Turkijos premjeras jaučia pareigą numalšinti protestus (papildyta)

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį

Dvi pagrindinės Turkijos profsąjungų federacijos - KESK ir DISK - paskelbė nuo pirmadienio pradėsiančios streiką, protestuodamos prieš naujausius susirėmimus su policija.<br>AP
Dvi pagrindinės Turkijos profsąjungų federacijos - KESK ir DISK - paskelbė nuo pirmadienio pradėsiančios streiką, protestuodamos prieš naujausius susirėmimus su policija.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 17, 2013, 10:53 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:17 AM

Praėjus parai po to, kai riaušių policija išvijo tūkstančius protestuotojų, užėmusių Gezio parką, pareigūnai tame mieste dar leido ašarines dujas ir vandens patrankų čiurkšles į persigrupuoti pasiryžusius demonstrantų būrelius.

Turkijos policija sulaikė 441 žmogų per sekmadienį Stambule vykusius susirėmimus tarp policijis ir demonstrantų, protestuojančių prieš vyriausybę, pirmadienį nurodė vienas šio miesto advokatų asociacijos pareigūnas.

Sekmadienį policija didžiausiame Turkijos mieste leido ašarines dujas ir vandens patrankų čiurkšles, vaikydamas tūkstančius demonstrantų, protestuojančių prieš vyriausybę ir mėginančių vėl įžengti į Stambulo centrinę Taksimo aikštę.

Tuo tarpu vienas Ankaros advokatų asociacijos pareigūnas nurodė, kad sostinėje buvo suimti 56 asmenys.

Už maždaug 10 kilometrų esančiame daug didesniame parke R. T. Erdoganas surengė jėgos demonstravimo šou savo valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) šalininkams, kurių mitingas subūrė iki šiol didžiausias žmonių minias nuo demonstracijų prieš vyriausybę pradžios prieš daugiau nei dvi savaites.

Kreipdamasis į žmonių jūrą, kurioje daugelis dėvėjo baltas AKP kepuraites, kovingai nusiteikęs R. T. Erdoganas sakė, kad protestuotojai išprovokavo jį imtis veiksmų, nepaklusę ne kartą skelbtiems raginimams palikti tą parką.

„Pasakiau, kad priėjome pabaigą. Tai buvo nepakenčiama. Vakar buvo įvykdyta operacija ir viskas buvo išvalyta, - aiškino R. T. Erdoganas. - Tai buvo mano kaip premjero pareiga.“

Smurtas, išprovokuotas demonstrantų evakuacijos iš Gezio parko, žymėjo naują pakilimą masiniuose neramumuose, kurie tapo iki šiol didžiausiu iššūkiu per ilgiau nei dešimtmetį trunkantį islamiškas šaknis turinčios vyriausybės vadovavimą.

Dvi pagrindinės Turkijos profsąjungų federacijos - KESK ir DISK - paskelbė nuo pirmadienio pradėsiančios streiką, protestuodamos prieš naujausius susirėmimus su policija.

Politiniai neramumai Turkijoje prasidėjo, kai taikus sėdimasis protestas prieš planus išpjauti apie 600 medžių Gezio parke sulaukė brutalaus policijos atsako gegužės 31 dieną. Tie veiksmai išprovokavo pasipiktinimą, peraugusį į visą šalį apėmusias demonstracijas prieš R. T. Erdoganą.

Per šią krizę žuvo keturi žmonės, o beveik 7 500 buvo sužeisti, nurodo Turkijos medicinos asociacija.

Per šeštadienio vakarą surengtą intervenciją Gezio parke riaušių policijos pareigūnai su skydai ir dujokaukėmis šturmavo tą žaliąją erdvę, priversdami tūkstančius ten įsikūrusių protestuotojų sprukti iš savo palapinių, veržiantis ašarinių dujų debesims.

„Gezio parkas ir Taksimo aikštė buvo evakuoti ir grąžinti žmonėms“, - R. T. Erdoganas sakė savo partijos šalininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.