Naujuoju popiežiumi gali tapti lotynų amerikietis

Popiežiui Benediktui XVI paskelbus, kad jis šį mėnesį atsistatydins, Romos Katalikų Bažnyčiai galbūt jau atėjo laikas naujuoju popiežiumi išrinkti ne europietį, o juo galėtų tapti lotynų amerikietis, praneša „Reuters“.

Popiežius Benediktas XVI paskelbė, kad šį mėnesį atsistatydins.<br>AP
Popiežius Benediktas XVI paskelbė, kad šį mėnesį atsistatydins.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 11, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:11 AM

Lotynų Amerikoje gyvena 42 proc. iš 1,2 milijardo katalikų. Tai didžiausia katalikų grupė. Palyginimui, europiečiai sudaro 25 proc. visų katalikų. Po lenko popiežiaus Jono Pauliaus II ir vokiečio Benedikto XVI šis postas, kurį anksčiau užimdavo tik italai, tapo atviru visiems. Kas tampa popiežiumi, priklauso nuo kandidato asmenybės, kuri, jį renkančių kardinolų nuomone, turi būti tinkamiausia toliau vadovauti katalikams.

Du aukšti Vatikano pareigūnai neseniai netikėtai aiškiai užsiminė apie galimus popiežiaus įpėdinius. Iš jų pasisakymų galima daryti išvadą, kad nauju popiežiumi galėtų tapti lotynų amerikietis.

„Pažįstu daug vyskupų ir kardinolų iš Lotynų Amerikos, kurie galėtų imtis atsakomybės už Katalikų Bažnyčią“, - sakė arkivyskupas Gerhardas Muelleris, kuris vadovauja Tikėjimo doktrinos kongregacijai.

„Katalikų Bažnyčia moko, kad krikščionybė nėra sutelkta tik Europoje“, - interviu prieš Kalėdas sakė Vokietijoje gimęs arkivyskupas.

Šveicaras kardinolas Kurtas Kochas, Vatikano krikščionių vienybės departamento vadovas, Ciuriche dienraščiui „Tagesanzeiger“ taip pat prieš Kalėdas sakė, kad Bažnyčios ateitis yra ne Europoje. „Būtų gerai, jei kitoje konklavoje būtų kandidatų iš Afrikos ar Pietų Amerikos“, - sakė K. Kochas.

Paklaustas, ar rinktųsi ne europietį kandidatą, jei jis ir europietis būtų vienodai tinkami, jis atsakė „taip“.

Jei jau tikrai atėjo eilė Lotynų amerikiečiams, pirmaujantys kandidatai galėtų būti didžiulės San Paulo vyskupijos, Brazilijoje, vadovas, arkivyskupas Odilo Schereris ir italų kilmės argentinietis Leonardo Sandri, kuris dabar vadovauja Vatikano Rytų Bažnyčių departamentui. Peteris Turksonas iš Ganos, Vatikano teisingumo ir taikos departamento vadovas, laikomas pagrindiniu kandidatu iš Afrikos.

Apie pusę balso teisę turinčių kardinolų yra iš Europos, todėl išlieka gana didelė tikimybė, kad naujas popiežius bus iš Senojo žemyno. Vatikanas tikisi naują popiežių išrinkti kovo mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?