošę susitikti dvišalėje aplinkoje su Irano vadovybe.“

„Tas pasiūlymas galioja, tačiau (derybos) turi būti tikros ir apčiuopiamos, taip pat turi būti programa, apie ką jie pasiruošę kalbėti. Mes nesame pasiruošę to daryti vien dėl vaizdo“, - perspėjo J. Bidenas.

A. Khamenei komentarai buvo paskelbti kitą dieną po to, kai JAV sugriežtino sankcijas Iranui, dar labiau apribodama šios šalies galimybes eksportuoti naftą.

Abi šalys įsitraukusios į įtemptą ginčą dėl Teherano branduolinių ambicijų, kurios, kaip įtaria Vakarų šalys ir Izraelis, yra užslėptas siekis susikurti branduolinį arsenalą, nors Iranas tai griežtai neigia.

Vašingtonas nutraukė diplomatinius santykius su Iranu 1980 metais, po išpuolio prieš JAV ambasadą Teherane, per kurį islamistai studentai įkaitais paėmė 52 Amerikos diplomatus.

Nuo tų laikų šiitiška respublika vadina Jungtines Valstijas didžiuoju šėtonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.