Virš Rusijos sprogęs meteoritas sukėlė paniką (atnaujinta)

Kaip praneša ITAR-TASS, penktadienį virš Čeliabinsko 7 valandą 30 minučių Maskvos laiku (5 valandą 30 minučių Lietuvos laiku) buvo užfiksuotas ryškus baltas žybsnis, po kelių sekundžių gyventojai išgirdo sprogimą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP, ELTA, newsru.com ir lrytas.lt inf.

Feb 15, 2013, 3:04 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:29 PM

Nepaprastųjų situacijų ministerijos duomenimis, virš Uralo praskriejo meteoritas, iš dalies sudegęs žemutiniuose atmosferos sluoksniuose, o jo nuolaužos nukrito už 80 kilometrų nuo Satkos miesto Čeliabinsko srityje. Pareigūnai nurodė, kad spinduliuotės lygis po šio incidento išliko normalus.

Kaip praneša ITAR-TASS, penktadienį virš Čeliabinsko 7 valandą 30 minučių Maskvos laiku (5 valandą 30 minučių Lietuvos laiku) buvo užfiksuotas ryškus baltas žybsnis, po kelių sekundžių gyventojai išgirdo sprogimą.

Manoma, kad meteoritas nukrito į ežerą netoli Čebarkulio miesto Čeliabinsko srityje.

Pranešama, kad išbyrėjo namų langai. Rusijos Uralo Čeliabinsko srityje daugiau kaip 950 žmonių kreipėsi į medikus pagalbos po meteorito nuolaužų nukritimo. Mažiausiai 46 nukentėjusieji paguldyti į ligoninę. Meteorito sprogimas ne tik sužeidė žmones, bet ir pasėjo paniką.

Uralo regiono mieste Čeliabinske eismas ryte buvo trumpam paralyžiuotas, žmonėms stebint retą reginį, kai krintantis meteoritas iš dalies sudegė žemuosiuose atmosferos sluoksniuose, nutvieksdamas miestą akinančia šviesa, matoma televizijos reportažuose.

„Sulaukėme tūkstančių skambučių, kad kažkas buvo rasta ir kad dega miškas. Tačiau kol kas nėra patvirtintos informacijos, kad kažkas nukrito“ ant Žemės paviršiaus, aiškino J. Burenka.

Policijos pareigūnai nustatinėja vietas, kuriose nukrito kosminio kūno nuolaužos.

Newsru.com informuoja, kad Čeliabinskio srityje buvo užfiksuoti mobiliojo ryšio trikdžiai. Visoje apylinkėje tvyro parako kvapas.

Visuose strateginiuose miesto objektuose sustiprinta apsauga. Fiksuojami pranešimai apie padarytą žalą pastatams ir automobiliams.

Vietos pašto tarnyba nurodė, kad buvo apgadinti keli jos pastatai. Taip pat apgadinta Čeliabinsko ledo ritulio klubo „Traktor“ arena, dėl ko buvo atšauktos vienos rungtynės.

Valstybinė televizija parodė Čeliabinske esančios cinko gamyklos pastatą, kurio stogą ir sieną apgadino sprogimo banga, nors pareigūnai sakė, kad ten žmonės nenukentėjo.

Kituose filmuotuose vaizduose buvo matomi žmonės sukruvintais veidais ir vienas vaikas, kuriam buvo sužeista nugara.

Dauguma nukentėjusiųjų patyrė lengvus sužeidimus pargriuvę arba supjaustyti pažirusių stiklo šukių, vietos policijos departamentas sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

Viena moteris tvirtino, kad „mane išgelbėjo tik Dievas“, kai ji nenukentėjo išdužus langams miegamajame.

Šis nepaprastas nutikimas sukėlė komentarų pliūpsnį socialiniame tinkle „Twitter“, o vietos gyventojai skelbė vaizdo įrašus portale „YouTube“, kuriuose matoma, kaip keikiasi meteorito kritimo nustebinti ir išgąsdinti vyrai, o vairuotojai staigiai stabdo automobilius.

