Sprogimo Teksase aukomis tapo mažiausiai 14 žmonių

„Vestui reikia jūsų maldų.” Tik tiek praėjus kelioms valandoms po galingo sprogimo trąšų gamykloje galėjo pasakyti miestelio meras.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2013, 8:43 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:07 AM

Iš pradžių apie aukų skaičių pranešimai buvo prieštaringi. Patikslintais duomenimis, per sprogimą chemijos gamykloje Teksaso valstijos Vesto mieste žuvo 14 žmonių. Tai ketvirtadienį pranešė miesto meras Tommy Muska.

Pasak jo, tarp žuvusiųjų - keturi medikai. Penki ugniagesiai savanoriai oficialiai laikomi dingusiais be žinios, bet veikiausiai jie taip pat negyvi. Anksčiau, kaip pranešė kai kurios žiniasklaidos priemonės, Vesto administracijos vadovas sakė, kad technogeninės katastofos aukų skaičius sudaro 30-40 žmonių.

Gamyklos sprogimo gerokai apgriautame Veste dirbę pareigūnai ir miestelio gyventojai vakar buvo lyg ant adatų – buvo sunku pasakyti, kaip įvykiai pakryps toliau, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC, AP ir „Reuters” informacija.

Kilo grėsmė, kad dėl „West Fertilizer” gamykloje teberusenančios ugnies gali nugriaudėti daugiau sprogimų. Baimintasi ir dėl to, kad į 2800 gyventojų turintį Teksaso miestelį gali pradėti sklisti nuodingi dūmai.

Rūpesčių kėlė ir vėjas. Po sprogimo kilus didžiuliam gaisrui, buvo evakuota maždaug pusė Vesto gyventojų.

Bet likusieji namuose kitoje miestelio pusėje žinojo: jeigu vėjo kryptis pasikeis, teks evakuotis ir jiems, nes į jų pusę pradės slinkti nuodingi dūmai.

Amerikiečiams ilgai nebuvo aiškus ir tikrasis nelaimės mastas. Vieni šaltiniai skelbė apie dešimtis, kiti apie 5–15 žuvusiųjų. Daugiau nei 160 žmonių buvo sužeista.

Dingusiais be žinios buvo laikomi penki arba šeši ugniagesiai. Jie pirmieji atvyko į trąšų gamyklą, kai joje dar tik siautėjo gaisras, kuris vėliau sukėlė galingą sprogimą. Vėliau buvo paskelbta, kad sprogimas pareikalavo 14 aukų, kelios dešimtys žmonių vis dar dingę be žinios.

Įspėjo apie artėjantį pavojų

Gamykloje kilus gaisrui pareigūnai nebūtų numatę, jog netrukus nugriaudės sprogimas.

Iki jo spėta skubiai evakuoti dalį gyvenančių aplinkui, buvusiems netoliese nurodyta skubiai bėgti į saugesnę vietą.

Pavyzdžiui, slaugos namai buvo evakuojami apie 50 minučių ir tik tada įvyko sprogimas, kurio sukeltus virpesius seismologai prilygino 2,1 balo stiprumo seisminiam įvykiui.

Kai kurie vietos gyventojai iš karto po smūgio bėgo į slaugos namus padėti jų gyventojams, tačiau rado pastatą kone sulygintą su žeme.

Vis dėlto manoma, kad daugelis ten gyvenusių žmonių buvo evakuoti.

„Buvau apie 60 metrų nuo tos vietos, kurioje įvyko sprogimas. Kai mums liepė pasitraukti, žaidėme krepšinį. Taigi nuėjome į mokyklą ir sėdėjome viduje stebėdami gaisrą. Tada įvyko didžiulis sprogimas”, – pasakojo įvykio liudininkas Erickas Perezas.

Jis pasakojo su draugais pasileidęs bėgti, tačiau didžiulė jėga traukė juos atgal.

„Visur skraidė skeveldros. Aš vis dar sukrėstas. Nuo tada, kai tai įvyko, nenustojau drebėti”, – kalbėjo E.Perezas.

Girdėjo net Dalaso miestas

Gyvenantys arčiau nelaimės vietos vakar kalbėjo apie apokaliptinius vaizdus: sugriuvusius namus, griuvėsiuose įstrigusius, skrendančių nuolaužų sužeistus žmones.

„Kiekvienas namas maždaug keturių kvartalų spinduliu susprogdintas į šipulius”, – pasakojo keli šimtai metrų nuo gamyklos buvęs liudininkas.

„Nesu matęs nieko panašaus. Tai atrodo kaip karo zona, visur mėtosi nuolaužos”, – teigė ir Maklenano apygardos šerifas Parnellis McNamara.

Trąšų gamykloje nugriaudėjęs sprogimas, kurį liudininkai lygino su tornadu arba atominės bombos sprogimu, buvo toks galingas, kad jį girdėjo net už 130 kilometrų esančio Dalaso miesto gyventojai.

Dokumentai – raminantys

„The Dallas Morning News” pranešė, kad „West Fertilizer” valdytojai anksčiau Aplinkos apsaugos agentūrai teigė, jog gaisro ar sprogimo grėsmės joje nėra.

Dokumentai rodė, kad amonio nuotėkis, kurio gamykloje buvo laikoma labai daug, nieko nesužeistų. Tačiau įvyko priešingai.

Tiesa, įvykio priežastis vakar nebuvo žinoma.

Spėjama, kad sprogimą sukėlė amonio trąšos. Pareigūnai kol kas neturi pagrindo manyti, kad tai buvo tyčinis padegimas.

Prisimintos kitos tragedijos

2001 metais per sprogimą vienoje chemijos įmonėje Prancūzijos mieste Tulūzoje žuvo 31 žmogus, o dar per 2 tūkst. buvo sužeista. Sprogimas driokstelėjo angare, kuriame buvo 300 tonų amonio nitrato, naudojamo ir kaip trąšos, ir kaip sprogmenys. Nelaimė įvyko dėl aplaidumo.

1984-ųjų gruodį Indijoje įvyko viena didžiausių pasaulyje pramoninių katastrofų, pareikalavusi tūkstančių žmonių gyvybės. Tuomet iš kompanijos „Union Carbide” valdomos pesticidų gamyklos Indijos regione Bopale pasklido nuodingosios dujos. Skirtingais duomenimis, iki 1994 metų dėl tos katastrofos mirė nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių žmonių.

1947 metų balandžio 16 d. Teksaso uoste Teksas Sityje sprogimus ir gaisrus sukėlė į laivą sudėtas amonio nitratas. Per nelaimę žuvo daugiau nei 500 žmonių, apie 1 tūkst. buvo sužeista. Įvykis laikomas skaudžiausia pramonine nelaime JAV istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.