Los Andželo arkivyskupija išmokės 10 mln. JAV dolerių kompensaciją pedofilijos aukoms

Los Andželo arkivyskupija skirs beveik 10 mln. JAV dolerių keturioms seksualinio išnaudojimo, kuriuo kaltinamas buvęs kunigas Michaelas Bakeris, aukoms, skelbia BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 13, 2013, 10:42 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:55 AM

Neseniai paviešinti dokumentai atskleidė, kad kardinolas Rogeris Mahony žinojo, jog M. Bakeris naudojo seksualinę prievartą, tačiau vėl jį sugrąžino į dvasininkiją, o šis toliau tvirkino vaikus.

Šiuo metu Vatikane 115 kardinolų, susirinkę Siksto koplyčioje, renka atsistatydinusio popiežiaus Benedikto XVI įpėdinį.

Kardinolas R. Mahony taip pat dalyvauja konklavoje.

Beveik 10 tūkst. amerikiečių katalikų pasirašė peticiją, kurioje kardinolas raginamas nedalyvauti konklavoje dėl įtarimų, jog jis dangstė vaikų tvirkinimu kaltinamus kunigus.

Kardinolas R. Mahony 26 metus iki atsistatydinimo 2011 metais buvo populiarus Los Andželo arkivyskupijos - didžiausios JAV, atstovaujančios 5 mln. katalikų, arkivyskupas.

Nors nuspręsta aukoms išmokėti kompensacijas, nė viena pusė nepripažįsta prasikaltusi.

Tačiau teismo nurodymu neseniai buvo paviešinti tūkstančių puslapių bažnyčios dokumentų, atskleidžiančių, kad kardinolas R. Mahony dangstė seksualine prievarta kaltinamus kunigus, tarp jų ir M. Bakerį, kuris 1986 metais buvo paguldytas į Bažnyčios vadovaujamą centrą psichikos sutrikimams gydyti. Vėliau jis vėl buvo grąžintas į dvasininkiją.

9,9 mln. JAV dolerių bus skirti keturioms tariamoms jo aukoms, kurios apkaltino M. Bakerį tvirkinimu ir tvirtino, kad kardinolas dangstė kunigą.

Dviem ieškovams broliams bus išmokėta po 4 mln. JAV dolerių, o dar dviem - po beveik milijoną JAV dolerių, teigė vieno iš aukų atstovas Johnas Manly.

M. Bakeris 2007 metais buvo nuteistas dėl vaikų tvirkinimo, o 2011 metais paleistas į laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.