Turkijos policija šturmavo Taksimo aikštę ir Gezi parką (atnaujinta)

Kelios dešimtys turkų policininkų antradienį įžengė į Stambulo centre esantį Gezi parką, kuris tapo dvi savaites visoje šalyje trunkančių protestų prieš vyriausybę epicentru.

Policija toliau kaunasi su protestuotojais.<br>„Reuters“
Policija toliau kaunasi su protestuotojais.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 11, 2013, 10:13 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:40 PM

Daug demonstrantų atsitraukė į šalia aikštės esantį Gezi parką, kur šimtai protestuotojų buvo įkūrę stovyklą, reikalaudami, kad parkas nebūtų užstatytas. Buldozeriais nedelsiant pradėjo ardyti kai kurias barikadas ir aikštėje įrengtas improvizuotas pastoges, nors pareigūnai tvirtino, kad sunkioji technika nevažiuos į parką. Naujausi susirėmimai su policija Taksimo aikštėje vyko šalyje jau 12-ą dieną vykstant protestams, peraugusiems iš taikių demonstracijų prieš plėtros projektą Gezi parke ir tapusiam išbandymu premjerui Recepui Tayyipui Erdoganui. Kalbėdamas antradienį, R. T. Erdoganas tebesilaikė pozicijos, kad šie protestai yra sąmokslo prieš jos vyriausybę dalis. „Jie stengiasi užkirsti kelią Turkijos kilimui. (Protestuotojai) naudojami kai kurių finansų institucijų, suinteresuotų grupių ir žiniasklaidos organizacijų, kad (pakenktų) Turkijos ekonomikai ir (atbaidytų) investicijas, - tvirtino jis. „Noriu, kad visi pamatytų bendrą vaizdą; suprastų, koks žaidimas čia žaidžiamas - ir ypač kviečiu juos palikti (Taksimo aikštę ir Gezi parką). To tikiuosi iš jų kaip jų premjeras“, - sakė jis. Taksimo aikštėje policijas kreipėsi į demonstrantus per garsiakalbius, tvirtindama, kad pareigūnai neketina veržtis į parką, tačiau turi išvalyti aikštę ir pašalinti protestų transparantus. Pareigūnai ragino elgtis ramiai, aiškinami, kad jie nenori naudoti ašarinių dujų. Tačiau savo kalboje R. T. Erdoganas užsiminė, kad protestuotojams nebus leista ilgai užimti parką. „Atleiskit, tačiau Gezi parkas skirtas pasivaikščiojimams, o ne okupacijai“, - sakė jis, turėdamas omenyje, kad turkų kalba parko pavadinimas reiškia „pasivaikščiojimas“. Aikštės pakraštyje įsiplieskė susirėmimas tarp riaušių policijos ir nedidelių protestuotojų grupių, svaidančių pirotechninius užtaisius, Molotovo kokteilius ir akmenis, o pareigūnai atsakė ašarinėmis dujomis bei vandens patrankomis. Tačiau dauguma protestuotojų, ypač likusių parke, elgėsi taikiai. Bent vienas protestuotojas buvo sužeistas arba smarkiai paveiktas dujų ir kitų demonstrantų išgabentas ant improvizuotų neštuvų į medicinos punktą, kurį protestuotojai įkūrė parke. Kol kas neaišku, kokia jo būklė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.