Honkonge vyras po apsilankymo pas gydytoją sužinojo esąs moteris

Tai nulėmė dvi retos genetinės ligos.

Kad pacientas yra moteris, gydytojai suprato išsiaiškinę, jog patinimas atsirado dėl didelės kiaušidžių cistos.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Kad pacientas yra moteris, gydytojai suprato išsiaiškinę, jog patinimas atsirado dėl didelės kiaušidžių cistos.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 4, 2013, 3:10 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:17 PM

Kad pacientas yra moteris, gydytojai suprato išsiaiškinę, kad patinimas atsirado dėl didelės kiaušidžių cistos, rašoma žurnale „Hong Kong Medical Journal“.

Tai nulėmė dvi retos genetinės ligos.

Žmogus turi Turnerio sindromą, kuris pasireiškia mergaitėms ir moterims, dėl tam tikros chromosomų problemos, ir tarp kurio simptomų yra nevaisingumas bei žemas ūgis.

Tačiau pacientas taip pat turi įgimtą antinksčių hiperplaziją, kuri nulemia padidėjusį vyriškų hormonų kiekį. Dėl to žmogus turi barzdą, „mikropenį“ ir atrodo kaip vyras.

„Jeigu ne didžiulė kiaušidžių cista, jo įdomi medicininė būklė galėjo niekada nepaaiškėti“, - pirmadienį paskelbtame straipsnyje rašo septyni gydytojai iš dviejų miesto ligoninių.

Paaiškėjo, kad 1,37 m ūgio pacientas, našlaitis, neturi sėklidžių, nuo vaikystės kenčia dėl šlapimo nelaikymo ir nustojo augti būdamas 10-ies.

Gydytojai sakė, kad medicininėje literatūroje yra aprašyti tik šeši atvejai, kai žmogus serga abiem minėtomis genetinėmis ligomis. Turnerio sindromas pasireiškia tik vienai iš 2,5-3 tūkst. moterų.

Minimas Vietname gimęs kinas nusprendė ir toliau laikyti save vyriškos lyties žmogumi, kuriam gali prireikti pakaitinės testosterono terapijos, rašoma straipsnyje.

Dauguma vyrų turi chromosomas X ir Y, o dauguma moterų – dvi chromosomas X. Tačiau Turnerio sindromą turintys žmonės dažniausiai turi tik vieną chromosomą X arba trūksta jų antros chromosomos X dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.