Egipto prezidentas nutraukė santykius su Sirija (papildyta)

Egipto islamiškų jėgų

M. Mursi paragino tarptautinę bendriją nustatyti virš Sirijos neskraidymo zoną.<br>„Reuters“
M. Mursi paragino tarptautinę bendriją nustatyti virš Sirijos neskraidymo zoną.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 16, 2013, 12:55 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:48 AM

Egiptas „šiandien nusprendė galutinai nutraukti santykius su dabartiniu režimu Sirijoje, uždaryti to režimo ambasadą Kaire ir atšaukti Egipto reikalų patikėtinį“ iš Damasko, sakė M.Mursi tūkstančiams šalininkų per „Paramos Sirijai“ mitingą viename Kairo stadione.

M. Mursi paragino tarptautinę bendriją nustatyti virš Sirijos „neskraidymo zoną“ ir taip pat sakė, kad užmezgė „kontaktus su arabų ir musulmoniškomis valstybėmis siekiant organizuoti skubų susitikimą dėl paramos“ Sirijos žmonėms.

Jis pasmerkė Libano šiitų judėjimo „Hizbollah“ įsikišimą į Sirijos konfliktą. Neseniai šis galingas judėjimas padėjo Sirijos vyriausybės pajėgoms įveikti sukilėlius šalies centriniame regione esančiame Kusairo mieste.

2011 metų kovą Sirijoje prasidėjęs liaudies sukilimas palaipsniui virto kruvinu pilietiniu karu, kuris, kaip rodo Jungtinių Tautų (JT) duomenys, jau pareikalavo daugiau kaip 93 tūkst. gyvybių.

Sirijos konflikto pobūdis darėsi vis labiau tarpkonfesinis. Ketvirtadienį įtakingi sunitų dvasininkai iš kelių arabų valstybių, tarp jų – Egipto, paragino pradėti džihadą – „šventąjį karą“ – su „atskalūnišku“ režimu Sirijoje.

Egipto gyventojų, kaip ir Sirijos sukilėlių, daugumą sudaro musulmonai sunitai, o Sirijos prezidentas Basharas al Assadas yra alavitas – islamo šiizmo atšakos atstovas.

Sirijos vyriausybė sekmadienį pasmerkė Egipto sprendimą nutraukti santykius su Damasku ir paremti ginkluotą sukilimą prieš prezidentą B. al Assadą, pavadindamas jį „neatsakingu“ žingsniu.

„Sirijos Arabų Respublika smerkia šią neatsakingą poziciją“, - valstybinei naujienų agentūrai SANA sakė vienas neįvardytas Sirijos pareigūnas.

Jis taip pat apkaltino Egipto prezidentą  įsivėlus į „sąmokslą... prieš Siriją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.