Lenkijoje atlikta veido transplantacija darbe sužalotam akmenskaldžiui

Lenkijoje atlikta pirmoji viso veido transplantacija. 33 metų paciento veidas buvo subjaurotas vos prieš tris savaites per nelaimingą atsitikimą darbe. Pasak medikų, tai sparčiausiai atlikta tokio tipo operacija, praneša AP.

Per operaciją jaunam vyrui atkurtas veidas, žandikauliai, gomurys ir akiduobių apatinė dalis.<br>AP
Per operaciją jaunam vyrui atkurtas veidas, žandikauliai, gomurys ir akiduobių apatinė dalis.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-22 20:30, atnaujinta 2018-03-06 09:56

Veido transplantacijos yra ypač sudėtingos ir retos procedūros, paprastai joms kruopščiai ruošiamasi – keletą mėnesių ar metų. Tačiau lenkų paciento būklė blogėjo taip sparčiai, jog vienintelė išeitis buvo skubi veido transplantacija. Tiesa, ir dabar jam kyla didelė infekcijų rizika.

Pacientas dirbo akmenskaldžių dirbtuvėse. Balandį akmens skaldymo mašina jam baisiai sužalojo veidą, nuskėlė viršutinį žandikaulį. Vyras, vardu Grzegorzas, buvo intensyviai gydomas Vroclavo ligoninėje, bet bandymas atkurti jo paties veidą nepavyko.

Jis buvo nuvežtas į Onkologijos instituto Vėžio centrą Glivicėse – tai vienintelė vieta Lenkijoje, turinti licenciją atlikti veido transplantacijas ir turinti patirties rekonstruojant veidą pacientams, kuriems jį išbjaurojo vėžys.

Veido ir kaulų transplantacijos operacija buvo atlikta gegužės 15-ąją – kai tik atsirado donoras. Operacija truko 27 valandas.

Per operaciją atkurtas veidas, žandikauliai, gomurys ir akiduobių apatinė dalis. Iš nuotraukų matyti, kad donoras taip pat buvo jaunas vyras.

Chirurgų komandai vadovavęs Adamas Maciejewskis sakė, kad tai pirmoji pasaulyje veido transplantacija, atlikta taip greitai po sužalojimo.

Pasak medikų, operacija buvo vienintelis šansas išsaugoti žmogaus gyvybę – dėl baisių burnos srities ir kaukolės sužalojimų jam grėsė infekcijos. Taip pat jis negalėjo pats nei kvėpuoti, nei valgyti.

„Manome, kad operacija leis pacientui grįžti į normalų gyvenimą, - sakė A. Maciejewskis. - Jis galės kvėpuoti, valgyti, matyti“.

Tačiau pacientui vis dar išlieka infekcijų rizika, nes medikai neturėjo pakankamai laiko išgydyti galimas infekcijas donoro audiniuose. Šiuo metu pacientas yra steriliai izoliuotas, saugant jį nuo infekcijų, ir jau pradėjo reabilitacijos procesą.

Visą gyvenimą jam teks gerti imuninę sistemą slopinančius vaistus, kad organizmas neatmestų donoro veido.

Antradienį ligoninėje darytose nuotraukose po operacijos praėjusios šešios dienos, bet pacientas jau nusiteikęs optimistiškai ir pozuoja rodydamas į viršų iškeltą nykštį.

Pasaulyje jau yra atlikta daugiau kaip dvidešimt veido ar jo dalių transplantacijų. Pirmą kartą veidas transplantuotas 2005 m. Prancūzijoje moteriai, kuriai jį nuplėšė jos šuo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.