Bėgimo žvaigždė O. Pistorius įtariamas nušovęs savo merginą (papildyta)

Pietų Afrikos Respublikos sprinteris Oscaras Pistorius, kuris visame pasaulyje išgarsėjo kaip pirmasis neįgalusis atletas, patekęs į olimpines žaidynes, ketvirtadienio naktį atsidūrė areštinėje.

O. Pistorius išeina iš policijos nuovados.<br>AP
O. Pistorius išeina iš policijos nuovados.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BBC ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2013, 11:55 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:39 PM

26 metų sportininkas įtariamas nušovęs savo merginą namuose, skelbia naujienų agentūra „Reuters“. Nužudymo aplinkybės kol kas tiriamos. Gali būti, kad mergina buvo palaikyta įsibrovėliu.

Tiesa, oficialiai neįvardijama, kad būtent O. Pistorius tapo įtariamuoju, tačiau vietos žiniasklaida skelbia, kad bėgimo žvaigždė įtariamas savo merginos nužudymu.

Policija pranešė, kad 30 metų mergina buvo pašauta į ranką ir galvą. Ji mirė nelaimės vietoje.

„Yra liudininkų ir jie šį rytą buvo apklausti. Kalbame apie kaimynus ir žmones, kurie anksčiau tą vakarą ir kai buvo šaudoma kažką girdėjo“, - prie to gyvenamojo komplekso žurnalistams sakė policijos brigados vadė Denise Beukes.

Prabangūs O. Pistoriaus namai yra viduryje didelio komplekso, kurį juosia 3 m aukščio siena su viršuje įrengta elektrine tvora.

„Sunku įsivaizduoti, kad koks nors įsibrovėlis patektų į šią bendruomenę, tačiau gyvename šalyje, kur įsibrovėliai gali patekti visur, kur tik nori“, - sakė vienas Silverleikso gyventojas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

„Oscaras yra geras vaikinas, doras kaimynas ir jeigu jis yra nekaltas, aš šį žmogų labai užjaučiu“, - pridūrė jis.

Sportininką remia britų telekomas BT, akinių nuo saulės gamintoja „Oakley“, sportinės aprangos gamintoja „Nike“ ir prancūzų dizaineris Thierry Mugler.

„Mes sukrėsti šių baisių, tragiškų naujienų. Laukiame PAR policijos tyrimo išvadų“, - prieš O. Pistoriaus apkaltinimą sakė BT atstovė.

Tuo tarpu policija ketvirtadienį nesureikšmino pranešimų esą O. Pistorius nušovė savo širdies draugę, palaikęs ją įsibrovėliu, nurodydama, kad pareigūnai jau anksčiau yra buvę iškviesti į tuos namus dėl buitinio smurto ir tvirtino nesutiksiantys, kad įtariamasis būtų paleistas už užstatą.

Pabrėžusi, kad pranešimai, kuriuose teigiama, jog auka buvo palaikyta įsibrovėliu, „kilo ne iš mūsų“, D. Beukes sakė, kad „kaltinamojo namuose anksčiau yra buvę incidentų dėl įtariamo buitinio smurto“.

Pernai žurnalas „Time“ O. Pistorių įvardijo vienu iš 100 įtakingiausių pasaulyje žmonių.

Šovė keturis kartus

Policijos atstovas Katlego Mogale sakė, kad 26 metų vyras buvo sulaikytas už tai, kad nušovė 30 metų moterį“.

K. Mogale negalėjo patvirtinti, kad suimtasis yra O. Pistorius, teigdamas, kad šio vyro tapatybė bus atskleista kai jis stos prieš teimą vėliau ketvirtadienį.

„Į auką buvo šauta keturis kartus, ir ji mirė įvykio vietoje. Manoma, kad ji buvo kaltinamojo mergina“, - sakė atstovas.

Vietos žiniasklaidos teigimu, ta mergina yra manekenė Reeva Steenkamp.

Pranešama, kad manekenė R. Steenkamp su O. Pistoriumi susitikinėjo metus. Laikraščio „Sunday Independent“ praėjusio savaitgalio socialiniuose puslapiuose ji rašė, kad O. Pistorius turi „nepriekaištingą“ skonį.

„Jo dovanos visuomet būna apgalvotos“, - sakė ji.

Kai kurios iš paskutinių jos žinučių „Twitter“ rodo, kad ji laukė Šv. Valentino dienos, kurią ketino atšvęsti su juo.

„Ką rytoj esi parengęs savo meilei???“ - rašė ji.

„Mes visi priblokšti. Jos šeima ištikta šoko“, - žurnalistams ašarodama sakė R. Steenkamp agentė Sarita Tomlinson.

„Jų santykiai tikrai buvo geri, - sakė ji. - Niekas iš tikrųjų nežino, kas įvyko“.

Pasak K. Mogale, šis incidentas įvyko name, esančiame prabangiame uždarame gyvenamajame komplekse Silverleikso rajone netoli Pretorijos, kuriame gyvena ir O. Pistorius.

Pietų Afrikos respublika patenka tarp valstybių, kuriose yra įvykdoma daugiausia nusikaltimų pasaulyje, todėl daugelis gyventojų namuose laiko ginklus savigynai.

Pateko į sporto istoriją

O. Pistorius yra tikras adrenalino fanatikas: jo žavėjimąsi greičiu atspindi aistra motociklams.

Prieš ketverius metus jis sudaužė savo motorinę valtį upėje į pietus nuo Johanesburgo, o per tą incidentą susilaužė du šonkaulius, akiduobės kaulą ir žandikaulį.

Jis anksčiau taip pat augino du baltuosius tigrus, tačiau vėliau pardavė juos vienam Kanados zoologijos sodui, kai jie tapo per dideli.

Abiejų kojų dar vaikystėje netekęs ir su protezais bėgantis O. Pistorius šią vasarą Londone dalyvavo ir olimpinėse, ir parolimpinėse žaidynėse.

Londono olimpinėse žaidynėse lengvaatletis pateko į 400 m bėgimo varžybų pusfinalį. Parolimpinėse žaidynėse jis iškovojo du aukso medalius 400 m bėgimo ir estafetės rungtyse, bei buvo antras 200 m bėgimo rungtyje.

O. Pistorius gimė su įgimtu defektu – jis neturėjo šeivikaulių, todėl medikai, kai jam buvo 11 mėnesių, buvo priversti amputuoti galūnes žemiau kelių. Nepaisant tokios būklės, tai O. Pistoriuso nesulaikė nuo aktyvaus sporto. Būdamas paauglys jis jau svajojo dalyvauti olimpiadoje.

Pasaulyje išgarsėjęs atletas vadinamas „Ašmeniniu bėgiku“, nes naudoja anglies plokščių protezus.

Būtent šios dirbtinės priemonės neleido O. Pistoriusui išvengti ir kontroversijų. Parolimpinių žaidynių aukso medalio laimėtojas anksčiau netgi sulaukė draudimo varžytis su sveikais sportininkais, nes daugelis tvirtino, jog protezai atletui suteikia papildomą pranašumą.

Po nuodugnių tyrimų 2008 metais Tarptautinis sporto arbitražas (CAS) leido O. Pistoriusui mėginti patekti į olimpiadą. Po dar vienos duobės sportininkas atsigavo ir pernai su PAR komanda pasaulio čempionate dalyvavo 4x400 estafetėje, tačiau dėl neaiškių priežasčių jam nebuvo suteiktas šansas pasirodyti finaliniame bėgime. Nepaisant to, jis demonstravo gerus rezultatus, tačiau tai visų skeptikų nenutildė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.