Italų filmas popiežiui Benediktui XVI tapo pranašiškas

Popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimas sukėlė tikras šoko bangas visame katalikų pasaulyje. Bet ar tikrai? Pasirodo, pasitraukimo ženklų būta. Pavyzdžiui, pranašiškas italų filmas, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Reuters“ ir AP informacija.

Sutrikusį pontifiką filme „Turime popiežių!” suvaidino prancūzas M. Piccoli.
Sutrikusį pontifiką filme „Turime popiežių!” suvaidino prancūzas M. Piccoli.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 15, 2013, 8:58 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:29 PM

2011-aisiais, kai režisierius Nanni Moretti pristatė savo komišką dramą „Turime popiežių!” („Habemus Papam”), Vatikanas filmo premjerą sutiko šaltai.

Esą toks scenarijus, kai popiežiumi išrinktas kardinolas netikėtai pabėga iš Vatikano ir galiausiai sugrįžta, kad viešai pareikštų negalintis eiti atsakingų pontifiko pareigų, yra neįtikėtinas.

Pasirodo, dar ir kaip tikėtinas. Taip, Benediktas XVI išrinktas ne ką tik, o 2005-aisiais, bet jo žodžiai apie pasitraukimą stulbinamai panašūs į popiežiaus filme.

„Popiežiui reikia ir fizinių, ir dvasinių jėgų”, – pareiškė 85 metų Benediktas XVI ir pridūrė, kad prašo „atleidimo už visas nuodėmes”.

Savo ruožtu pontifiką N. Moretti filme, kuris šią savaitę iškart pakartotas per itališką kanalą „Sky Cinema”, suvaidinęs Michelis Piccoli pareiškia, kad „Bažnyčiai reikia vedlio, turinčio jėgų dideliems pokyčiams”. Žinoma, N. Moretti buvo tiesiog subombarduotas žurnalistų skambučiais. Bet jis pripažino esantis toks pat nustebęs kaip ir visi kiti.

„Ką aš turėčiau pasakyti? Kino pasaulis kartkartėmis sugeba nuspėti tai, kas vėliau įvyksta iš tikrųjų”, – teištarė režisierius.

Tiesa, popiežiaus atsistatydinimo ženklu Romoje tapo ne tik šis N. Moretti filmas.

Štai buvęs Italijos Ivreos miestelio vyskupas Luigi Bettazzi praėjusiais metais staiga ėmė samprotauti, kad Josephas Ratzingeris gali pasitraukti iš Šventojo Sosto.

„Linkiu jam ilgo gyvenimo ir šviesos. Bet manau, kad išvydęs, jog viskas greitai keičiasi, jis suras drąsos pasitraukti”, – tuomet kalbėjo L. Bettazzi.

Apie jį kamuojančias dvejones buvo užsiminęs ir pats pontifikas – išsamiame interviu vokiečių žurnalistui Peteriui Seewaldui 2010 metais.

„Jei popiežius suvokia fiziškai, psichologiškai ir dvasiškai nebegalintis susitvarkyti su pareigomis, jis turi teisę, tam tikromis aplinkybėmis netgi pareigą, atsistatydinti”, – pareiškė Benediktas XVI.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.