Nepaprastųjų situacijų ministerijos Vyriausioji valdyba sprogimus užfiksavo dar vakar. Pasak Emanžilinsko miesto gyventojų, ketvirtadienio vakarą jie matė sprogimą danguje ir iš dangaus krentančius keistus objektus.

Įvykis gali būti susijęs su netoli Žemės praskriejusiu asteroidu

Rusijos Uralo regione užfiksuotas meteoritų lietus galėjo būti susijęs su vienu netoli Žemės praskriejusiu asteroidu, pareiškė vienas Nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnas.

Pasak jo, šis reiškinys gali susijęs su asteroidu 2012DA14.

„Esama informacijos, kad netoli Žemės skrieja asteroidas 2012DA14, kurio skersmuo - 45 metrai, o svoris - 130 tūkst. tonų, - nurodė J. Burenka. - Pas mus (Čeliabinsko srityje) 19 žmonių buvo lengvai sužeisti susitrenkę arba sužaloti stiklo šukių. Nei vienas nehospitalizuotas.“

Pareigūnas pridūrė, kad visa infrastruktūra, energetikos ir ryšių tinklai veikia įprastu režimu, o spinduliuotės lygis normalus.

Tačiau pareigūno žodžius neigia Rusijos astronomė.

„Tai buvo ne meteorų lietus, o pavienis objektas, kurio masė buvo didesnė nei kilogramas, jeigu susidarė smūgio banga ir buvo išdaužyti langų stiklai. Tokiu atveju 5-20 kilometrų aukštyje įvyksta šiluminis sprogimas ir ... stiprus šviesos žybsnis“, - Sverdlovsko srityje esančios Kourovkos astronomijos observatorijos direktorė Polina Zacharova sakė Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak jos, kilogramą sveriantis meteoritas laikomas gana stambiu, nes dauguma Žemės atmosferą pasiekiančių dalelių sveria tik šimtąsias ar tūkstantąsias gramo dalis.

„Tai nevaldomas ir neprognozuojamas procesas“, - pažymėjo mokslininkė.

Ji priminė, kad penktadienio vakarą vienas maždaug 45 metrų skersmens asteroidas praskries itin arti Žemės, prasilenkdamas su mūsų planeta 28 tūkst. kilometrų atstumu.

„Tai arčiau, negu paprastai praskrieja asteroidai“, - sakė P. Zacharova.

Tačiau ji pažymėjo, kad šis asteroidas niekaip nesusijęs su meteorito kritimu Urale ir kad jis nepadarys jokios žalos.

Meteoritas praskries pavojingu atstumu nuo žemės

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) anksčiau paskelbė, kad vienas asteroidas vasario 15 dieną praskries pavojingu atstumu nuo Žemės.

Tyrėjų duomenimis, šis dangaus kūnas labiausiai priartės prie mūsų planetos 21 val. 20 min. Lietuvos laiku, praskriedamas už maždaug 27 358 kilometrų nuo Žemės.

„Tai pats mažiausias atstumas, per kurį toks didelis asteroidas kada nors yra priartėjęs prie Žemės“, - nurodė NASA.

Asteroidą 2012DA14 atrado 2012 metais vienas astronomas, dirbęs La Sagros observatorijoje pietų Ispanijoje.

„Tokio dydžio asteroidas galėtų nušluoti nuo žemės paviršiaus visą miestą. Krentant jo smūgio galia būtų tūkstantį kartų didesnė negu bombos, numestos ant Hirošimos 1945 metais“, - sakė vienas tyrėjas iš Kalifornijos reaktyvinio judėjimo tyrimų laboratorijos.

Tačiau NASA specialistai pažymėjo, jog „susidūrimo galimybės nėra“.

Netoli Žemės skriejantį asteroidą stebėti geriausios sąlygos bus Azijos ir Australijos gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.