Paslaptis nutekinęs E. Snowdenas bandė patekti į JAV specialiąsias pajėgas

Jaunasis kontraktininkas,

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 11, 2013, 1:46 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:23 PM

29 metų Edwardas Snowdenas pasiskelbė, kad yra šaltinis sensacingų „The Guardian“ ir „The Washington Post“ pranešimų apie tai, kaip JAV žvalgybos agentūros, siekdamos nustatyti galimas teroristines grėsmes, tikrina telefoninius pokalbius ir naudojimąsi internetu.

Šis vyriausybės kontraktininkas tarnavo JAV armijoje grandiniu Fort Beninge Džordžijoje, sakė armijos atstovas Pentagone pulkininkas Davidas Pattersonas.

„Jis bandė atitikti reikalavimus ir tapti specialiųjų pajėgų kariu, bet nebaigė būtino parengimo ir buvo atleistas iš armijos“, - priduriama jo pareiškime.

JAV armijos atstovas George'as Wrightas sakė, kad E. Snowdenas įstojo 2004 metų gegužės 7-ąją ir buvo atleistas 2004 metų rugsėjo 28-ąją. Savo tarnybos metu jis negavo jokių apdovanojimų.

E. Snowdenas „The Guardian“ sakė, kad jo, kaip kariškio, karjera baigėsi jam per „nelaimingą atsitikimą treniruotėje“ susilaužius abi kojas.

Naujokas, kuris siekia būti atrinktas į JAV specialiąsias operatyvines pajėgas, pirmiausia turi baigti 10 savaičių bendrojo kovinio parengimo kursą, kaip ir visi pėstininkai, o paskui - kitą trijų savaičių kursą.

Po to naujokas 19 dienų tikrinamas siekiant „nustatyti, ar jis turi potencialą būti specialiųjų pajėgų kariu“, - sakė G. Wrightas.

Neaišku, kaip toli E. Snowdenas buvo pažengęs tuo metu, kai buvo atleistas, sakė pareigūnai.

E. Snowdenas „The Guardian“ sakė, kad į armiją stojo norėdamas kovoti Irako kare.

„Kaip žmogus, jaučiau ...; įsipareigojimą padėti išlaisvinti žmones iš priespaudos, - sakė jis. - (Tačiau) dauguma mus rengusių žmonių atrodė pripumpuoti dėl arabų žudymo, o ne pagalbos kam nors“.

Vėliau E. Snowdenas įsidarbino apsaugininku Nacionalinėje saugumo agentūroje (NSA), kuri prižiūri slaptą pasiklausymą ir dešifravimą, o paskui dirbo informacinių technologijų specialistu pagal kontraktą su NSA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.