Rusijos prezidento dovanos jubiliatui V. Gergijevui – medalis ir naujas teatras

Gegužės 2 dieną Sankt Peterburgo Marijos teatro vadovas, dirigentas Valerijus Gergijevas švenčia 60-metį. Jubiliejaus išvakarėse Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įteikė maestro “Rusijos Federacijos darbo didvyrio” medalį – antrąjį aukščiausią Rusijos apdovanojimą po didvyrio titulo.

Sankt Peterburgo Marijos teatro naujieji rūmai.<br>N. Astraševskaja
Sankt Peterburgo Marijos teatro naujieji rūmai.<br>N. Astraševskaja
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

May 2, 2013, 7:44 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:42 AM

Gegužės 2-ąją jubiliatas sukvies Rusijos elitą į Marijos teatro naujų rūmų, oficialiai vadinamų Marijos II teatru, įkurtuves.

Šis teatras iškilo greta senojo bei 2006-aisiais atidarytos naujos koncertų salės, toli nuo triukšmingo miesto centro. Jis pasitiks publiką vaiskiu švieslangių fasadu, gelsvo kalkakmenio fojė, Swarovskio krištolo sietynais.

Tiesa, architektūros žinovai pasiskubino išvadinti Kanados architekto Jacko Diamondo kūrinį “baseinu”, “supermarketu” ir “McDonald’s”, mat tikėjosi kur kas ekstravagantiškesnio statinio. Esą V. Gergijevas per skubėjimą atsisakė ambicingų planų, dėl to ir iškilo “pilkos, nuobodžios architektūros” pastatas, kokių Sankt Peterburge apstu.

Be viso kito, kritiką kursto milžiniška projekto kaina – apie 22 milijardai rublių bei užsitęsusi jo derinimo epopėja. Dar 2002-aisiais darbai buvo patikėti amerikiečių architektui Ericui Mossui, bet paaiškėjo, kad jo projektas neatitinka teatro reikalavimų. Po to konkursą laimėjo prancūzas Dominique Perrault, bet ir jis iškrito iš žaidimo – esą neatsižvelgė į drėgną miesto klimatą ir pastatų aukštingumą. Tik tuomet buvo apsistota ties J. Diamondo firma “Diamond Schmitt”.

“Šiandien architektai pernelyg dažnai pabrėžia savajį “aš”. Mes norėjome sukti kita kryptimi – kuo natūraliau įlieti pastatą į miestą. Mūsų tikslas buvo santūrumas”, - komentavo projektą J. Diamondas.

Anot architekto, skaidrus teatro fasadas tarsi paneigia elitiškumą ir mistiką, kurie dažnai gaubia operą ir baletą, simbolizuoja atvirumą. Teatro projektuotojams rūpėjo, kad publika, ypač vyresnio amžiaus žmonės ir neįgalieji, jaustųsi jo erdvėse patogiai. Todėl bendrosiose patalpose įrengti eskalatoriai, liftai, nuožulnios plokštumos. Be to, architektas žada, jog pasagos formos 2000 vietų salėje scena gerai matysis iš bet kurio taško. Pats V. Gergijevas rezultatu patenkintas. Jo nuomone, objektyviai teatrą bus galima įvertinti tik po atidarymo, kai atsiskleis jo akustinės savybės. Tad liko palaukti iki vakaro, kai V.Gergijevas teatre diriguos iškilmingą koncertą. Jame pasirodys Placido Domingo, Ana Netrebko, Jurijus Bašmetas ir kitos muzikos žvaigždės.

Tuo tarpu užsienio apžvalgininkai juokauja, kad prabangi V. Putino dovana dirigentui iščiulpė visą valstybės kultūros biudžetą. Net kelis mėnesius be prezidentinių subsidijų teko gyventi trims valstybiniams Maskvos orkestrams, buvo atšauktas šešerius metus V. Putino globotas tarptautinis orkestrų festivalis sostinėje, įstrigo Piotro Čaikovskio metams skirto pilno jo kūrinių rinkinio leidyba.

Užtat Sankt Peterburgas nuo šiol galės didžiuotis vienu solidžiausių pasaulyje operos kompleksų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.