Dėl sekso skandalo Lenkijoje kalta liko vien tik moteris

Prieš kelias savaites į viešumą iškilęs tarnybinis vedusio Opolės policijos komendanto Leszeko Marzeco meilės romanas su jauna ištekėjusia pavaldine netikėtai virto visą šalį sudrebinusiu konfliktu.

Aukštas pareigūnas L.Marzecas (dešinėje) garsėja meilės nuotykiais, bet net ir skandalas su kolege jam nesutrukdė gauti solidžios premijos ir pensijos.
Aukštas pareigūnas L.Marzecas (dešinėje) garsėja meilės nuotykiais, bet net ir skandalas su kolege jam nesutrukdė gauti solidžios premijos ir pensijos.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-06-14 09:00, atnaujinta 2018-03-05 13:32

Didžiulį visuomenės pasipiktinimą sukėlė tai, kad Vidaus reikalų ministerija (VRM) nuobaudą skyrė tik pareigūnei Katarzynai Szawdylas-Wasielewskai.

Ji trims mėnesiams nušalinta nuo pareigų, o jos atlyginimas sumažintas per pusę.

51 metų komendantui be jokios nuobaudos leista pirma laiko išeiti į pensiją, išmokant 80 tūkst. zlotų (65 tūkst. litų) premiją bei keliolika tūkstančių atostogpinigių.

Pasipiktinusius feminisčių susivienijimus parėmė Helsinkio žmogaus teisių organizacija. Pasipiktinimą išreiškė ir Opolės policininkų profsąjunga.

Pastaroji sprendimą komendantui neskirti nuobaudos apskundė prokuratūrai, o vidaus reikalų ministrui nusiuntė protesto laišką, grasindama rengti demonstraciją.

Įsteigė specialų skyrių

Reaguodamas į didžiulę kritiką VRM vadovas Bartlomiejus Sienkiewiczius pripažino, jog konfliktas pasklido plačiau, ir jam spręsti žadėjo ministerijoje įkurti antidiskriminacijos skyrių.

Nuo vakar VRM ėmė dirbti lygių teisių įgaliotinė ir buvo paskelbta speciali telefono linija anoniminiams moterų policininkių skundams.

Įgaliotinė registruos ir tikrins visus tarnautojų moterų nusiskundimus dėl vyrų diskriminacijos ir siūlys sprendimo būdus ministerijai ir galbūt Seimui.

Ne visi pareigūnai lygūs

Opolės policininkų profsąjungos vadas Benedyktas Nowakas tvirtina, jog jie protestuoja prieš tai, kad VRM vienaip vertina paprastus policininkus, o kitaip generolus.

B.Nowako teigimu, generolas L.Marzecas savo elgesiu pažeidė profesinę etiką ir pakenkė visuomeniniam policijos įvaizdžiui, dėl to pagal darbo kodeksą privalėjo būti nubaustas.

Slapti įrašai paliudijo, jog generolas ne tik kalba vulgariai ir keikiasi, bet ir toleruoja tai, kad jo pavaduotojas tarnybine mašina lankosi pas prostitutes.

VRM pagal įstatymą turėjo 3 mėnesius nuobaudai apsvarstyti, tačiau per vieną dieną patenkino generolo prašymą išeiti į pensiją.

Paprastų policininkų prašymai išleisti į pensiją esą yra svarstomi mėnesių mėnesius.

Skyrus nuobaudą, generolas netektų premijos ir būtų apskaičiuota mažesnė pensija, o dabar ji sieks beveik 11 tūkstančių zlotų (8,9 tūkst. litų).

Profsąjungos aktyvistai stebisi, kad VRM ignoruoja raginimą atlikti tyrimą, ar L.Marzecas neturėjo meilės romanų su pavaldinėmis anksčiau dirbdamas kituose regionuose.

Vyrui pistoleto negrąžino

Opolės policijos vadovybė vis dar negrąžina joje dirbančiam K.Szawdylas-Wasielewskos vyrui laikinai atimto pistoleto. Baiminamasi, kad pažeminimą patyręs vyriškis kerštaudamas gali nušauti generolą.

Speciali VRM komisija taip ir nenustatė, kas galėjo žiniasklaidai išplatinti slapta padarytą meilužių pokalbio įrašą.

Antai televizija TVN pranešė, kad save per klaidą greičiausiai demaskavo pats generolas.

Spėjama, kad generolas pamiršo išjungti ar netyčia nuspaudė mikrofono mygtuką, esantį ant tarnybinio stalo.

Tad po darbuotojų susirinkimo generolui ėmus su savo meiluže aptarinėti intymius santykius, juos išgirdo ir pokalbį įrašė kiti policininkai.

Panaši istorija VRM rūmuose?

Įrašų tekstas plačiąją visuomenę labiausiai sudomino dėl pikantiško meilužių ginčo. Moteris garsiai įtarinėjo, kad generolas turi daug meilužių, ir priekaištavo, jog reikalauja oralinio sekso ir santykių be prezervatyvo.

VRM siekis skandalą Opolėje nutildyti pasiunčiant generolą į pensiją nepavyko. Tam labiausiai pakenkė feministės, kurios slapčia iškabino Opolėje plakatus su pusnuogio generolo karikatūra ir kaltinimais diskriminacija, sukeldamos visuotinį pasipiktinimą VRM sprendimais.

Atrodo, kad ši neetiška tarnybinio romano istorija nebus vienintelė policijoje.

Opozicija ir žiniasklaida prakalbo apie tai, jog VRM ministro pavaduotojas Miroslawas Schossleris irgi turi meilužę policininkę, o ji dėl to sėkmingai kopia karjeros laiptais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.