Gynėjai teroristą nori išsukti nuo kilpos

Ar Bostono sprogdinimus surengęs, vėliau nuo pareigūnų bėgęs ir galiausiai sulaikytas Džocharas Carnajevas yra vertas mirties bausmės? Dėl to dabar ginčijamasi JAV, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „ABC News”, NBC ir AP informacija.

T. ir Dž. Carnajevų kaltę dėl Bostono sprogdinimų neigia ir jų tėvai, ir gerbėjai.<br>AP
T. ir Dž. Carnajevų kaltę dėl Bostono sprogdinimų neigia ir jų tėvai, ir gerbėjai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2013, 8:44 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:31 AM

Dž. Carnajevo kalte neabejoja JAV teisėsauga – čečėną studentą ir jo brolį gaudę pareigūnai, netekę vieno saviškio, turi kalnus įrodymų.

Dėl to, kad jaunuolis greičiausiai bus pripažintas kaltu, neabejoja ir jo advokatai. Vienintelis tikslas ir viltis – nekart žudikus maniakus nuo mirties bausmės išsukę advokatai.

Kaltinimai – itin sunkūs

Kad 19-mečiam Dž. Carnajevui būtų skirta mirties bausmė, užtenka įrodyti jo kaltę pagal vienintelį kaltinimą – masinio naikinimo ginklų panaudojimas siekiant nužudyti kuo daugiau žmonių.

Tai Džocharui ir jo broliui Tamerlanui iš dalies pavyko – Bostono maratono metu jie susprogdino savadarbius sprogmenis, kurie buvo prikimšti vinių ir kitų aštrių detalių, kad padarytų kuo didesnę žalą.

Žala buvo ir fizinė, ir moralinė – 3 žuvę, 260 sužeistų, tūkstančiai psichologiškai traumuotų ir įbaugintų žmonių. Tad nenuostabu, kad prokurorai tik ir laukia momento, kai galės paprašyti teismo skirti Dž. Carnajevui griežčiausią – mirties bausmę. Bet teroristo gynėjai nelinkę nusileisti.

Gina žudikų užtarėja

Valstybės Dž. Carnajevui paskirta advokatė Miriam Conard pati, regis, neturėtų galimybių išsukti savo kliento nuo mirties. Tačiau čečėnui vilčių gyventi atsirado gerokai daugiau, kai jo gynėjų komandą sustiprino Judy Clarke, kuri kaipmat pateikė pasiūlymą prokurorams.

Pasiūlymo esmė – susitarimas, pagal kurį Dž. Carnajevas viską išklotų ir prisipažintų dėl nusikaltimo. Tokiu atveju jam grėstų įkalinimas iki gyvos galvos. Tokia J. Clarke taktika pažįstama.

Prieštaringai vertinama advokatė yra savotiška žvaigždė JAV, mat ji pati renkasi atstovauti žiauriausiems šalies nusikaltėliams.

Ji gynė Tedą Kaczynskį, žinomą Unabomberio pravarde, 1996-ųjų Atlantos olimpinėse žaidynėse užtaisą susprogdinusį Ericą Rudolphą bei į JAV Kongreso narę Gabrielle Giffords pasikėsinusį ir tris žmones nušovusį Jaredą Loughnerį.

Visi šie nusikaltėliai išvengė mirties bausmės.

„Jokia paslaptis, kad aš prieštarauju mirties bausmei”, – savo sprendimą ginti žudikus motyvavo advokatė.

Gerbėjai neigia kaltę

Vis dėlto JAV yra nemažai žmonių, kurių netenkina net ir toks kompromisas, kurio siekia Dž. Carnajevo advokatai. Čečėno tėvai vis dar įsitikinę, kad jų sūnūs yra nekalti, o kaltinimai jiems pakišti ir melagingi.

Tokią tėvų reakciją galima suprasti, bet JAV žiniasklaidoje iki šiol stebimasi dar keistesniu reiškiniu – neigiama Dž. Carnajevo kaltė, o įtarimai metami šalies specialiosioms tarnyboms arba valdžiai.

Sąmokslo teorijų skleidėjas, radijo laidos vedėjas Alexas Jonesas išpopuliarino versiją, kad Bostono sprogdinimus surengė JAV valdžia. Todėl nenuostabu, jog tūkstančiai sąmokslo teorijų gerbėjų internete ėmė kurti grupes, kurios skelbia, kad Dž. Carnajevas – nekaltas.

Viena tokių grupių užregistruota oficialiame Baltųjų rūmų tinklalapyje. JAV prezidentui įvairias peticijas rašantys amerikiečiai gali tikėtis atsakymo, jei peticiją pasirašo per 25 tūkst. žmonių.

Kol kas Džocharą ir Tamerlaną nekaltais vadinančią peticiją pasirašė 12 tūkst. žmonių.

Tiesa, kol vieni amerikiečiai tikina negalintys patikėti, jog „tokie geri vaikai” galėjo įvykdyti tokį kraupų išpuolį, kiti sulaikytam teroristui atvirai reiškia protu sunkiai suvokiamas simpatijas.

„Dž. Carnajevas atrodo toks mielas. Man nesvarbu, ką apie jį kas sako, aš su juo eičiau į pasimatymą”, – rašė viena paauglė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.