Rusija Strasbūre išteisinta dėl čečėnų lyderio A. Maschadovo mirties

Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjai išteisino Rusiją dėl buvusio čečėnų sukilėlių lyderio Aslano Maschadovo mirties 2005 metais ir sakė, kad Rusija jo mirtį tinkamai ištyrė, praneša BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 6, 2013, 6:58 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:47 PM

EŽTT nustatė, kad A. Maschadovą netyčia nušovė kitas čečėnų separatistas, kai jie bunkeryje slėpėsi nuo Rusijos karių.

A. Maschadovo palaikai buvo rasti bunkerio griuvėsiuose Čečėnijos kaime 2005 metų kovo 8 dieną. Tuo metu jo mirties aplinkybės buvo nežinomos, bet buvo teigiama, kad Rusijos kariai susprogdino bunkerį. EŽTT nusprendė, kad Rusijos kariai nėra tiesiogiai susiję su čečėnų lyderio mirtimi ir prieš susprogdindami bunkerį jie negalėjo žinoti, kad ten slepiasi A. Maschadovas ir dar vienas separatistas, kuris jį netyčia nušovė.

Teisėjai pridūrė, kad A. Maschadovo šeima neabejojo Rusijos teismo ekspertų išvadomis. Vis dėlto EŽTT A. Maschadovo šeimai iš Rusijos priteisė 18 tūkst. eurų teisimo išlaidoms padengti ir nusprendė, kad Rusija pažeidė jų teises, nes, nepaisydama prašymo, negrąžino A. Maschadovo palaikų. 2005 metų balandį Rusija pranešė, kad A. Maschadovo kūnas buvo palaidotas slaptame kape, ir šeimai neatskleidė palaidojimo vietos.

Kitoje byloje prieš Rusiją EŽTT priėmė tokį pat sprendimą. Nustatyta, kad Rusija pažeidė 55 sukilėlių šeimų teises, nes negrąžino 2005 metų spalį nukautų sukilėlių kūnų. Ši Rusijos saugumo pajėgų operacija prieš sukilėlius vyko Šiaurės Kaukaze, Kabardos-Balkarijos Respublikoje. Rusija žuvusiųjų artimiesiems turės padengti 15 tūkst. eurų siekiančias teismo išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.