Amsterdamas pasiruošė karūnavimui

Ruošdamasi karališkajai šventei Nyderlandų sostinė Amsterdamas pasipuošė oranžine spalva – savo monarchų dinastijos garbei. Šiandien šalies karalienė Beatrix turi perduoti skeptrą savo sūnui, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC ir „Reuters” informacija.

Olandai pirmadienį nedirbo – jie džiugiai ruošėsi šiandien vyksiančiai naujojo Nyderlandų monarcho Willemo Alexanderio karūnavimo ceremonijai.<br>„Reuters”
Olandai pirmadienį nedirbo – jie džiugiai ruošėsi šiandien vyksiančiai naujojo Nyderlandų monarcho Willemo Alexanderio karūnavimo ceremonijai.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-30 08:19, atnaujinta 2018-03-07 12:42

Iš Oraniečių-Nasau dinastijos kilusi 75 metų Nyderlandų karalienė Beatrix nėra pirmoji šalies monarchė, kuri sostą paveldėtojui užleidžia dar būdama gyva. 1980-aisiais taip pat pasielgė ir jos motina – karalienė Julijona.

O šiandien didžioji diena išaušo princui Willemui Alexanderiui ir jo šeimai, kurie vakar buvo rūmuose ir kartojo protokolą. Šiandien per iškilmingą ceremoniją 46 metų vyras bus paskelbtas karaliumi, o jo 9-metė duktė princesė Catharina Amalia taps oficialia sosto įpėdine.

Ruošėsi ne tik būsimasis karalius. Miesto centre prekijai plūkėsi pardavinėdami oranžinės spalvos marškinėlius, kepuraites ir iš plunksnų padarytus šalikėlius. Oranžinėmis ir Nyderlandų vėliavėlėmis buvo papuošti tramvajai ir miesto kanalus raižančios motorinės valtys.

Parduotuvių savininkai virš vitrinų iškėlė oranžinius transparantus, išstatė oranžinių gėlių puokštes ir rideno nesuskaičiuojamą gausybę alaus statinių.

Nors jau pirmadienį daugelis sostinės gyventojų nėjo į darbą, gatvių valytojams tai buvo pats veiklos įkarštis – buvo ne tik šveičiamos gatvės, bet ir šalinami čia užsistovėję dviračiai, statomi laikinieji tualetai. Beje, pagaminti iš oranžinio plastiko.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte savaitgalį sakė, jog vos per tris mėnesius šalis pasiruošė beprecedentei logistikos ir saugumo operacijai.

Ruoštis būta dėl ko. Šiandien Amsterdamas laukia bent milijono svečių. Jų saugumą turės garantuoti 10 tūkst. uniformuotų policininkų ir 3 tūkst. civiliškai vilkinčių pareigūnų.

Virš Amsterdamo trims dienoms sustabdytas oro eismas, o policija prie rūmų šniukštinėjo ieškodama galimai padėtų sprogmenų. Jau vakar sulaukta pirmųjų svečių iš karališkųjų šeimų – jie atvyko limuzinais tamsintais stiklais, lydimi policijos kortežų.

Iš viso į iškilmes turi atvykti karališkojo kraujo turintys svečiai iš 18 šalių.

Tarp jų – Jungtinės Karalystės princas Charlesas su žmona Camilla bei Japonijos imperatoriaus įpėdinis princas Naruhito su žmona Masako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.