Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Tuniso „Femen“ aktyvistei islamistai paskelbė mirties nuosprendį

Tuniso musulmonų lyderis paskelbė fatvą jaunai organizacijos „Femen“ feministei, kurioje jai skyrė mirties bausmę už „Facebook“ puslapyje parodytą nuotrauką be liemenėlės, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 22, 2013, 3:12 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:08 PM

Tunisietė 19 metų studentė Amina Tyler prieš savaitę socialiniame tinkle paskelbė nuotrauką, kurioje ji buvo iki pusės apsinuoginusi ir ant krūtinės užsirašiusi žodžius: „Mano kūnas priklauso tiktai man ir neskirtas niekieno garbei“.

Musulmonų lyderis fatvoje pareiškė, kad už tokį poelgį Aminą reikia išplakti, o tada mirtinai užmėtyti akmenimis.

Fatva nėra paprastas merginos poelgio pasmerkimas. Tunise, kur religinis fanatizmas dažnai pasireiškia smurto protrūkiais, tai gali tapti merginos mirties priežastimi.

Amina priklauso Ukrainoje 2008 m. įkurto judėjimo „Femen“ Tuniso padaliniui.

Kaip pasakoja ji pati, apie „Femen“ veiklą ji perskaitė internete 2012 m. liepą ir nusprendė prisijungti. „Aš pirmąkart pamačiau moteris, kurios ne šiaip sau apsinuoginusios pozuoja prieš kameras, o išreiškia savo protestą ir kelia reikalavimus. Aš susisiekiau su jomis ir netgi keletą kartų kalbėjausi per „Skype““, - pasakoja mergina.

2013 m. vasario 26 d. ji į organizacijos paštą nusiuntė pirmąją savo nuotrauką – ji buvo ne tiesiog pusiau apsinuoginusi, o ir užsirašiusi antiislamišką užrašą „Dėjau ant jūsų moralės“.

Ta nuotrauka buvo paskelbta organizacijos puslapyje, o Amina sukūrė puslapį, skirtą „Femen“ judėjimui Tunise. Puslapyje atsirado ir daugiau Tuniso merginų nuotraukų be liemenėlių.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį programišius salafistas įsilaužė į „Femen“ Tuniso padalinio puslapį ir parašė: „Padedant Dievui mes nulaužėme šitą amoralų puslapį. Jeigu Viešpats panorės, šita bjaurastis išnyks iš Tuniso“. Vietoj pusnuogių merginų nuotraukų programišius įdėjo keletą vaizdo įrašų su citatomis iš Korano ir religinio turinio pasisakymais. Šiuo metu puslapio veikla jau atstatyta.

„Femen“ spaudos tarnyba išreiškė susirūpinimą merginos likimu. „Paskelbus grasinimus, „Femen“ aktyvistės pabandė su Amina susisiekti telefonu, bet jos telefonas išjungtas. „Femen“ nerimauja dėl jaunos Tuniso aktyvistės Aminos gyvybės ir saugumo“, - sakoma organizacijos pranešime.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.