Tunise nužudyto opozicijos politiko laidotuvės pagilino šalį apėmusią krizę

Tunise laidojant nužudytą

Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 9, 2013, 3:07 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:51 AM

Praėjus kelioms valandoms ministras pirmininkas patvirtino, kad sieks suformuoti naują vyriausybę, nors tam priešinasi jo partija. Premjeras grasino atsistatydinti, jeigu pasiūlymas nebus priimtas.

Šie įvykiai dar labiau padidino nerimą Tunise, kur perėjimą nuo diktatūros prie demokratijos temdo religinis susipriešinimas, politikų rietenos ir ekonomikos sunkumai. Šalis, kuri, kaip daugelis tikėjosi, taps pavyzdžiu kitoms Arabų pavasario valstybėms, šiuo metu išgyvena sudėtingą laikotarpį.

Žmonės iš visos šalies vyko į sostinę Tunisą palydėti į paskutinio poilsio vietą 48 metų Chokri Belaido - teisininko ir opozicinio aljanso „Liaudies frontas“ lyderio, kuris buvo nušautas trečiadienį. Tūkstančiai žmonių lydėjo šio „neturtingųjų gynėjo“ karstą iš jo tėvų namų į Dželazo kapines, esančias už kelių kilometrų.

Šios laidotuvės, per kurias demonstrantai skandavo šūkius prieš valdančiąją islamišką partiją, „buvo vienos įspūdingiausių per Tuniso istoriją“, sakė istorikas Slahhedine'as Jourchi. Vienas veiksnių, nulėmusių didelį dalyvių skaičių, buvo visuotinis streikas, kurį įtakingiausia Tuniso profsąjunga paragino surengti Ch.Belaido atminimui.

Tuniso darbininkų partijos atstovas Hamma Hammami pasakė kalbą, kurioje pagerbė nužudytą politiką, o Ch. Belaido draugai ir artimieji klausėsi ašarodami.

„Ilsėkis ramybėje, Chokri. Mes tęsime šią kovą“, - kairiųjų lyderis pareiškė kapinėse, kuriose jautėsi ašarinių dujų kvapas dėl netoliese vykusių demonstrantų ir policijos susirėmimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.