Lenkų pareigūnus išvertė sekso skandalai

Kad Lenkijos politikoje netrūksta aistrų, – jokia paslaptis. Bet retai taip nutinka, kad šalies politinį gyvenimą per savaitę purtytų kone vien sekso skandalai.

Du aukšti lenkų pareigūnai – M.Karapyta (nuotr.) ir L.Marzecas turėjo trauktis dėl lytinio priekabiavimo prie pavaldinių.
Du aukšti lenkų pareigūnai – M.Karapyta (nuotr.) ir L.Marzecas turėjo trauktis dėl lytinio priekabiavimo prie pavaldinių.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jun 1, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:44 AM

Dėl nederamo elgesio su pavaldine Vidaus reikalų ministerija skubiai atleido Opolės policijos vadą Leszeką Marzecą, o Priekarpatės regiono taryba atstatydino maršalką Miroslawą Karapytą.

Pastarasis įvykis buvo labai skaudus šalį valdančiai Piliečių platformos partijos (PPP) bei Valstiečių partijos koalicijai.

Mat dėl skandalo ji prarado valdžią Priekarpatėje, ir šis regionas tapo vienintelis šalyje, kuriam vadovauti ėmėsi opozicinė Teisės ir teisingumo partija (TTP).

Nori įsidarbinti – atsiduok

Nauju Priekarpatės regiono maršalka TTP atstovui Wladyslawui Ortylai padėjo tapti tai, kad jo kandidatūrą netikėtai parėmė du PPP ir Valstiečių partijos atstovai.

Paaiškėjus, kad naujasis maršalka minėtiems dviem perbėgėliams suteikė savo pavaduotojų pareigas, seimūnas Janas Bury pastaruosius pavadino politinėmis prostitutėmis.

TTP tokius J. Bury žodžius apskundė Seimo etikos komisijai ir pareiškė, kad vyriausybinės partijos savo kritiką turėtų nukreipti į atstatydintą maršalką.

53 metų M. Karapytai yra iškelta byla ne tik dėl kyšių ėmimo, bet ir dėl to, kad jo pavaldinėmis norinčioms tapti moterims siūlė sanguliauti.

Kelios jaunos M. Karapytos pavaldinės prisipažino, kad buvo priverstos sanguliauti su maršalka ne tik todėl, kad galėtų įsidarbinti, bet ir vėliau bijodamos prarasti darbą.

Spėjama, jog, siekdamas nuslėpti tokius santykius, vedęs M.Karapyta labai dažnai vykdavo į užsienio komandiruotes, veždamasis kartu ir kokią nors pavaldinę.

M. Karapyta į užsienio keliones darbo reikalais vykdavo gerokai dažniau nei Lenkijos premjeras ar prezidentas, ir dauguma kelionių buvo labiau turistinės nei dalykinės.

Dėl kyšininkavimo ir lytinio pavaldinių išnaudojimo seksmaršalka pramintam M. Karapytai gali grėsti dešimties metų kalėjimo bausmė.

Policininką demaskavo įrašai

51 metų Opolės policijos vadą L. Marzecą iš pareigų išvertė kažkieno slapta padaryti ir žiniasklaidai perduoti vaizdo įrašai.

Juose buvo įamžinti intymūs vedusio generolo pokalbiai su savo meiluže, gerokai jaunesne ištekėjusia pavaldine Katarzyna Szawdylas-Wasielewska.

Įrašų tekstas plačiąją visuomenę labiausiai sudomino dėl pikantiško meilužių ginčo.

Moteris garsiai įtarinėjo, kad generolas turi daug meilužių, ir priekaištavo, jog reikalauja oralinio sekso ir santykių be prezervatyvo.

Opoziciją papiktino vulgari generolo kalba ir keiksmažodžiai, suintrigavo meilužių pasitarimai dėl pavaldinių atstatydinimo ir paaukštinimo.

Ministerija skubiai į Opolę nusiuntė kontrolierius, kad jie ištirtų įraše nuskambėjusius žodžius dėl kitų policininkų lankymosi pas kelių prostitutes ir neaiškaus paaukštinimo mechanizmo.

Iš policijoje dirbančio meilužės vyro buvo laikinai atimtas pistoletas, mat baiminamasi, kad pažeminimą patyręs vyriškis kerštaudamas nenušautų generolo.

Nušalino dėstytoją

Sekso skandalas šį pavasarį sukrėtė ir akademinį Lenkijos pasaulį. Policija areštavo Vroclavo universiteto sociologijos dėstytoją Piotrą Ž. dėl įtarimų, kad jis už teigiamą egzamino pažymį iš kai kurių studenčių reikalavo intymaus atlygio.

Dėstytojui kol kas yra pareikšta dvylika kaltinimų, iš kurių pats rimčiausias – merginos vertimas atsiduoti grupiniam seksui.

Dėstytojas kaltinamas tuo, kad į namus atsivestą studentę vertė santykiauti ir su savo bičiuliu.

Laikraščio eksperimentas

Priekarpatės maršalkai ir Vroclavo dėstytojui viešai pareiškus, kad ne jie, bet pačios merginos gundė ir siekė intymaus suartėjimo, vienas interneto tinklalapis ryžosi eksperimentui.

Balstogės interneto tinklalapis „Czas Bialegostoku” įdėjo anoniminį skelbimą, kad vienos įmonės vadovas įdarbins sekretore merginą, kuri sutiks būti maloni ir po darbo valandų.

Per parą į tokį pasiūlymą už 2,7 tūkst. zlotų (2,1 tūkst. litų) tapti sekretore meiluže atsiliepė trisdešimt moterų. Nuo 20 iki 50 metų, dauguma turinčios aukštąjį išsilavinimą, kai kurios net mokslinį laipsnį.

Kai kurios atsiuntė ne tik prašomas nuotraukas visu ūgiu, bet ir tokias, kuriose įsiamžino apsinuoginusios.

Kai kurios atvirai parašė, kad sutinka viršininką linksminti intymiai.

Sociologas Tadeuszas Poplawskis pareiškė, kad didėjanti tolerancija tarnybinei prostitucijai liudija ne tik didėjančią ekonominę, bet ir moralinę visuomenės krizę.

Sekso skandalas Seime

Garsiausias sekso skandalas Lenkijoje nuskambėjo 2006 m., kai viena populistinės „Savigynos” partijos narė pareiškė žiniasklaidai, kad du partijos lyderiai vertė ją intymiai atsidėkoti už įdarbinimą.

Keli partijos aktyvistai už tai buvo nuteisti, o žiniasklaida atskleidė, kad „Savigynos” pirmininkas Andrzejus Lepperis nuolat užsisakinėdavo prostitutes. Šis skandalas sukėlė valdančiosios koalicijos krizę ir lėmė pirmalaikius Seimo rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.