Kopenhagos meras bandė užstoti Lietuvos gėjus prieš A. Zuoką

Lietuvos gėjų lyga, nepavykus išsikaulyti iš Vilniaus miesto savivaldybės leidimo pražygiuoti centrinėmis Vilniaus vietomis, užtarimo kreipėsi į kitų šalių sostinių merus. Reaguodamas į tai, Kopenhagos miesto meras Frankas Jensenas kovo 4 d. laišku kreipėsi į Vilniaus merą Artūrą Zuoką, prašydamas leisti gėjams ir lesbietėms žygiuoti centrinėmis Lietuvos sostinės vietomis, taip užtikrinant, kad paradas „Už lygybę“ („Baltic Pride“) būtų „kuo geriau viešai matomas“. Vilniaus mero A. Zuoko toks kolegos iš Danijos prašymas neįtikino – jau priimto sprendimo jis nekeis.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

2013-03-05 17:45, atnaujinta 2018-03-10 13:42

„Brangus Artūrai Zuokai, rašau šį laišką dėl artėjančio „Baltic Pride“ 2013 m. parado Vilniuje. Asociacija Lietuvos gėjų lyga mane informavo, kad „Baltic Pride“ susiduria su sunkumais komunikuodama su Vilniaus miesto savivaldybe“, - rašė Kopenhagos meras F. Jensenas.

Laiške jis pasakojo, kad Kopenhagoje toks paradas organizuojamas jau 16 metų, ir jis pats asmeniškai lankėsi keturiuose paskutiniuose. „Aš laikau paradą vertinga dovana miestui, džiaugsminga švente visiems piliečiams, nepriklausomai nuo lytinės orientacijos“, - pabrėžė F. Jensenas.

„Kaip kolega aš norėčiau pasinaudoti galimybe kreiptis į jus kaip į Vilniaus miesto savivaldybės vadovą ir paprašyti ne tik imtis adekvačių saugumo priemonių vykstant paradui, bet ir užtikrinti, kad parado dalyviai turėtų galimybę žygiuoti centrinėmis Vilniaus vietomis, kad paradas būtų kuo geriau viešai matomas, ir per tai žmonės daugiau sužinotų apie pamatines Vilniuje gyvenančių gėjų ir lesbiečių teises“, - rašė F. Jensenas.

Vilniaus miesto meras A. Zuokas lrytas.lt prisipažino laiško dar neskaitęs, bet priimantis jį kaip eilinę nuomonę ir sakė neketinantis į ją atsižvelgti.

„Mes gauname labai daug laiškų – tūkstančius laiškų, tarp jų ir merų. Juos priimame kaip nuomonę – dėkui už ją“, - sakė Vilniaus meras.

Pasak jo, leidimai žygiuoti yra duoti visiems, kurie nori, kaip ir numato mūsų Konstitucija.

Kopenhagos mero laiškas A. Zuoko neįtikino pakeisti eitynėms numatytą vietą. „Sprendimai yra priimti dėl labai aiškių reikalavimų, taip pat įvertinant ir saugumo reikalavimus, suderinus su visomis reikalingomis valstybės tarnybomis, kurios tai turi garantuoti. Taškas“, - sakė meras.

Lietuvos gėjų lygai leista liepos 27 dieną organizuoti eitynes nuo automobilių stovėjimo aikštelės prie „Forum Palace“ einant Upės gatve iki automobilių stovėjimo aikštelės prie viešbučio „RadissonBlu“, o ne Gedimino prospektu, kaip jie pageidavo.

Nepatenkinti gėjų atstovai sakė, kad toks Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas yra neteisėtas, prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos ir Konstitucijos nuostatoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.