Prancūzija neabejoja - Sirijos režimas naudojo zariną

„Riba buvo neginčijamai peržengta“, - teigė L. Fabiusas.

Prancūzija turi įrodymų, kad Sirija naudojo mirtinas nervus paralyžiuojančias zarino dujas.<br>AP
Prancūzija turi įrodymų, kad Sirija naudojo mirtinas nervus paralyžiuojančias zarino dujas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2013, 10:12 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:38 PM

Tuo tarpu Vašingtonas pareiškė, kad reikia daugiau įrodymų prieš darant išvadą, jog buvo naudojamas zarinas.

Anksčiau paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje sakoma, kad yra „pakankamas pagrindas“ manyti, jog abi Sirijos konflikto pusės naudojo cheminius ginklus.

Tačiau Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas sakė televizijai „France 2“: „Neturime abejonių, kad tos dujos yra naudojamos. Laboratorijos išvada aiški: ten esama zarino dujų.“

Ekspertai išanalizavo mėginius, atgabentus iš Sirijos, nurodė jis.

Anksčiau URM paskelbė L. Fabius pranešimą, kuriame sakoma: „Prancūzija dabar įsitikinusi, kad zarino dujos buvo panaudotos Sirijoje kelis kartus, lokalizuotai.“

Nors tame pranešime nenurodoma, kas naudojo dujas, jame pažymima: „Būtų nepriimtina, jeigu kaltieji dėl tų nusikaltimų galėtų naudotis nebaudžiamumu.“

Vėliau kalbėdamas per televiziją L. Fabiusas žengė dar toliau, sakydamas, jog bent dėl vieno atvejo „nėra abejonių, jog tai darė režimas ir jo bendrininkai“.

Vienas diplomatinis šaltinis sakė, kad tas konkretus atvejis buvo balandžio 29 dieną įvykdyta režimo pajėgų sraigtasparnio ataka prieš Sarakibo miestą šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje.

„Riba buvo neginčijamai peržengta“, - teigė L. Fabiusas.

„Surengsime derybas su mūsų partneriais dėl to, ką privalome padaryti, ir visos priemonės yra ant stalo“, - aiškino jis, sprendžiant, „ar reaguoti, įskaitant ginkluotas priemones“.

„Tačiau mes dar to nepasiekėme“, - pridūrė L. Fabiusas, turėdamas omenyje ginkluotą intervenciją.

„Privalome reaguoti, tačiau tuo pat metu neturime užblokuoti galutinės taikos konferencijos“, - sakė diplomatijos vadovas.

Britai teigia radę zarino Didžioji Britanija trečiadienį paskelbė, kad fiziologiniuose mėginiuose, paimtuose Sirijoje, rasta mirtinų nervus paralyžiuojančių zarino dujų pėdsakų ir kad gaunama vis daugiau informacijos, jog Damasko režimas naudojo cheminius ginklus. „Ieškant zarino medžiagoje iš Sirijos, rezultatai buvo teigiami, - sakė vienas vyriausybės atstovas. - Daugėja ribotos, tačiau įtikinamos informacijos, rodančios, kad režimas naudojo - ir tebenaudoja - cheminius ginklus, įskaitant zariną.“ „Erdvės abejonėms toliau mažėja. Tai kelia didžiulį nerimą. Cheminių ginklų naudojimas yra karo nusikaltimas. Sirijos prezidentas Basharas al Assadas privalo nedelsiant suteikti neribotą prieigą JT (Jungtinių Tautų) tyrėjų grupei“, - pridūrė jis. Atstovas nurodė, kad Britanija laikosi nuomonės, jog „labai tikėtina“ kad cheminius ginklus Sirijoje naudojo B. al Assado režimas. „Gavome fiziologinių mėginių iš Sirijos, kurie buvo ištirti DSTL (Gynybos mokslo ir technologijos laboratorijoje)“, įsikūrusioje vyriausybiniame Porton Dauno karinių tyrimų centre pietų Anglijoje, sakė pareigūnas. „Negalime leistis į tolesnes detales apie tuos mėginius - tik sakome, kad jie yra fiziologiniai“, - pridūrė jis. Europos Sąjunga praeitą savaitę sutiko atšaukti savo paskelbtą ginklų tiekimo embargą Sirijos sukilėliams po įtemptų derybų, kurios atskleidė aštrius nesutarimus tarp Britanijos ir Prancūzijos, tvirtai palaikiusių šį žingsnį, bei atsargesnės pozicijos besilaikančių Bendrijos šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.