Pavogti egzaminai apkarto Nyderlandų abiturientams

Vienos Nyderlandų mokyklos abiturientai lieja graudžias ašaras. Mokiniai iš naujo laikys valstybinius egzaminus, nes jų bendramoksliai pavogė ir pardavinėjo 24 dalykų baigiamųjų testų užduotis, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „New York Times” ir „DutchNews.nl” informacija.

Perlaikyti egzamino moksleiviai nenori, bet teks.<br>AP
Perlaikyti egzamino moksleiviai nenori, bet teks.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-19 08:33, atnaujinta 2018-03-05 09:33

Nyderlanduose ši vagystė vadinama didžiausiu egzaminų sukčiavimo atveju šalyje. Šios istorijos siūlo galas buvo užčiuoptas gegužės pabaigoje.

Likus dienai iki baigiamojo prancūzų kalbos egzamino internete buvo išplatintos jo užduotys. Egzaminą teko skubiai atidėti dviem dienoms, kol buvo parengtos naujos užduotys.

Pirmosiomis birželio dienomis policija suėmė 22 metų vyrą iš Roterdamo. Jam buvo pareikšti įtarimai dėl šio egzamino užduočių platinimo internete.

Šalies žiniasklaida tada rašė, kad tai pirmas kartas, kai internete atsiranda visas nacionalinis egzaminas.

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad vagystė – gerokai platesnio masto. Ji buvo įvykdyta islamiškoje Roterdamo mokykloje „Ibn Ghaldoun”.

Iš seifo, kur buvo laikomos galutinio atsiskaitymo užduotys, dingo net 24 dalykų baigiamieji testai.

Mokyklos vadovybė tikino, kad jų seifas sugedo. Esą jokių įsilaužimo pėdsakų nebuvo aptikta.

Birželio viduryje policija sulaikė keturis įtariamuosius, iš kurių trys – „Ibn Ghaldoun” moksleiviai. Vėliau pranešta apie dar tris sulaikytus tos pačios ugdymo įstaigos auklėtinius.

Nuo pareigų laikinai nušalintas ir vienas tos mokyklos mokytojas (-a), nes jo (-os) 18-metis sūnus yra vienas įtariamųjų.

Prokuratūra taip pat pranešė, kad įtariamieji siūlė įsigyti užduočių kopijas ir kitų šalies mokyklų abiturientams.

Į aferą įsivėlusiems moksleiviams šalies švietimo viceministras Sanderis Dekkeris pasiūlė išeitį – prisipažinti sukčiavus per egzaminus ir juos perlaikyti. Tiems, kurie neprisipažins, bet vėliau paaiškės, kad užduotis pirko, teks atsisveikinti su mokyklos baigimo atestatu.

Pirmadienio vakarą S.Dekkeris informavo parlamentą, kad šia amnestija buvo pasinaudoję 27 abiturientai. 20 jų – iš „Ibn Ghaldoun”, 6 iš kitos Roterdamo mokyklos ir dar vienas iš mokyklos Utrechte.

S.Dekkeris pažymėjo, kad tai neatspindi realios situacijos, nes užduotys po šalį pasklido kur kas plačiau.

Politikas apgailestavo, kad moksleiviai nenori prisipažinti gudravę.

Tuo metu mokyklos, kurioje buvo užvirta ši košė, moksleiviai priversti iš naujo ruoštis brandos egzaminams. Juos turės perlaikyti visi 150 „Ibn Ghaldoun” abiturientų.

Trys šią mokyklą baigiantys moksleiviai kreipėsi į teismą tvirtindami, kad nematė pavogtų užduočių, todėl dabar yra diskriminuojami, nes verčiami perlaikyti egzaminus. Bet jų ieškinys buvo atmestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.