Meteorito sprogimas išnaršytas internete ir aptartas mokykloje

Meteorito sprogimas parodė, kaip pasikeitė pasaulis informacinių technologijų amžiuje. Žinia apie incidentą Rusijoje sklido žaibiškai – šeštadienį amerikiečiai jau domėjosi šiais dangaus kūnais muziejuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2013, 9:22 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:37 PM

Meteoritas tūkstančius metų judėjo milžinišku greičiu, kol galiausiai penktadienį sprogo virš Čeliabinsko Rusijoje, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Washington Post” ir naujienų agentūra BNS.

O kol apie retą įvykį, nutikusį atokioje pasaulio vietoje, pasklis žinios, ilgai laukti nereikėjo.

Įvairiuose pasaulio kampeliuose dar tą patį penktadienį buvo galima išgirsti ne tik liudininkų pasakojimus, bet ir pamatyti įvykį savo akimis – viską nufilmavo kameros, skirtos fiksuoti Rusijos kelių eismo taisyklių pažeidėjus.

Sklinda milžinišku greičiu

Anksčiau prireikdavo ne vieno mėnesio, kol žinia apie kur nors nukritusį meteoritą apskriedavo pasaulį. Būtent taip atsitiko po 1908 metais Rusijoje įvykusio Tunguskos incidento.

Tuomet dangaus kūnas sprogo 8 kilometrų aukštyje ir išsisklaidė atmosferoje.

Didžiulė sprogimo galia Sibire išguldė medžius, netgi nuplėšė nuo medžių kamienų žievę.

Meteorito kritimo vietoje nebuvo rasta nė vieno meteorito gabalo, tik meteoritinių dulkių.

Vaizdžiai kalbant, žinia apie pastarąjį įvykį keliavo tokiu greičiu, kokiu juda garlaiviai, o mokslininkai rašo knygas.

1992-aisiais, kai meteoritas nukrito Niujorko valstijos Pikskilio mieste, ugnies kamuolys buvo nufilmuotas 14 vaizdo kamerų. Galiausiai dangaus kūnas rėžėsi į vieną mašiną.

Mokslininkai tada džiaugėsi, kad įvykis buvo užfiksuotas iš daugybės skirtingų kampų.

Tai leido nustatyti meteorito skrydžio į Žemę kelią.

Amerikiečiai apgulė muziejų

Tačiau po penktadienio incidento viskas vyko dar greičiau. Kokybiškas mobiliųjų telefonų, saugumo ir eismo stebėjimo kamerų vaizdas leido pasauliui dar tą pačią dieną stebėti ugnies kamuolį virš Uralo kalnų.

Žinia apie meteoritą, sprogusį virš Čeliabinsko, buvo aptarta per kelias valandas.

Šeštadienį tinklalapyje „YouTube” jau buvo įdėta daugiau nei 200 vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuotas penktadienio meteorito sprogimas.

Ši tema dominavo tinkle „Twitter”, o mokslininkai jau rengė internetinius seminarus apie įvykį Čeliabinske.

JAV sostinėje Vašingtone esantis Nacionalinis gamtos istorijos muziejus buvo iš karto apgultas lankytojų. Amerikiečius kaip magnetas traukė meteoritų nuolaužų kolekcija.

Informacijos skyriuje dirbusi savanorė sakė, kad visą rytą rodė lankytojams, kaip pasiekti meteoritų kolekciją.

„Žiūrėjau vaizdo įrašus apie šimtą kartų. Negaliu patikėti, kokį atgarsį sukėlė šis meteoritas”, – kalbėjo muziejuje buvęs muzikantas Jonas Lee, kuris savo telefone vis peržiūrinėjo vaizdus, užfiksuotus Urale.

J. Lee muziejuje apžiūrinėjo indų plovimo mašinos dydžio Žąsų ežero meteoritą, kuris buvo rastas 1938 metais.

Meteoritas nukrito negyvenamoje Kalifornijos teritorijoje esančiame ežere.

„Nenorėčiau, kad toks daiktas pataikytų man į galvą”, – kalbėjo amerikietis.

Papasakoti suskubo mokytojai

Penktadienio meteoritą spėta įtraukti ir į mokymo programą. „Žiūrėjome apie jį tinklalapyje „Foxnews”. Buvo puiku”, – pasakojo Vašingtono moksleivis Jasonas Pennypackeris.

Jo mokytojai, sužinoję apie įvykį Rusijoje, penktadienį nutarė nutraukti pamokas ir pamokyti vaikus „gyvos” astronomijos.

Šeštadienį Jasono šeima irgi apsilankė Nacionaliniame gamtos istorijos muziejuje Vašingtone. Jasono tėvas 58 metų Larry Pennypackeris neprisimena, kad meteorito sprogimas būtų buvęs rodomas per televiziją.

„Tai lyg mokslinė fantastika, virtusi realybe.

Lengva suprasti, kodėl žmonės galėjo pamanyti, kad jau atėjo pasaulio pabaiga”, – kalbėjo L. Pennypackeris.

Baigė meteorito paieškas užšalusiame ežere

Rusijos pareigūnai vakar liovėsi ieškoti meteorito, kuris Uralo regione įspūdingai kaip akinantis ugnies kamuolys įskriejo į Žemės atmosferą ir sukėlė sprogimo bangą.

Ji sužeidė apie 1200 žmonių ir apgadino tūkstančius namų.

10 tonų sveriantis dangaus kūnas akinamai blykstelėjo virš Čeliabinsko regiono kaip tik tuo metu, kai pasaulis rengėsi kito didelio asteroido priartėjimui.

Rusų narai šeštadienį ieškojo meteorito užšalusiame Čebarkulio ežere spaudžiant maždaug 17 laipsnių šalčiui. Tačiau nieko nepavyko rasti.

Iš pradžių manyta, kad maždaug 60 kilometrų nuo Čeliabinsko esančio ežero lede 8 metrų skersmens skylę išmušė meteoritas, tačiau dabar manoma, kad ją padarė ne dangaus kūnas.

Vakar Čeliabinsko ligoninėje buvo gydoma 40 žmonių. Daugiausia dėl įpjovimų šukėmis, kaulų lūžių ir sumušimų.

Nuo smūgio bangos nukentėjo beveik 5 tūkst. pastatų. Rusijos gelbėtojai savaitgalį toliau keitė išdužusių pastatų langus.

JAV kosmoso agentūros NASA mokslininkai apskaičiavo, kad per sprogimą atmosferoje atpalaiduotos energijos kiekis buvo maždaug 30 kartų didesnis negu atominės bombos, numestos ant Japonijos miesto Hirošimos per Antrąjį pasaulinį karą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.