Dešimtys milijonų indų maudėsi Gangoje

„Dabar jaučiuosi toks lengvas“, - sakė jis.

Maudynėms, kurios, kaip tikima, nuplauna maldininkų nuodėmes, prieš aušrą vadovavo pelenais išsitrynę nuogi asketai, po kurių į sraunius upės vandenis Alahabado mieste Šiaurės Indijoje ėmė bristi milijonai tikinčiųjų.<br>AP
Maudynėms, kurios, kaip tikima, nuplauna maldininkų nuodėmes, prieš aušrą vadovavo pelenais išsitrynę nuogi asketai, po kurių į sraunius upės vandenis Alahabado mieste Šiaurės Indijoje ėmė bristi milijonai tikinčiųjų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-02-10 16:08, atnaujinta 2018-03-12 05:50

Maudynėms, kurios, kaip tikima, nuplauna maldininkų nuodėmes, prieš aušrą vadovavo pelenais išsitrynę nuogi asketai, po kurių į sraunius upės vandenis Alahabado mieste Šiaurės Indijoje ėmė bristi milijonai tikinčiųjų.

Miesto gyventojų skaičius sekmadienio rytą buvo padidėjęs nuo normalių 1,2 mln. iki maždaug 40 mln., o maždaug 20 mln. šių žmonių buvo susigrūdę didžiulėje užtvertoje maudynių teritorijoje prie trijų šventųjų upių - Gangos, Jamunos ir mitinės Sarasvatės - santakos, sakė atstovas Ashokas Sharma.

Tūkstančiai budinčių savanorių ir policininkų ragino maldininkus trumpam panerti į vandenį ir lipti į krantą, kad atsirastų vietos kitiems.

„Stebėjimas iš sraigtasparnių, skraidančių kamerų ir mūsų apskaičiavimai rodo, kad maždaug 20 mln. žmonių atlieka ritualinį apsiplovimą upėse, - sakė A. Sharma. - (Darbuotojai) prašo žmonių po išsimaudymo palikti ghatus (laiptus į upę), kad būtų išvengta spūsties“.

Mahakumbhamela - Didžioji Kumbhamela (Puodynės sambūris), kuri šiemet prasidėjo sausį ir baigsis kovą, Alahabade vyksta kas 12 metų. Mažesnės Kumbhamelos kas treji metai vyksta ir kituose Indijos miestuose.

Šiemetinė Mela yra didelė net ir pagal ankstesnius standartus, o astrologai sako, kad dabartinis planetų išsidėstymas pasitaiko kartą per 147 metus ir yra itin palankus kai kuriems maldininkams.

„Tai retas planetų išsidėstymas, kuris atneš gerus laikus kai kuriems zodiako ženklams ir nepalankų poveikį kitiems“, - sakė vietos astrologas Amarpalas Sharma.

Apsiplovimas vyksta santakos rajone, kuris vadinamas Sangamu. Hinduistai tiki, kad pasinėrimas į šventus vandenis nuplauna jų nuodėmes ir išvaduoja nuo atgimimų rato.

„Tai metas, kai didžiausia dvasinio išsivadavimo tikimybė“, - apie šį sekmadienį, žinomą kaip „mauni amavasja“ (jaunaties dieną, kai ir saulė, ir mėnulis yra Ožiaragio žvaigždyne), aiškino hinduistų dvasininkas Parushramas Shastri.

Asketai su veltinėmis kaselėmis, aiškiaregiai ir šventaisiais pasiskelbę žmonės iš visos šalies susirinko šiam milžiniškam reginiui, kuris suteikia retą progą pamatyti visą, nepaprastai įvairialypį Indijos dvasingumo spektrą.

Nepaisydami visų nepatogumų - ankstyvo kėlimosi, pasinėrimo į šaltus užterštus vandenis ir nepaliaujamo minios grūdimosi - maldininkai pasakoja apie dvasinio pakilimo jausmą ir nuostabą dėl festivalio masto.

Interjero dizaineris Swapna Bhatia iš Delio pavadino tai „paprasčiausiai išėjimu iš pasaulio patirties“.

„Dabar jaučiuosi toks lengvas“, - sakė jis.

Tvarką per sekmadienio apeigas prižiūrėjo daugiau kaip 7 tūkst. policininkų ir 30 tūkst. Savanorių. Jų užduotis yra neleisti susidaryti spūstims, kurios per Indijos religinius festivalius neretai tampa žmonių žūties priežastimi.

„Vienas pasinėrimas upėje turi galią visiems laikams pakeisti gyvenimą“, - sakė 65 metų Malti Devi iš Londono, kuri Kumbhameloje dalyvauja pirmą kartą.

Dauguma tikinčiųjų po vandeniu panardindavo ir galvas, kai kurie vandenį gėrė ar pylė į įvairias talpas, kad parsivežtų namo kaip lauktuves.

Šio religinio sambūrio organizavimas pareikalauja titaniškų pastangų ir 16 trilijonų rupijų (290 mln. dolerių) biudžeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.