Nyderlandai turi naują karalių - Willemą Alexanderį

Nyderlandų karalienė Beatrix baigė savo vadovavimą Nyderlandų karalystei. 75 metų monarchė 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) pasirašė raštą, kuriuo atsisakė sosto ir jį perdavė savo 46 metų sūnui Willemui Alexanderiui. 

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 30, 2013, 7:08 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:44 AM

  Prie ilgo raudono stalo sėdinti Beatrix su šypsena suraitė parašą po raštu, kuriame ji praneša apie savo pasitraukimą iš sosto ir skeptro perdavimą įpėdiniui. Po jos šypsodamiesi pasirašė motinos kairėje sėdėjęs Willemas Alexanderis ir jo žmona Maxima. Po to šeima sunkiai tramdydama džiaugsmą suspaudė vieni kitų rankas. Nuo šiol Beatrix - princesė, jos sūnus - karalius, o sūnaus žmona - Maxima karalienė.

Po to raštą pasirašė liudininkai - šeimos nariai ir draugai. 9-metė  Willemo Alexanderio duktė princesė Catharina Amalia nuo šiol tampa oficiali sosto įpėdinė. Willemas Alexanderis tapo pirmuoju Nyderlandų karaliumi vyru nuo 1890-ųjų.

Prie karališkųjų rūmų susirinkusi oranžinės spalvos minia laukė pasirodant naujojo karaliaus. Willemas Alexanderis iki šiol buvo vadinamas „oranžiniu" ar „apelsinų" princu, nes, kaip ir jo motina, yra kilęs iš Oraniečių-Nasau dinastijos. Būtent dėl dinastijos pavadinimo visas Amsterdamas prieš iškilmes pasipuošė oranžine spalva. Kai karalius Willemas Alexanderis su karaliene Maxima ir motina pasirodė gėlėmis ir apelsinais dabintame karališkųjų rūmų balkone, žiūrovų pilna aikštė džiaugsmingai suošė. Karalienė pranešė tautai naujieną ir pabučiavo sūnų. Sostą paliekanti Beatrix, rodėsi, negalėjo tramdyti džiaugsmo - ji juokėsi.

Vėliau Beatrix išėjo iš balkono, užleisdama savo vietą trims Willemo Alexanderio ir Maximos dukterims. Jas minia sutiko taip pat džiaugsmingai.

Šiandien 14 val. vietos (15 val.) Lietuvos laiku įvyks Willemo Alexanderio karūnavimo ceremonija.

Karališkosios šeimos reikalus sekanti žurnalistė, kalbėdama per BBC, pastebėjo, kad Beatrix neatrodo silpnos sveikatos. Sausio mėnesį, pranešdama apie savo sprendimą trauktis, karalienė kaip vieną argumentų pateikė silpną sveikatą.

Tiesa, neseniai monarchei teko sunkus išbandymas - pernai jos vidurinis sūnus Friso slidinėdamas už trasų ribų Austrijoje pateko į laviną ir liko komos būsenos, pažeistomis smegenimis.

Saugumą garantuoja tūkstančiai pareigūnų

Per antradienio iškilmes Amsterdamas laukia bent milijono svečių. Jų saugumą turės garantuoti 10 tūkst. uniformuotų policininkų ir 3 tūkst. civilių rūbais vilkinčių pareigūnų.

Virš Amsterdamo trims dienoms sustabdytas oro eismas. Jau vakar šalis sulaukė pirmųjų svečių iš karališkųjų šeimų – jie atvyko limuzinais tamsintais stiklais, lydimi policijos kortežų. Vėliau jie dalyvavo iškilmingoje vakarienėje su Nyderlandų karališkąja šeima.

Iš viso į iškilmes turi atvykti karališkojo kraujo turintys svečiai iš 18 šalių.

Tarp jų – Jungtinės Karalystės princas Charlesas su žmona Camilla bei Japonijos imperatoriaus įpėdinis princas Naruhito su žmona Masako.

Pirmadienį Beatrix padėkojo tautai ir teigė, kad žmonių atsidavimas suteikė jai stiprybės karaliauti 33 metus.

   Pastaruosius dešimtmečius monarcho atsistatydinimas Nyderlanduose tapo tradicija.

Beatričės motina Juliana iš sosto pasitraukė 1980 metais per 71-ąjį gimtadienį, o senelė Vilhelmina sosto atsisakė eidama 69-uosius metus 1948 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.