Atskleista daugiau J. Gagarino žūties detalių

Atskleista naujų detalių apie

Aiškėja aplinkybės, per kurias žuvo J. Gagarinas.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Aiškėja aplinkybės, per kurias žuvo J. Gagarinas.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 17, 2013, 8:27 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:39 AM

Rusijos kosmonautas Aleksejus Leonovas teigia, kad kitas lėktuvas be leidimo praskrido per arti J. Gagarino naikintuvo ir dėl to šis pradėjo suktis ir sudužo. Naikintuvas MiG-15 nukrito maždaug už 90 kilometrų nuo Maskvos. Jį pilotavęs J. Gagarinas ir skrydžio instruktorius Vladimiras Serioginas žuvo. Apie nelaimę buvo skelbiama labai nedaug informacijos, todėl paplito įvairių spėlionių.

Vyriausybės tyrimo, kuriame dalyvavo ir A. Leonovas, ataskaitoje teigiama, kad MiG-15 sudužo, kai bandė išvengti kito objekto, tokio kaip žąsis arba oro balionas. A. Leonovas teigia, kad tokios išvados gali įtikinti civilius, bet ne profesionalus. Per interviu televizijos kanalui „Russia Today“ kosmonautas teigė, kad jam buvo leista pasidalinti išslaptinta informacija apie J. Gagarino žūtį. Išslaptintoje ataskaitoje teigiama, kad J. Gagarino lėktuvo MiG-15 skrydį sutrikdė per arti praskridęs naikintuvas „Suchoi“ Su-15. A. Leonovas sakė, kad jie žinojo, jog tą dieną turėjo būti bandomas lėktuvas Su-15, bet jis turėjo skristi mažiausiai 10 tūkst. metrų, o ne 450-500 metrų aukštyje. Su-15 pilotas pažeidė skrydžio tvarką, bet A. Leonovas neatskleidė piloto tapatybės.

A. Leonovas mano, kad nelaimės aplinkybės buvo slepiamos, kad nepaaiškėtų, jog taip arti Maskvos įvyko tokia klaida. A. Leonovas, kuris 1965 metais tapo pirmuoju žmogumi, išėjusiu į atvirą kosmosą, J. Gagarino žūties dieną netoliese skrido sraigtasparniu ir girdėjo du garsius sprogimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.