Lenkija paprašė Rusijos 100 tūkstančių kvadratinių metrų L. Kaczynskio memorialui

Lenkijos valdžia paprašė Rusijos 100 tūkstančių kvadratinių metrų teritorijos, kad būtų galima įrengti memorialą per aviacijos katastrofą žuvusiam prezidentui Lechui Kaczynskiui ir jo bendrakeleiviams. Tai ketvirtadienį pranešė laikraštis „Izvestija“, remdamasis šaltiniu Smolensko administracijoje ir gautu planu.

Įkurti memorialą L. Kaczynskiui Rusija ir Lenkija susitarė 2011 metais.<br>123rf
Įkurti memorialą L. Kaczynskiui Rusija ir Lenkija susitarė 2011 metais.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 4, 2013, 4:22 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:29 PM

Be 115 metrų ilgio paminklo, Lenkija ketina pastatyti memorialiniame komplekse koplyčią, įrengti muziejaus ekspoziciją, sudaryti apsauginę ir parko zonas.

Rusijos valdininkams Lenkijos prašymas neatrodo adekvatus. „Bus keista, jeigu mes jį patenkinsime. Srities gyventojai nesupras, jeigu memorialas užims tiek vietos“, - pareiškė Smolensko administracijos atstovas. Pasak valdininkų, pagal Lenkijos planą memorialas turi būti didesnis už Raudonąją aikštę, kurios plotas - apie 90 tūkst. kvadratinių metrų.

Įkurti memorialą L. Kaczynskiui Rusija ir Lenkija susitarė 2011 metais. Lenkija apsiėmė finansuoti memorialo statybą, o Rusija - sutvarkyti jo teritoriją. Pagal planą kompleksas turėjo būti atidarytas 2013 metų balandį, bet jo statybos darbai kol kas neprasidėjo, nes šalims nepavyksta suderinti memorialo vietos ir, svarbiausia, ploto.

Lėktuvas, kuriuo skrido L. Kaczynskis ir kiti aukšti Lenkijos politikai, sudužo prie Smolensko 2010 metų balandžio 10 d. Skrydžio sąlygos buvo labai blogos. Žuvo visi 96 orlaiviu skridę žmonės.

Katastrofa prie Smolensko sukomplikavo ir šiaip jau gana įtemptus Rusijos ir Lenkijos santykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.