Turkijos valdžia nusileisti demonstrantams nežada

Jau beveik dvi savaites protestuojantiems turkams valdžia pasiuntė alyvos šakelę. Šalies premjeras nutarė susitikti su demonstrantais. Tačiau jie sulaukė ir guminių kulkų bei ašarinių dujų, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC ir „Reuters” informacija.

Stambule, Gezio parke, išdygusias palapines protestuotojai greitai gali palikti, mat turkų demonstracijas ėmėsi ryžtingai vaikyti pareigūnai.<br>AP
Stambule, Gezio parke, išdygusias palapines protestuotojai greitai gali palikti, mat turkų demonstracijas ėmėsi ryžtingai vaikyti pareigūnai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2013, 8:23 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:37 PM

Turkijos riaušių policija vakar grįžo į protestų centru tapusią Stambulo Taksimo aikštę, iš kurios pareigūnai atsitraukė ir užleido ją protestuotojams birželio 1 dieną.

Tačiau riaušių policijai panaudojus ašarines dujas ir gumines kulkas protestuotojai buvo priversti bėgti iš Taksimo aikštės į šalia esantį Gezio parką.

Būtent dėl planų pertvarkyti pastarąjį parką Stambule kilo taikūs protestai. Gegužės pabaigoje jie virto masinėmis demonstracijomis ir susirėmimais su pareigūnais visoje šalyje. Pasipiktinimas valdžios planais dėl Gezio parko išaugo į pasaulietinių pažiūrų miestų gyventojų protestus prieš Recepo Tayyipo Erdogano valdžią apskritai.

Neramumai jau nusinešė keturių asmenų, iš jų vieno policininko, gyvybę. Apie 5 tūkst. žmonių buvo sužeista.

Pirmadienį paskelbtą R. T. Erdogano sprendimą šiandien susitikti su protestų lyderiais daugelis palaikė bandymu ieškoti kompromiso ir net nedidele nuolaida. Todėl daugelis protestuotojų nustebo, kai į aikštę vakar anksti ryte pajudėjo pareigūnai ir šarvuoti automobiliai.

Pareigūnai nukabino ant pasaulietinės Turkijos Respublikos tėvu vadinamo Mustafos Kemalio Atatürko paminklo ir jo vardu pavadinto kultūros centro pakabintus protestuotojų plakatus ir transparantus.

Vietoj jų policija pakabino Turkijos vėliavą ir M. K. Atatürko portretą.

Stambulo gubernatorius Huseyinas Avni Mutlu mikrodienoraščių tinkle „Twitter” pabrėžė, kad policija neturi kitų tikslų – nesitaikys į protestuotojus.

Tačiau pastarųjų šie žodžiai toli gražu nenuramino.

Negana to, šalies prezidentas Abdullah Gülas pirmadienį pritarė įstatymui, griežtinančiam alkoholio pardavimo ir vartojimo apribojimus, o premjeras R. T. Erdoganas pareiškė remiantis policijos veiksmus.

„Ko protestuotojai tikėjosi? Kad prieš juos atsiklaupsime?” – vakar kalbėdamas parlamente klausė vyriausybės vadovas.

Tačiau nusileisti nesiruošia ir demonstrantai. O vakarykščiai pareigūnų veiksmai tik įkvėpė jiems ryžto.

„Judėjimas čia nesibaigs. Pradėjome kai ką daug didesnio nei šis parkas.

Nemanau, kad žmonės dar bijos šios vyriausybės ar bet kurios kitos vyriausybės”, – aiškino Taksimo aikštėje buvęs 19metis Seyyitas Cikmenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.