Už Biblijos suniekinimą – bausmė

Tarp musulmonų daugumos ir krikščionių koptų mažumos Egipte kurį laiką tvyrojusi religinė įtampa nekart perėjo į smurtą. Bet religiniai fanatikai čia negali jaustis nebaudžiami, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Independent” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 8:31 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:30 AM

Tai parodė kraštutinių pažiūrų musulmonų dvasininko Ahmedo Abdullah ir jo sūnaus pavyzdžiai. Jie abu buvo nuteisti lygtinėmis 11 ir 8 metų kalėjimo bausmėmis už Biblijos suplėšymą ir sudeginimą. Jiems taip pat nurodyta sumokėti 5 tūkst. Egipto svarų (apie 1780 litų) baudą.

A. Abdullah suplėšė ir sudegino Bibliją pernai rugsėjo 11-ąją per ultrakonservatyvių musulmonų salafitų mitingą priešais JAV ambasadą Kaire.

Susirinkusieji protestavo dėl JAV sukurto antiislamiško filmo „Musulmonų nekaltumas” („Innocence of Muslims”).

Dėl šios kino juostos daugelyje musulmonų šalių 2012 metais kilo nuožmūs protestai.

Pagal Egipto įstatymus, panieka krikščionybei, islamui ir judaizmui yra nusikaltimas.

Tačiau teisininkai ir žmogaus teisių grupės teigia, kad paniekos religijai apibrėžimas šiuose įstatymuose yra miglotas.

Negana to, Egipte retai teisiami žmonės, įžeidę kitas religijas, o ne islamą. Todėl tokios bylos kaip A. Abdullah nėra dažnos.

Egiptą valdant diktatoriui Hosni Mubarakui kaltinimai šventvagyste nebuvo retenybė. Tačiau dabar bylų, kuriose žmonės kaltinami įžeidę islamą, yra gerokai daugiau.

Apžvalgininkai tokią situaciją aiškina augančiu nuosaikių islamistų pasitikėjimu savimi. Jie Egipto valdžioje įsitvirtino po revoliucijos.

Šventvagyste pastaraisiais mėnesiais buvo apkaltinti rašytojai, aktyvistai ir populiarus televizijos komikas. Tačiau daugiausia kaltinimų šventvagyste buvo pateikta krikščionims.

Pavyzdžiui, neseniai piniginė bauda buvo skirta koptų mokytojui, kuris vesdamas pamoką įžeidė islamą ir pranašą Mahometą.

Negana to, per pastaruosius porą metų Egipte apskritai padažnėjo musulmonų ekstremistų atakų prieš kitų religijų atstovus, ypač Egipto krikščionis koptus.

Lygtine kalėjimo bausme nuteistas musulmonų dvasininkas A. Abdullah spėjo pagarsėti prieš koptus nukreiptomis kalbomis.

Praėjusiais metais vyras taip pat įkūrė televizijos kanalą, kuriame moterys yra rodomos užsidengusios musulmoniškais apdarais nuo galvos iki pirštų galiukų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.