Ai Weiwei šokiravo Veneciją kalėjimo scenomis

Kinų menininkas ir

Ai Weiwei apie savo įkalinimą 2011 metais papasakojo Venecijos bienalėje.<br>AP
Ai Weiwei apie savo įkalinimą 2011 metais papasakojo Venecijos bienalėje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 30, 2013, 5:30 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:02 AM

Neįprasta instaliacija barokinėje Šv. Antonino bažnyčios, esančios netoli Šv. Morkaus aikštės, aplinkoje skatina lankytojus pažvelgti į tų dėžių vidų.

Jose, kaip kokiuose iškreiptuose lėlių namuose, matyti scenos iš jo kalėjimo, kaip jis atlieka kasdienius darbus šalia nuolat būnant dviem sargybiniams.

Vienoje dėžių Ai Weiwei pavaizduotas miegantis, stebint sargybiniams, paskui jis matomas nuogas duše, vaikštinėjantis po kamerą, valgantis, kalbantis ir nuėjęs į tualetą.

Susidaro visa apimančio menininko privatumo pažeidimo įspūdis, o darbų realistiškumas atspindi tradicinę tos komunistinės šalies estetiką, kuri dar neįprasčiau atrodo bažnytinėje aplinkoje.

Maldos namų pasirinkimas gali būti dar viena menininko provokacija, nes Kinijos valstybės santykiai su Katalikų Bažnyčia yra komplikuoti.

Parodą „S.A.C.R.E.D“, kuri veiks iki rugsėjo 15-osios, surengė Londone ir Milane įsikūrusi „Lisson Gallery“.

„Tai asmeninis ir politinis pareiškimas, - sakė galerijos kuratorius Gregas Hilty. - Jo patirtis buvo labai traumuojanti. Jam reikėjo atsikratyti traumos. Kalbama apie žmogaus tapatybės paieškas“.

Ai Weiwei iškilo kaip įnirtingas Pekino vyriausybės kritikas. 2011 metais, kai vyko Arabų pavasario sukilimai, jis su kitais aktyvistais buvo sulaikytas ir už grotų praleido 81 dieną. Paleistas jis buvo apkaltintas vengimu mokėti mokesčius, jam buvo uždrausta metus išvykti iš šalies.

Šis menininkas, kuris negalėjo atvykti į Veneciją, nes dar nėra atgavęs paso, savo sulaikymą pavaizdavo ir vaizdo žinutėje, kurią praėjusią savaitę paskelbė savo tinklalapyje.

„Kinijoje yra tiek daug politinių kalinių, kurie laikomi dar blogesnėmis sąlygomis, nei buvau laikomas aš, - sakė jis AFP. - Kai buvau sulaikytas, sargybiniai prašydavo manęs dainuoti jiems dainas ... Net ir tokioje vietoje žmonės tebeturi vaizduotę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.