Nužudytą opozicijos lyderį Tunise išlydi tūkstančiai žmonių

Tūkstančiai žmonių

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 8, 2013, 4:08 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:03 AM

Laidotuvių procesija paskui karstą su Ch. Belaidu iš Džebel Dželudo rajono, kur velionis buvo pašarvotas, į el Dželazo kapines, esančias už maždaug pusketvirto kilometro, patraukė netrukus po vidudienio.

Atsisveikinti su politiku, trečiadienį nušautu prie savo namų, į gatves, kuriomis buvo vežamas karstas, išėjo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių. Dar šimtai žmonių buvo susirinkę kitose Tuniso gatvėse.

Tuo tarpu sostinės gyvenimas buvo beveik visiškai paralyžiuotas dėl visuotinio streiko, surengto šios Šiaurės Afrikos šalies iniciatyva, protestuojant prieš kairiųjų pažiūrų politiko nužudymą, dėl kurio kaltinama valdančioji islamiška partija „ Ennahda“.

Miesto gatvės ištuštėjo, užsidarė parduotuvės, o viešasis transportas veikė minimaliu režimu. Taip pat buvo uždarytas Tuniso tarptautinis oro uostas, kurio pareigūnai sakė, kad visi skrydžiai iš sostinės ir į ją buvo atšaukti.

Armija pasiuntė savo techniką ir karius į Habibo Bourguibos prospektą, kuris buvo 2011 metų revoliucijos, nuvertusios autokratinį prezidentą Zine'ą El Abidine'ą Ben Ali bei išprovokavusios Arabų pavasario sukilimų bangą, epicentras.

Viena iš Ch. Belaido dukrų nualpo per chaotiškas ir jaudinančias scenas, kai laidotuvių kolona ruošėsi išvažiuoti į kapines.

„Savo krauju ir sielomis aukosimės už šį kankinį“, - skandavo gedintys žmonės, tarp kurių buvo iškilių politikų. Jie taip pat smerkė „Ennahda“ ir tos partijos narius vadino žudikais.

„Netekome nuostabaus didvyrio“, - buvęs premjeras Beji Caidas Essebsi, dabar vadovaujantis centro dešiniajai opozicijai, sakė AFP.

Ch. Belaidas buvo griežtas „Ennahda“, tapusios vienu iš stipriausių islamiškų judėjimų šiame regione, kritikas.

48 metų politikas bus palaidotas po penktadieninių pamaldų šioje musulmoniškoje šalyje, kurios senai sekuliarumo tradicijai pavojų kelia „Ennahda“ iškilimas rise.

Streikas, kurį paragino surengti Pusę milijono narių turinti Visuotinė Tuniso darbininku sąjunga (UGTT), tikriausiai bus didžiausias nuo vykusio 2011 metų sausio 14-ąją - tą pačią dieną, kai Zine'as El Abidine'sa Ben Ali pabėgo į Saudo Arabiją.

„Ennahda“ priklausantis premjeras Hamadi Jebali reagavo į Ch.Belaido nužudymo išprovokuotą įtūžį, paskelbdamas, kad suformuos naują technokratų vyriausybę, tačiau viena jo partijos frakcija atmetė šį žingsnį, dar labiau pagilindama politinę krizę.

Keturi opozicijos aljansai, tarp jų Ch. Belaido blokas „Liaudies frontas“, paskelbė paliekantys Nacionalinę konstitucinę asamblėją, išrinktą 2011 metų spalį, tačiau iki šiol nesugebėjusią parašyti naujos konstitucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.