Rusija tildo šalies seksualines mažumas

Rusijos parlamentarai, kaip ir jų kolegos Lietuvoje, jau yra žengę pirmuosius žingsnius, kad uždraustų homoseksualių žmonių eitynes. Tad šeštadienį gėjus ir lesbietes puolė ne tik homofobai, bet ir policija.

Negausiai į mitingus susirinkusius Rusijos seksualinių mažumų atstovus pasitiko agresyviai nusiteikę chuliganai, o policija sulaikė daugelį aktyvistų lyderių, tarp jų – J. Gavrikovą.<br>AP nuotr.
Negausiai į mitingus susirinkusius Rusijos seksualinių mažumų atstovus pasitiko agresyviai nusiteikę chuliganai, o policija sulaikė daugelį aktyvistų lyderių, tarp jų – J. Gavrikovą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka ("Lietuvos rytas")

May 27, 2013, 8:49 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:53 AM

Šeštadienį Maskvoje riaušių policija ne tik neleido homoseksualams surengti nesankcionuotų demonstracijų, bet ir padėjo į suplanuotų mitingų vietas susirinkusiems homofobams smurtu išvaikyti mitinguotojus.

Maskvos seksualinių mažumų organizacijų lyderiai prašymą leisti surengti eitynes miesto merui Sergejui Sobianinui įteikė jau anksčiau.

Mero atsakymas buvo griežtas „ne”. Savo ruožtu Maskvos regioninio saugumo departamento vadovas Aleksejus Majorovas įspėjo, kad visi tie, kurie susirinks protestuoti be leidimo, bus sulaikyti.

Turint omenyje, kad Valstybės Dūma jau preliminariai pritarė įstatymui, uždraudžiančiam homoseksualų propagandą, o būtent ja laikomi mažumų paradai, buvo galima neabejoti, jog policija dirbs efektyviai. Taip ir atsitiko.

Tikintieji mosavo kumščiais

Viskas prasidėjo anksti ryte prie Valstybės Dūmos pastato. Riaušių policija čia atvairavo du autobusus. Vieną – homoseksualams ir jų teisių gynėjams, kitą – pastarųjų priešininkams.

Prireikė abiejų. Vos dvi merginos iškėlė plakatą, kuriame smerkiama homofobija, prie jų pribėgo vyras ir vienai smogė į veidą.

Trijulė buvo iškart sulaikyta, bet susodinta į skirtingus policijos autobusus.

Netrukus pasirodė ir grupė barzdotų stačiatikių – jie bandė apsupti aktyvistus ir juos sumušti.

Tačiau tikinčiuosius – pagrindinius prezidento Vladimiro Putino ir valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija” rinkėjus – taip pat sulaikė pareigūnai ir sugrūdo į autobusus.

Visa tai su didžiuliu susidomėjimu stebėjo būrys žurnalistų ir fotoreporterių. Jų buvo netgi daugiau nei seksualinių mažumų atstovų. Tiesa, mažiau nei policininkų.

Scenarijus tik kartojosi

Antroji veiksmo dalis buvo surengta prie Maskvos rotušės. Bet scenarijus nepakito – gėjai ir lesbietės reikalavo pripažinimo, o tikintieji garsiai meldėsi ir vis kėsinosi aptalžyti aktyvistus.

Policija sulaikė 15 žmonių, tarp jų – ir Rusijos seksualinių mažumų lyderį Nikolajų Aleksejevą.

Galiausiai aktyvistai pabandė susirinkti Maskvos Gorkio parke. Tačiau čia jų jau laukė būriai nacionalistų, kuriuos sustabdė tik policininkai. Ir tik po kurio laiko.

Valdžiai nerūpi žmogaus teisės

Ironiška, bet būtent Gorkio, kaip ir Sokolnikų, parkuose gegužės 1-ąją pagal Londono pavyzdį buvo atidaryti vadinamieji Haid parkai viešiems susibūrimams.

Tuomet nutarta, kad šiuose parkuose bus galima rengti mitingus ir politines akcijas nepranešus valdžiai.

Tiesa, seksualinės mažumos Maskvos valdžią apie šeštadienį planuojamą akciją vis dėlto įspėjo. Tad prieš pat savaitgalį Gorkio parke skubiai imta tiesti kažkokius kabelius – esą parkas neveikia.

Valdžios adresu kritikos negailintys Rusijos gėjai ir lesbietės iškart pastebėjo, kad tą pačią dieną homoseksualų eitynės buvo pirmą kartą surengtos Ukrainoje.

Paradui Ukrainos valdžia netrukdė, o jo dalyvius atidžiai saugojo policija.

„Pareigūnų veiksmai pasišlykštėtini ir nesąžiningi. Žodžio ir susirinkimų laisvė numatyta Rusijos konstitucijoje”, – piktinosi homoseksuali aktyvistė Galina Kovtun.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.