Už antausį Izraeliui garsus mokslininkas sulaukė patyčių

Izraeliui – smūgis. Protingiausiu pasaulio žmogumi laikomas britas Stephenas Hawkingas prisijungė prie žydų valstybės boikoto. Taip jis parodė savo nepritarimą palestiniečių žemių okupacijai.

Palestiniečių studentus parėmęs profesorius S.Hawkingas (vežimėlyje) nuvylė Izraelį.<br>„Reuters” nuotr.
Palestiniečių studentus parėmęs profesorius S.Hawkingas (vežimėlyje) nuvylė Izraelį.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

May 9, 2013, 8:48 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:04 AM

Visame pasaulyje pripažintas fizikas birželio mėnesį turėjo dalyvauti kasmečiame prestižiniame renginyje Jeruzalėje, kurį organizuoja Izraelio prezidentas Shimonas Peresas.

Iš viso pasaulio suplaukusi planetos grietinėlė kartu ketina atšvęsti ir 90-ąjį Izraelio lyderio jubiliejų. Šįmet konferencijoje kalbą turi sakyti buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas ir buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Tony Blairas.

Bet S. Hawkingo sveikinimų Sh. Peresas nesulauks. Praėjusią savaitę mokslininkas išsiuntė jam trumpą laišką, kuriuo pranešė, jog persigalvojo ir renginyje nedalyvaus.

Nors šiuo metu S. Hawkingo sveikata labai silpna, paaiškėjo, jog į Jeruzalę jis neskris ne dėl savo negalavimų.

„Tai nepriklausomas sprendimas prisijungti prie boikoto. Sprendimas priimtas remiantis jo žiniomis apie Palestiną ir paklausius savo kolegų patarimų”, – taip S. Hawkingo sprendimą savo interneto svetainėje komentavo Palestinos universitetams atstovaujantis Britų komitetas.

Kembridžo universitetas, kur dirba S. Hawkingas, patvirtino, kad ši žinutė publikuota su 71 metų profesoriaus palaiminimu. Bet pats mokslininkas savo sprendimo nekomentavo.

Žengęs šį žingsnį, S. Hawkingas prisijungė prie kitų pasaulio mokslo organizacijų ir asmenybių, paskelbusių Izraeliui akademinį boikotą. Birželio mėnesį tai padarė Airijos mokytojų sąjunga. JAV šį judėjimą parėmė Azijos ir Amerikos studijų asociacija.

Britų spaudos žiniomis, sutikęs dalyvauti Sh.Pereso konferencijoje žymusis fizikas buvo tiesiog bombarduotas palestiniečius remiančių aktyvistų laiškais. Jie ragino S.Hawkingą persigalvoti.

Pasiryžęs atsisakyti kvietimo, mokslininkas sulaukė pliūpsnio pamazgų iš Izraelio rėmėjų. Brito paskyroje „Facebook” pasipylė įžeidinėjimai, o dauguma komentatorių tyčiojosi iš jo fizinės būklės.

Profesorius jau daugelį metų yra paralyžiuotas.

O Sh. Pereso konferencijos vadovas Israelis Maimonas pareiškė, kad S. Hawkingo sprendimas yra blogas.

„Akademinis boikotas prieš Izraelį kelia pasipiktinimą. Ypač kai prie jo jungiasi tie, kuriems laisvė yra žmogiškosios ir akademinės misijos esmė. Izraelis yra demokratinė valstybė, kur kiekvienas gali pareikšti savo nuomonę, kad ir kokia ji būtų. Bet sprendimas boikotuoti yra nesuderinamas su atviros demokratijos diskursu”, – sakė I. Maimonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.