Maskvos Didžiojo teatro artistai gina nusikaltimo užsakymu įtariamą kolegą

Didžiojo teatro solistas Pavelas Dmitričenka, įtariamas organizavęs baletmeisterio Sergejaus Filino užpuolimą, nėra tikrasis nusikaltimo užsakovas, už jo nugaros stovi manipuliatorius. Tokią nuomonę pareiškė Maskvos Didžiojo teatro vadovas Anatolijus Iksanovas.

Didžiojo teatro baleto trupės meno vadovas S. Filinas po užpuolimo ir apdeginimo sieros rūgštimi pamažu sveiksta.<br>AP
Didžiojo teatro baleto trupės meno vadovas S. Filinas po užpuolimo ir apdeginimo sieros rūgštimi pamažu sveiksta.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2013, 10:12 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:19 AM

„P. Dmitričenką - tuo įsitikinęs visas kolektyvas - į tai pastūmėjo. Todėl jis nėra tikrasis užsakovas, kaip bandoma teigti. Jis toks pats vykdytojas. Yra lėlininkas, tampantis kitus už virvučių, ir tyrėjai turi surasti tą žmogų“, - pareiškė A. Iksanovas per interviu televizijos kanalo „Rosija 1“ programai „Vesti nedeli“.

Anksčiau Didžiojo teatro generalinis direktorius buvo pareiškęs, kad pasikėsinimą į S. Filiną išprovokavo skandalai ir intrigos, kurias teatre rezga šokėjas Nikolajus Ciskaridzė. „Jaučiu tik viena: visa, kas atsitiko, - dėsningas rezultatas to chaoso, kurį kelia visų pirma N. Ciskaridzė. Teatro ir jo darbuotojų juodinimas, nuolatinės intrigos ir įsitikinimas savo nebaudžiamumu - fonas, sudaręs sąlygas šiai tragedijai“, - sakė A. Iksanovas, duodamas interviu žurnalui „Snob“.

O S. Filino draugas Grigorijus Belkinas pareiškė neatmetantis galimybės, kad Didžiojo teatro baleto trupės meno vadovas gali negrįžti į Rusiją po gydymo kurso Vokietijoje.

„Jeigu byla nesulauks logiškos pabaigos ir Rusijoje jam nebus užtikrintas saugumas, bijau, kad jis gali negrįžti. Sergejus sulaukia daugybės kvietimų net iš didžiausių pasaulio teatrų“, - sakė G. Belkinas, duodamas interviu programai „Vesti nedeli“.

O štai Didžiojo teatro artistai ketina artimiausiu metu paskelbti atvirą laišką, ginantį solistą P. Dmitričenką, kurį tyrėjai laiko pasikėsinimo į S. Filiną organizatoriumi. Laiškas bus adresuotas šalies prezidentui Vladimirui Putinui.

Apie tai agentūrai „RIA novosti“ pranešė šaltinis teatre. Jo žodžiais tariant, laiške, kuris bus adresuotas ir vyriausybei, Didžiojo teatro globėjų tarybai, žiniasklaidai, artistai nori priminti nekaltumo prezumpciją. Laišką pasirašė  apie 300 teatro darbuotojų.

„Tai laiškas, neginantis beatodairiškai P. Dmitričenkos. Jame teigiama, jog mes sunerimę dėl to, kad procesas nuo pat pradžių buvo pernelyg rezonansinis ir viešas, plačiai nušviečiamas. Vaikantis rezultato tyrėjams gali būti daromas spaudimas, ir neatmestina, kad Pavelas - auka“, - pabrėžė šaltinis.

Dėl to, kad dabar „pernelyg daug spėliojimų ir mažai faktų“, artistai prašo sudaryti visuomeninę tyrimo komisiją.

Antra vertus, pabrėžė šaltinis, pasirašiusieji laišką nenusigręžia nuo S. Filino.

„Kaip ir anksčiau, mums dėl to nepaprastai skaudu! Bet reikia suprasti, kad Sergejus dabar pamažu grįžta į normalų gyvenimą, o Pavelas - pakeliui į bedugnę“, - sakė prisistatyti nenorėjęs Didžiojo teatro atstovas.

Kol kas teatre nėra vienos nuomonės apie šiuos įvykius. Vieni įsitikinę, kad P. Dmitričenka nekaltas, kiti mano, kad jis galėjęs taip pasielgti, mat griežė dantį ant S. Filino dėl to, kad šis neskiria pagrindinių vaidmenų jo žmonai balerinai Anželinai Voroncovai. (Beje, A. Voroncova yra N. Ciskaridzės mokinė.)

Didžiojo teatro generalinis direktorius A. Iksanovas mano, kad trupės artistų laiškas, ginantis solistą P. Dmitričenką, normali reakcija į  įvykius. Tai teigiama oficialiame pranešime, kurį išplatino Didžiojo teatro spaudos tarnyba.

„Didžiajame teatre dirba 3500 žmonių, kurie pažįsta ir S. Filiną, ir P. Dmitričenką. Daugeliui mūsų šis įvykis - didžiulė tragedija, psichologinė trauma. O dauguma žiniasklaidos priemonių paskubėjo pateikti kategoriškas išvadas. Todėl artistų laiškas - normali reakcija į tai, kas susiję su šia byla. Dalis bendradarbių nori padėti savo kolegai, atsidūrusiam už grotų. Rusijoje nuo seno įprasta padėti žmonėms, netekusiems laisvės“, - rašoma pranešime.

Trečiadienį popiet pranešta, kad įtariamas S. Filino užpuolimo organizavimu P. Dmitričenka pasirengęs bendradarbiauti su ikiteisminio tyrimo tyrėjais, tačiau neprisiims visos kaltės. Be jo, šioje byloje figūruoja įtariamas nusikaltimo vykdytojas Jurijus Zaruckis ir vairuotojas Andrejus Lipatovas.

P. Dmitričenkos advokatas Aleksandras Barkanovas sakė: „Reikia pripažinti tik tą kaltę, kuri nustatyta byloje. Tačiau tiek jo, tiek mano pozicija griežta: jis nieko neprašė apipilti rūgštimi, sužeisti. Ir jokie piniginiai santykiai tarp jų (J. Zaruckio ir P. Dmitričenkos) neturi nieko bendra su šia byla.“

Advokatas taip pat pabrėžė, kad tardymo izoliatoriaus, kuriame laikomas P. Dmitričenka, darbuotojai draudžia jam skaityti spaudą ir klausytis radijo. Taip elgiamasi dėl to, kad jo kliento žinojimas, kaip įvykis nušviečiamas žiniasklaidoje, gali paveikti tyrimą.

Nukentėjusiojo S. Filino advokatė Tatjana Stukalova aplankė Didžiojo teatro baleto trupės meno vadovą Vokietijos miesto Acheno klinikoje ir pranešė, kad jis sveiksta, netrukus turėtų grįžti į darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.