Kaip B. Berezovskis padėjo iškilti V. Putinui

Borisas Berezovskis buvo žmogus, padėjęs iškilti Vladimirui Putinui – tam pačiam, kurio nemalonę vėliau užsitraukė. 2013 m. pasirodžiusioje Mashos Gessen knygoje „Putinas. Žmogus be veido“ pasakojama, kaip B. Berezovskis prisidėjo prie V. Putino iškilimo. „B. Berezovskis man pasakojo, kad niekad nelaikė V. Putino draugu, taip pat jis jo niekad nežavėjo kaip asmenybė“, - rašo autorė, pati bendravusi su B. Berezovskiu. Skaitytojams pateikiame ištraukas iš knygos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2013, 9:44 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:05 AM

Nėra nieko lengviau, kaip manipuliuoti žmogumi, kuris pervertina savo įtaką. Kol „Šeima“ ieškojo būsimo Rusijos lyderio, B. Berezovskis ir V. Putinas susitikinėjo. Tuo metu V. Putinas buvo Rusijos slaptosios policijos vadovas. B. Jelcinas buvo pašalinęs daugybės valstybinių institucijų vadovybes, ir Federalinė saugumo tarnyba – FSB (taip buvo pervadinta KGB įpėdinė) – buvo ne išimtis. Jeigu tikėtume B. Berezovskiu, būtent jis buvo tas, kuris B. Jelcino administracijos vadovui Valentinui Jumaševui FSB vadovu pasiūlė paskirti V. Putiną.

„Aš pasakiau jam: „Taigi turim V. Putiną, kuris tarnavo slaptosiose tarnybose, ar ne?“ Ir Valia atsakė: „Taip, jis tarnavo.“ Aš jam sakau: „Paklausyk, man atrodo, jis visai tinkamas. Pagalvok, taigi jis draugas.“ Ir Valia pasakė: „Bet jis turi tik gana žemą laipsnį.“ Aš jam pasakiau: „Paklausyk, taigi vyksta revoliucija, viskas susimaišę, tai...“

Šis pokalbis, iš kurio matyti, kaip renkamas branduolinės valstybės pagrindinės saugumo agentūros vadovas, skamba taip absurdiškai, kad net esu linkusi juo tikėti. V. Putinas iš tikrųjų neturėjo aukšto laipsnio: aktyvią tarnybą jis paliko pakilęs iki papulkininkio, o būdamas rezerve savaime tapo pulkininku. Jis pasakojo, kad, tapus FSB vadovu, jam buvo siūlomas generolo laipsnis, tačiau šios garbės atsisakė. „Komanduoti pulkininkams nereikia generolo, – taip žmona aiškino jo sprendimą. – Reikia žmogaus, kuris tą sugebėtų daryti.“

Sugebėjo ar ne, bet V. Putinas, užimdamas pareigas FSB, akivaizdžiai jautėsi nesaugus. Jis greitai pradėjo į pagrindinius postus skirti žmones, kuriuos pažinojo iš KGB Leningrade. Tada jis nebesijautė saugus net savo kabinete: susitikimai su B. Berezovskiu vykdavo nebenaudojamoje lifto šachtoje už V. Putino kabineto. Tai buvo vienintelė vieta visame pastate, kurioje vykstantys pokalbiai, V. Putino nuomone, nebuvo įrašinėjami. Toje uždaroje ir nuošalioje vietoje B. Berezovskis susitikdavo su V. Putinu beveik kasdien ir pasakodavo apie savo kovą su buvusiu premjeru J. Primakovu ir, galiausiai, apie V. Putino galimybę tapti Rusijos prezidentu. Potencialus kandidatas iš pradžių buvo skeptiškas, tačiau linkęs išklausyti. Vieną kartą V. Putinas nerūpestingai užtrenkė duris, kurios skyrė šachtą nuo koridoriaus, ir jie abu įstrigo. V. Putinas turėjo belsti į sieną, kad kas nors juos išvaduotų.

Galiausiai B. Berezovskis, jautęs, kad atstovauja Rusijai, pradėjo „merginti“ V. Putiną. 1999 m. liepą B. Berezovskis nuskrido į Biaricą pietvakarių Prancūzijoje, kur V. Putinas atostogavo. „Aš jam iš anksto pranešiau apie savo atvykimą, – atsiminė B. Berezovskis. – Pasakiau, kad noriu atvykti ir aptarti kai ką rimta. Aš ten nuvykau. Jis atostogavo su žmona ir dviem dar mažomis dukromis. Jie buvo apsistoję labai kukliuose bendrabučio tipo apartamentuose, kurie atrodė tarpinis variantas tarp daugiabučio ir viešbučio. Ten buvo maža virtuvė ir miegamasis, o gal keli miegamieji. Tikrai labai kuklu.“ Tuo metu Rusijos milijonieriai, kuriems neabejotinai priklausė ir V. Putinas, jau buvo įpratę atostogauti milžiniškose vilose Žydrajame krante, todėl B. Berezovskiui tokį įspūdį padarė nepretenzingos V. Putino atostogos.

„Visą dieną praleidome kalbėdamiesi. Galiausiai, jis pasakė: „Gerai, pabandykim. Bet supranti, kad tai man turi pasiūlyti pats Borisas Nikolajevičius (Jelcinas)?“

Turbūt pats keisčiausias dalykas, susijęs su V. Putino iškilimu, buvo tai, kad jį iškėlę žmonės apie jį žinojo ne ką daugiau, negu jūs. B. Berezovskis man pasakojo, kad niekad nelaikė V. Putino draugu, taip pat jis jo niekad nežavėjo kaip asmenybė. Iš žmogaus, kuris intelektu ir entuziazmu savo orbitoje sugeba išlaikyti kiekvieną sutiktąjį, toks pareiškimas skamba stipriai. Tai, kad B. Berezovskiui V. Putinas niekad nepasirodė toks žavus, kad pritrauktų šį arčiau savęs, parodo, kad V. Putinas, jo nuomone, nebuvo pakankamai smalsus ar protingas. Bet B. Jelcino įpėdinio vaidmeniui V. Putinas tiko puikiai. Atrodė, kad tos pačios savybės, dėl kurių kagėbistas nepatiko, padarys jį puikiu kandidatu. V. Putinas atrodė neturintis asmenybės ir asmeninių interesų, todėl bus nuolaidus ir drausmingas. B. Berezovskis žiauriai suklydo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.