Minios žmonių susirinko į paskutinę popiežiaus audienciją (papildyta)

Supranta savo atsistatydinimo rimtumą

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2013, 2:04 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:24 PM

Popiežius savo istorinio atsistatydinimo išvakarėse kalbėjo apie „audringus vandenis ir priešinį vėją“ jo popiežiavimo metu, bet sakė, kad Dievas neleis Bažnyčiai „paskęsti“.

„Viešpats davė mums saulėtų dienų su lengvu vėjeliu, dienų, kai žvejyba buvo gera. Taip pat buvo momentų, kai vandenys buvo audringi ir (pūtė) priešinis vėjas“, - sakė popiežius į jo paskutinę bendrą audienciją susirinkusiai miniai Šv. Petro aikštėje, pateikdamas analogiją su Biblijos palyginimu.

Supranta savo atsistatydinimo rimtumą

Popiežius sakė, kad supranta savo sprendimo atsistatydinti „rimtumą ir naujumą“, ir žadėjo „lydėti“ Bažnyčią maldose ir po savo atsistatydinimo ketvirtadienį.

„Žengiau šį žingsnį visiškai suprasdamas jo rimtumą ir naujumą, bet su visiška dvasios ramybe“, - sakė popiežius savo paskutinėje bendrojoje audiencijoje Šv. Petro aikštėje.

Benediktas XVI taip pat prisiminė savo popiežiavimo „džiaugsmo ir šviesos“ akimirkas.

Popiežius padėkojo kardinolams, kolegoms ir paprastiems tikintiesiems už jų paramą ir pagarbą jo sprendimui tapti pirmuoju po 700 metų atsistatydinusiu pontifiku.

Jis sakė, kad „mylėti Bažnyčią taip pat reiškia turėti drąsos priimti sunkius, skausmingus sprendimus, visuomet turėti omenyje Bažnyčios naudą, o ne savo“.

Dešimtys tūkstančių žmonių su užrašais „Grazie!“ („Ačiū!“) suplūdo į aikštę atsisveikinti su Benediktu XVI per jo paskutinę bendrąją audienciją.

Tokias audiencijas, kurių metu mokydavo tikėjimo tiesų, jis rengdavo kiekvieną savaitę.

„Atėjau dėkingas už visa, ką jis padarė per pastaruosius aštuonerius metus“, - sakė 67 metų tėvas Giulio.

„Atsistatydinimas yra išraiškinga žinia kiekvienam krikščioniui. Jis atsistatydino be kartėlio, gražiai ir romiai“, - sakė šis kunigas iš Abrucų regiono.

Viena tikinčiųjų grupė laikė transparantą su užrašu: „Benediktai, mes jūsų pasiilgsime!“. Kitas užrašas skelbė: „Popiežius yra šio miesto širdis!“

Bus suteiktas Romos pontifiko emerito titulas

Popiežius audiencijas įprastai žiemos metu veda salėje Vatikane.

Tačiau tokio svarbaus įvykio proga generalinei audiencijai ruošiamasi lauke, į ją buvo parduota 50 tūkst. bilietų. Tikimasi, kad į audienciją gali susirinkti iki 200 tūkst. žmonių.

Po atsistatydinimo ketvirtadienį 20 val. vietos laiku Benediktui XVI bus suteiktas Romos pontifiko emerito titulas, o į jį toliau bus galima kreiptis „Jūsų Šventenybe“.

Paskutinis savo noru atsistatydinęs popiežius buvo Grigalius XII 1415 metais.

Benediktui XVI paskelbus netikėtą sprendimą reikėjo pakeisti jo įpėdinio rinkimų proceso taisykles, kad naujasis popiežius būtų išrinktas iki Šventosios savaitės prieš Velykas.

Trečiadienį 85-erių popiežius viešumoje pasirodys vieną iš paskutinių kartų.

Pasak BBC korespondento Romoje, Benediktas XVI ketvirtadienį sraigtasparniu išvyks į savo vasaros rezidenciją, esančią už 24 kilometrų į pietryčius nuo Romos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.