Turkijoje per protestus žuvo du žmonės, dar daugiau nei 3 tūkstančiai sužeisti (papildyta)

Turkijoje per dvi dienas trunkančius antivyriausybinius protestus žuvo du žmonės ir daugiau nei 3 tūkst. sužeisti, praneša CNN ir BBC.

Protestai Turkijoje.<br>AP
Protestai Turkijoje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 4, 2013, 8:57 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:48 PM

Pasak Turkijos medikų asociacijos, per demonstracijas sekmadienį ir pirmadienį sužeista mažiausiai 3 tūkst. 195 žmonės, 26 būklė kritinė. 22-ejų metų Abdullah Comertas buvo sunkiai sužeistas, kai nežinomas asmuo pradėjo šaudyti. Sužeistasis vėliau mirė ligoninėje. Turkijos gydytojų sąjunga pranešė, kad sekmadienį Stambule automobilis partrenkė 20 metų Mehmetą Ayvalitasą, kuris taip pat neišgyveno.

Daugiausia nukentėjusiųjų Stambule, kur prasidėjusios demonstracijos išplito į Ankarą, Antaliją, Izmirą, Adaną ir kitus miestus.

Protesto akcija Stambule Taksimo aikštėje į neramumus peraugo naktį į birželio 1 dieną. Iš pradžių vietos gyventojai protestavo prieš Gezio parko rekonstrukciją, nes jo vietoje valdžia planuoja atidaryti naują prekybos centrą. Tačiau netrukus lozungai virto politiniais, protestai išplito po visą šalį ir demonstrantai pareikalavo, kad ministras pirmininkas Recepas Tayyipas Erdoganas, kaltinamas autoritarizmu, atsistatydintų.

JAV ir Europos Sąjunga paragino Turkijos vyriausybę susilaikyti, o organizacija "Amnesty International" pasmerkė ašarinių dujų naudojimą, nes tai pažeidžia žmogaus teises.

Be kita ko, viešojo sektoriaus darbuotojai pradės dviejų dienų streiką. Tokiu būdu siekiama paremti besitęsiančius protestus. Kairiojo sparno profesinių sąjungų konfederacija "Kesk", atstovaujanti 240 tūkst. darbininkų, apkaltino vyriausybę "valstybės teroro" vykdymu. Protestai ir susirėmimai tęsėsi naktį į antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.