Gvantaname – masinis kalinių bado streikas?

Amerikiečių Gvantanamo įlankoje įsteigtame sulaikymo centre masiškai badauja kaliniai? Bent jau taip tvirtina jų advokatai, teigiantys, kad streikas paskelbtas dėl neva žeminančių prižiūrėtojų veiksmų ir tęsiasi jau tris savaites. Kaip skelbia AP, kalėjimo atstovai pranešimus apie bado protestą neigia.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-03-05 15:27, atnaujinta 2018-03-10 13:59

Laiške kalėjimo vadovui admirolui Johnui Smithui, kuris buvo nusiųstas ir žiniasklaidai, daugiau nei dešimties kalinių advokatai teigia, kad badauja „visi, išskyrus kelis“ kalinius. O padėtis esą netrukus bus kritinė.

Teisininkų teigimu, bado streiką įplieskė vasario 6 dieną prasidėjusios kratos, per kurias iš kalinių buvo atimta nemažai asmeninių daiktų: religinių kompaktinių plokštelių, antklodžių, teisėtai gaunamo pašto. Be to, kaliniai esą itin įsižeidė dėl jų turimų Korano knygų paniekinimo – esą jas vartė ne musulmonai, o tiesiog amerikiečiai, mokantys arabų kalbą.

„Gavome pranešimų apie krauju kosėjančius vyrus. Jie dažnai praranda sąmonę ir yra išvežami į stovyklą V (sulaikymo centro korpusas, kuriame laikomi vidaus taisykles pažeidę kaliniai. – Red.) stebėjimui“, - rašoma laiške.

Kalėjimo atstovas kapitonas Robertas Durandas patikino, kad JAV teisingumo departamentas atsakys į advokatų laišką. Tačiau jis pridūrė, kad šiuo metu patiekalų nuolat atsisako vos šeši kaliniai – toks skaičius badaujančiųjų vienu metu Gvantaname laikomas įprastu.

„Tikrai nepaskelbtas masinis bado streikas, - teigė R. Durandas. – Jį organizuoti bando keli kaliniai, atsisakantys maisto. Tačiau daugelis sulaikytųjų akcijoje nedalyvauja“.

JAV sulaikymo centre Gvantaname, kurį uždaryti Barackas Obama pažadėjo vos pirmąkart išrinktas prezidentu, tačiau to taip ir nepadarė, laiko daugiau nei 160 kalinių.

2005-ųjų vasarą čia taip pat badavo daugelis kalinių. Tačiau protesto akcija nuslopo, kai prižiūrėtojai ėmė priverstinai girdyti kaliniams suskystintas maistingas medžiagas, kad jie nenumirtų iš bado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.