Mokesčių inspektorių aistra – arbatėlei

JAV prezidentas Barackas Obama gal ir norėtų užsiimti rimtesniais darbais. Tačiau kol kas jam tenka aiškintis dėl savo pavaldinių pridarytų klaidų. Pastarosios savo ruožtu audrina respublikonus, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis CNN, AP ir „Reuters” informacija.

JAV iždo sekretorius J. Lew (kairėje) priverstas teisintis dėl perdėto mokesčių inspektorių dėmesio Arbatėlės judėjimui, kurio nariai jau kelia audringus protestus prie Baltųjų rūmų ir kaltina B. Obamą.<br>AP
JAV iždo sekretorius J. Lew (kairėje) priverstas teisintis dėl perdėto mokesčių inspektorių dėmesio Arbatėlės judėjimui, kurio nariai jau kelia audringus protestus prie Baltųjų rūmų ir kaltina B. Obamą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:59 PM

Pagrindinė kritikos banga dabar skalauja teisingumo sekretoriaus Erico Holderio ir iždo sekretoriaus Jacko Lew mundurus.

E. Holderį puola žiniasklaida – jam tenka aiškintis dėl žurnalistų telefono pokalbių klausymosi naujienų agentūros AP biuruose.

Savo ruožtu J. Lew turi atsakyti už JAV mokesčių valdybos („Internal Revenuse Service”, IRS) veiksmus. Paaiškėjo, kad jos pareigūnai neteisėtai taikėsi į konservatyvias organizacijas.

Kodėl taikėsi į konservatorius?

Ataskaitą apie šališką IRS pareigūnų elgesį antradienį paskelbė JAV iždo departamento generalinio inspektoriaus J.Russello George’o tarnyba.

Esą inspektoriai, tikrindami neapmokestinamojo statuso siekusias grupes, daugiau nei 18 mėnesių neleistinai taikėsi į konservatyvias organizacijas – tokias kaip Arbatėlės judėjimas ar „Patriotai”.

Pranešime teigiama, jog tokios grupės, nepritariančios B. Obamos politikai, sulaukė ypatingo IRS pareigūnų dėmesio per 2010 m. rinkimus į Kongresą ir per pernykščius prezidento rinkimus.

IRS inspektoriai siekė nustatyti, ar tam tikra politinė veikla neturėtų atimti šių organizacijų neapmokestinamojo statuso.

Arbatėlės judėjimas ir kai kurios kitos grupės tokio statuso siekė kaip organizacijos, pasisakančios už socialinę gerovę. JAV tokios grupės gali užsiimti politine veikla, bet pastaroji negali būti pagrindinė.

Tačiau ženklų, kad konservatyvios grupės aktyviai užsiėmė politine veikla, nebuvo. O štai į kitas organizacijas, kurios „neabejotinai” politikavo, kažkodėl nesitaikyta.

J. R. George’o teigimu, kalčiausia – inspektorių viršininkė Vašingtone Lois Lerner, kuri apie neleistinus pareigūnų veiksmus sužinojo dar 2011 metų birželį, tačiau jokių veiksmų nesiėmė.

Turėjo prabilti ir B.Obama

Pasipylus kritikai Baltieji rūmai turėjo keliskart pabrėžti, kad Vašingtonas nesiūlė tokio pasirinktinio tikrinimo.

Bet galiausiai B. Obama turėjo prabilti – prezidentas pripažino, kad tyrimas dėl IRS veiksmų atskleidė „nepakenčiamą ir nedovanotiną” inspektorių elgesį. Pareiškime B. Obama sako, kad jau nurodė iždo sekretoriui J. Lew „patraukti atsakomybėn dėl netinkamų veiksmų kaltus asmenis”.

„Turėjau galimybę peržvelgti Iždo departamento generalinio inspektoriaus ataskaitą ir jos išvadas. IRS privalo taikyti įstatymą teisingai ir nešališkai, o jos darbuotojai turi veikti itin sąžiningai. Ataskaita rodo: kai kurie IRS darbuotojai išbandymo neišlaikė”, – pareiškė JAV prezidentas.

Atskirą tyrimą pradėjo ir Teisingumo departamentas, kurio vadovas E. Holderis teigė, kad prokurorai sieks nustatyti, ar IRS inspektorių veiksmai pažeidė įstatymus.

Respublikonai atgauna balsą

Tiesa, ir pats E. Holderis dabar turi atlaikyti puolimo bangą.

Naujienų agentūra AP kaltina Teisingumo departamentą ir jam pavaldžias agentūras neteisėtai klausiusis jos žurnalistų pokalbių telefonu.

Be to, B. Obamos administracija turi toliau aiškintis dėl pernykštės mirtinos atakos prieš JAV diplomatinę atstovybę Libijos mieste Bengazyje aplinkybių.

Ataka Bengazyje, kai žuvo JAV ambasadorius Christopheris Stevensas, sukėlė respublikonų įtūžį – jie teigė, kad B. Obamos administracija siekė nuslėpti incidento detales.

Šios savaitės pranešimai dar labiau padrąsino respublikonus, kurie po B. Obamos perrinkimo iš nevilties buvo gerokai nusiraminę.

Judėjimo šaltinis – neapykanta B. Obamai

Ultrakonservatyvus Arbatėlės judėjimas teigia tiesiog pasisakantis už vyriausybės galių apribojimą, mažesnius mokesčius ir valstybės išlaidų apkarpymą.

Tačiau tvirtinti, kad judėjimas aktyvia politine veikla neužsiima, būtų klaidinga. Šiuo metu Arbatėlės judėjimo atstovai tiesiog mirga JAV Atstovų Rūmuose, į kuriuos įsiveržė po 2010 metų rinkimų į Kongresą.

Arbatėlės judėjimas į Amerikos politiką atėjo 2009 metais, o jo atsiradimą paskatino pyktis dėl recesijos ir veiksmų, kurių B.Obamos administracija ėmėsi ekonomikai gelbėti.

Judėjimas vienija daugybę tarpusavyje iš esmės nesusijusių grupių, kurių nariai yra konservatyvių ir libertalistinių pažiūrų. Jis neturi oficialios vadovybės ar centrinės būstinės.

Šios chaotiškos jėgos pavadinimas perimtas iš 1773 metų Bostono arbatėlės maišto, kai grupė Bostono gyventojų, nepatenkintų britų įvedamais mokesčiais, išmetė į jūrą 18 tūkst. svarų vertės arbatžolių krovinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.