Oklahomą nusiaubęs galingas tornadas nusinešė daugiau kaip 90 gyvybių

Oklahomoje (JAV) gelbėtojai vis dar lenktyniauja su tamsa ir laiku, jie tebeieško gyvųjų po itin galingo tornado, kuris nusiaubė Oklahomos miesto pakraštį.

Daugiau nuotraukų (1)

BBC, CNN, BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2013, 7:13 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:56 AM

Mažiausiai 91 žmogus žuvo, kai pro Oklahomą praūžė visa aplink griaunantis tornadas, praneša BBC. Tarp žuvusiųjų - 21 vaikas.  Tokį skaičių patvirtino Oklahomos medicinos ekspertizės tarnyba, nurodžiusi dar, kad regiono ligoninėse pagalba teikiama 230 žmonių, tarp kurių yra mažiausiai 45 vaikai. Kai kurių sužeistųjų būklė kritiška.

Žuvusiųjų skaičius, tikriausiai, dar didės, sakė Oklahomos medicinos tyrimų tarnybos atstovė. 

Suniokojo namus

Tornado vėjai siekė 200 mylių per valandą (320 km per val.) greitį, sulygino su žeme namus Oklahomos miesto pakraštyje, visiškai sugriovė vieną mokyklą.

Gelbėtojai tamsoje pradėjus lyti rausiasi po griuvėsius. Vis dar pranešama apie dingusius žmones.

Visiškai suniokota Plazos pradinė mokykla; audra nunešė jos stogą, išvartė sienas. Iš griuvėsių ištraukti keli gyvi vaikai.

Nevilties apimti tėvai ieško savo vaikų. Vieno po griuvėsiais dingusių vaikų tėvas sėdi ant kėdės, jo veidu rieda ašaros, jis laukia žinių apie savo vaikus, praneša CNN.

Gyventojai, susidūrę su galinga stichija, vis dar negali patikėti, kas įvyko.

„Kaip tai nutiko? Kodėl taip nutiko?“, - klausia Norma Bautista, kurios studentas sūnus išgyveno po šios nelaimės.

„Kaip tai paaiškinti vaikams. Jie pabus rytoj - viskas prarasta - namai, šeima, mokykla. Per vieną akimirką viskas dingo“, - verkdama pasakojo moteris.

Kilo panika

Praūžus tornadui, Tiffany Thronesberry sulaukė supanikavusios motinos Barbaros Jarrell skambučio. 

„Man ji paskambino ir klykė: „Padėk, padėk! Negaliu kvėpuoti. Ant manęs užvirto mano namas!“, - pasakojo T. Thronesberry. Ji nuskubėjo į motinos namus, kur gelbėtojai ją jau buvo ištraukę. Motina patyrė įpjovimų ir sumušimų.

Pavojų pirmadienį vakare kėlė ir nutrauktos elektros tiekimo linijos bei atviri dujų vamzdžiai, sakė policijos kapitonas Dexteris Nelsonas. Televizijos reportažuose buvo matyti mažiausiai vienas griuvėsiuose kilęs gaisras.

Priemiestis - Viesulų alėja

Galingas tornadas nusiaubė Muro priemiestį. Muras yra JAV Vidurio vakarų regione, vadinamame Viesulų alėja. 

Nacionalinė meteorologijos tarnyba apskaičiavo, kad tornado skersmuo buvo 0,8 km ir kad pagal penkių stiprumo kategorijų skalę jis buvo ketvirtos kategorijos (EF-4).

Vaizdo medžiagoje matyti tamsus, daugiau kaip pusvalandį lėtai judantis stulpas, kuris gatvėse barsto sulaužytas medžių šakas, pastatų izoliacines medžiagas, stiklo šukes.

 Tornadas šį priemiestį buvo nusiaubęs ir 1999 metais. Tada vėjų greitis buvo didžiausias, kada nors užregistruotas Žemės paviršiuje, - 486 km per valandą.

„Oklahomos miestas viesulų patyrė daugiau nei bet kuris kitas Jungtinių Valstijų miestas“, - sakoma miesto valdžios interneto svetainėje.  

Galingiausias tornadas per 20 metų

Meterologas Rickas Smithas teigė, kad tai galingiausias tornadas, su kokiu jam teko susidurti per 20 darbo metų meteorologijos tarnyboje.

Labiausiai nukentėjo Moore miestas. Jis atrodo visiškai sugriautas. Automobilių aikštelė, nusiaubta tornado, atrodo lyg šiukšlių kiemas.

Oklahomos gubernatorė Mary Fallin teigė, kad pareigūnai daro viską, kad surastų po griuvėsiais atsidūrusius gyvus žmones.

JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė Oklahomą didelės nelaimės zona bei nurodė skirti federalinę pagalbą valstijos ir vietinėms atstatymo pastangoms, pareiškė Baltieji rūmai.

Pabrėžiama, kad minėtoje pagalboje numatyta skirti lėšų laikinoms pastogėms, namų remontui, neapdrausto turto nuostoliams kompensuoti bei kitoms atstatymo pastangoms.

B. Obama telefonu kalbėjosi su Oklahomos gubernatore, pranešė Baltieji rūmai.

Nusiaubė gyvenamųjų vagonėlių parką

Sekmadienį ir pirmadienį JAV centrinėje ir pietinėje dalyse taip pat siautėjo tornadai. Žiniasklaidos teigimu, pirmadienį Oklahomoje žuvo du žmonės, keliolika buvo sužeisti.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba pranešė apie 30 tornadų Oklahomoje, Ajovoje, Kanzase ir Ilinojuje. Jie plėšė pastatų stogus, rovė medžius ir vartė automobilius.

CNN duomenimis, ypač daug žalos tornadai sekmadienio vakarą padarė Šonio vietovėje, esančioje už 50 km į rytus nuo Oklahoma Sičio. Čia stichija nusiaubė gyvenamųjų vagonėlių parką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.