Milijonai eurų Ukrainos prezidentui – už nieką

Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui 2011–2012 metais maždaug 3 mln. eurų sumokėjo leidykla, kuri iš tiesų yra spaustuvė. Už atsiminimų knygas, kurios kažin ar kada nors bus parašytos, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „EUobserver.com” ir „Ukrainsky Tyžden” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2013, 8:18 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:21 PM

Be abejo, pasaulyje yra politikų, kurių memuarai pasmerkti tapti bestseleriais. Tad leidėjai mielai sumoka jiems honorarą iš anksto.

Žinoma, pagrindinė sąlyga – kad autorius knygą užbaigs iki tam tikro termino.

Tačiau Ukrainos lyderis V. Janukovyčius, regis, atsiminimų net nerašo.

V. Janukovyčius jau antrus metus iš eilės deklaravo milžiniškas pajamas iš autorinių honorarų už atsiminimų knygas. Esą tiek pernai, tiek 2011-aisiais jam buvo sumokėta maždaug po 1,5 milijono eurų.

Šiaip Ukrainos vadovo pajamų deklaracija tvarkinga ir atitinkanti tarptautinius standartus. Bet pagrindinis klaustukas – dėl to, kad V. Janukovyčius neparašė nė žodžio.

Daug kam šalyje antakiai kilo dar pernai, kai paaiškėjo, kokį didelį honorarą V. Janukovyčiui sumokėjo Donecke įsikūrusi bendrovė „Novy Svit”.

Ukrainos prezidentas praturtėjo iš knygų „Metai opozicijoje”, „Politikoje nėra pergalių ar pralaimėjimų”, „Kaip Ukrainai gyventi toliau”.

Jos iš tiesų parašytos, tačiau 2005–2010 metais. 2011-aisiais, kaip ir pernai, V. Janukovyčius savo literatūrinio talento gerbėjų nenudžiugino. Tad už ką toks milžiniškas honoraras?

Ukrainoje daugelis žiniasklaidos priemonių kritikuoti V. Janukovyčiaus ir valdančiosios Regionų partijos jau nedrįsta – Kijevas turi problemų dėl demokratijos.

Tik Ukrainos leidėjų asociacijos prezidentas Oleksandras Afroninas savaitraščiui „Ukrainsky Tyžden” pareiškė manantis, kad į atlygį V. Janukovyčiui reikėtų žvelgti kaip į politinį kyšį.

Vis dėlto netrukus kitame savaitraštyje „Dzerkalo Tyžnia” pasirodė informacija, kad Donecko bendrovė „Novy Svit” iš tiesų yra visai ne leidykla, o nedidelė spaustuvė.

Joje spausdinami laikraščiai, žurnalai, reklaminiai lankstinukai, skrajutės. Tačiau ne knygos. Be to, „Dzerkalo Tyžnia” iš ukrainiečių rašytojų sužinojo, kad milijoniniai honorarai šalyje tiesiog neįsivaizduojami – net prezidentui.

Daugelyje Vakarų šalių tiek informacijos užtektų, kad kiltų nemenkas politinis skandalas. Kažin ar V. Janukovyčiui, pavyzdžiui, Vokietijoje negrėstų apkalta ir pašalinimas iš posto.

Tačiau V. Janukovyčius – Ukrainos, o ne Vokietijos prezidentas. Čia progų užduoti neparankius klausimus beveik nėra.

Štai V. Janukovyčiaus spaudos konferencija vasario pabaigoje buvo pirmoji po penkiolikos mėnesių pertraukos, o jos metu klausimus prezidentui daugiausia uždavė jam palankūs žurnalistai.

V. Janukovyčius Ukrainoje, regis, toks galingas, kad skandalai jam – lyg nuo žąsies vanduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.