Rusijoje mokslininkai rado Čeliabinsko meteorito nuolaužų

Mokslininkai rado nuolaužų

Narai, apieškoję vieną nedidelį ežerą, kuriame, kaip manyta, nukrito bent kelios nuolaužos, per pirmines paieškas nieko nerado.<br>AP
Narai, apieškoję vieną nedidelį ežerą, kuriame, kaip manyta, nukrito bent kelios nuolaužos, per pirmines paieškas nieko nerado.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 18, 2013, 1:09 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:02 PM

Stambus kosminis akmuo penktadienį paliko dūmų pėdsaką virš Čeliabinsko miesto, sukeldamas sprogimą, kurio galia, pasak ekspertų, prilygo 30 atominių bombų, numestų ant Japonijos miesto Hirošimos per Antrąjį pasaulinį karą.

Meteoritas sprogo kelių dešimčių kilometrų aukštyje virš Žemės, tačiau jo nuolaužos, kaip manoma, plačiai išsibarstė sunkiosios pramonės regione.

Narai, apieškoję vieną nedidelį ežerą, kuriame, kaip manyta, nukrito bent kelios nuolaužos, per pirmines paieškas nieko nerado.

Tačiau „RIA Novosti“ nurodė, kad pažanga buvo pasiekta, kai Rusijos mokslų akademijos nariai, sekmadienį atlikę kai kurių neįprastų akmenų cheminius tyrimus, padarė išvadą, kad jie atskriejo iš kosmoso.

„Patvirtiname, kad medžiagos dalelės, rastos per mūsų ekspediciją netoli Čebarkulio ežero, iš tikrųjų pasižymi meteorito sudėtimi“, - naujienų agentūra sekmadienio vakarą citavo Rusijos mokslų akademijos narį Viktorą Grochovskį.

Pasak jo, meteoritas buvo sudarytas iš metalinės geležies, taip pat turėjo chrizolito ir sulfitų priemaišų.

Meteorito kritimo sukelta smūginė banga išdaužė langus beveik 5 tūkst. pastatų, o 40 žmonių, tarp jų trys vaikai, sekmadienį tebebuvo gydomi dėl stiklo šukių padarytų žaizdų ir sunkesnių sužalojimų.

Apie 24 tūkst. gelbėtojų ir savanorių savaitgalį plušėjo keisdami išdaužytus langus ir išverstas duris, kad būtų galima atnaujinti mokyklų ir įmonių darbą.

Tačiau meteorito nuolaužos taip pat sukėlė didelį susidomėjimą.

Rusijos meteoritų kolekcininkai interneto skelbimuose siūlo iki 300 tūkst. rublių (25,7 tūkst. litų) už šio naujausio kosminio svečio gabalėlį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.