Žiurkių nuodų skandalas Lenkijoje sudomino ES

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-02-08 13:46, atnaujinta 2018-03-12 08:33

Lenkijos Seimas susirūpino, kad skandalas dėl žiurkių nuodų saldumynuose gali pakenkti maisto eksportuotojams ir sulėtinti šalies ekonomikos augimą. Mat jau kyla abejonių dėl ES standartų laikymosi.

Parlamentarams sukėlė nerimą žinia, kad Slovakijos žemės ūkio ministerija kreipėsi į Europos Komisiją ragindama patikrinti, ar Lenkijos maisto kontrolės tarnybos atitinka ES standartus.

Slovakai savo kreipimesi priminė ir pernykštes istorijas apie lenkiškose dešrose naudotą techninę druską, supuvusius kiaušinių miltelius kepiniuose.

Po pastarojo skandalo lenkiškus produktus griežčiau kontroliuoti nusprendė Lietuva, Latvija, Čekija, Vokietija.

O Danijos žemės ūkio ministrė Mette Gjerskov paragino vietos prekybos centrus lenkiškų prekių neimportuoti.

Tokie pranešimai savotiškai diskreditavo ekonomikos ministro Januszo Piechocinskio sausį pradėtą akciją „Pirk lenkiškus produktus” – vietinio maisto reklama jau laikinai sustabdyta.

Savo ruožtu žemės ūkio ministras Stanislawas Kalemba kaimyninių valstybių priekaištus vadina nepagrįstais ir ragina kurti naują maisto gaminių kontrolės tarnybą.

Visiškas kontrolės chaosas

Didžiausias Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza” skelbia, kad maisto gaminių kokybės kontrolė šalyje primena chaosą, koks kyla bombarduojant.

Oficialiai veikiančios penkios kontrolės tarnybos priklauso skirtingoms ministerijoms ir savo veiklos nederina.

Po didesnių skandalų dėl nekokybiško maisto politikai jau 10 metų vis rėkia, kad reikia kurti bendrą kontrolės tarnybą. Tačiau niekas nesikeičia, nes ginčai atsimuša į ministerijų ir partijų interesus.

Ekspertų teigimu, valdžią iškovojusios partijos pasidalija ministerijas ir nenori pelningų pareigybių perleisti varžovams.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza” teigimu, pernykštė afera dėl pigesnės techninės, o ne valgomosios druskos naudojimo maisto pramonėje paliudijo, kad kontrolės tarnybos gina ne vartotojų, o pramonininkų interesus.

Greičiausiai dėl to inspektoriai visą dešimtmetį nesugebėjo pastebėti, kad daugybė bendrovių maisto gamybai naudojo ne valgomąją, o pigesnę techninę druską.

Apie tai inspektorius ne kartą informavo anoniminiai pranešėjai, tačiau kontrolieriai kažkodėl pažeidimų nerasdavo.

Net pernai, kai apgavystes demaskavo žiniasklaida, sanitarinė ir veterinarijos inspekcijos atsisakė paviešinti, kokių įmonių produktai gali būti kenksmingi.

Techninė druska – pavojinga

Šią savaitę paviešinti minėtas įmones kontrolierius per teismą pagaliau privertė būtent „Gazeta Wyborcza”, kuri įrodė, kad vartotojai turi teisę į tokią informaciją.

Paaiškėjo, kad kenksmingą druską gamyboje naudojo net 646 įmonės – elitiniai restoranai, mokyklų valgyklos, kepyklos, garsūs makaronų, padažų, konservų, dešrų, saldumynų gamintojai.

Inspektoriai tvirtino, kad gaminiai su technine druska nėra pavojingi sveikatai. Tiesa, Lodzės universiteto toksikologai skelbė visai ką kita.

Mokslininkai techninėje druskoje rado sunkiųjų metalų ir pareiškė, kad jų kaupimasis organizme gali sukelti vėžį ir kitas mirtinas ligas.

Vyriausybei svarbus eksportas

Varšuvos žiniasklaida tuomet spėjo, kad sanitarinei inspekcijai tylėti nurodė žemės ūkio ministras Marekas Sawickis, esą išsigandęs, kad skandalas gali sužlugdyti maisto gaminių eksportą.

Mat maisto pramonės sektorius duoda darbo net 427 tūkst. žmonių, kurie sukuria beveik 24 procentus bendrojo vidaus produkto.

Iš ES šalių tiktai Graikijoje ir Danijoje maisto pramonės indėlis į ekonomiką yra didesnis.

Maisto produktai tapo sparčiausiai didėjančia Lenkijos eksporto preke – vyriausybė jį paskelbė prioritetiniu, galinčiu padėti sušvelninti ekonominės krizės poveikį.

2008 metais Lenkija eksportavo 11,7 mlrd., o pernai – jau 17 mlrd. zlotų vertės produktų.

Įtarimai dėl nuodų pasitvirtino

Prieš dvi savaites Lietuvoje buvo kilęs nerimas dėl to, kad į maisto parduotuves galėjo patekti žiurkių nuodais užkrėstų saldumynų iš Lenkijos.

Ekspertizės Varšuvoje paliudijo, kad į pieno ūkio „Rokitnianka” pagamintų 10 tonų pieno miltelių siuntą tikrai buvo patekęs nedidelis kiekis žiurkių nuodų.

Todėl iš apyvartos buvo pašalinta trijų saldumynus gaminančių įmonių produkcija.

Norėdama nuraminti pirkėjus Lenkijos sanitarinė inspekcija pareiškė, jog žiurkių nuodų kiekis buvo toks mažas, kad sveikatai negalėjo sukelti jokių neigiamų padarinių. Bet tai neįtikino kontrolierių kaimyninėje Lietuvoje, Latvijoje, Čekijoje, Slovakijoje ir Vokietijoje. Jie sustabdė įtartinų produktų pardavimą ir sugriežtino visų lenkiškų maisto gaminių kokybės tikrinimą.

Negana to, skandalo sukrėsta Slovakijos žemės ūkio ministerija netgi kreipėsi į Europos Komisiją, ragindama įvertinti, ar Lenkijos maisto kontrolės tarnybos atitinka ES standartus.

Tai papiktino Varšuvos valdininkus. Lenkijos sanitarinės inspekcijos atstovas spaudai Jacekas Bondaras „Lietuvos rytui” pareiškė, kad lenkiški produktai yra vieni geriausių ES.

J. Bondaro nuomone, kaimyninės valstybės, kibdamos prie lenkiškų produktų, paprasčiausiai ieško būdų, kaip stabdyti pigių, bet kokybiškų lenkiškų produktų invaziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.