Aktoriaus J. Gandolfini gyvybė užgeso protėvių žemėje

Po pasaulį pasklido liūdna žinia – staiga mirė amerikietis aktorius 51 metų Jamesas Gandolfini. Paskutinių garsenybės gyvenimo minučių Italijoje liudininku tapo jo paauglys sūnus. Remdamasis „The Washington Post”, „USA Today”, „Time”, AP apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Netikėtai per atostogas Italijoje miręs aktorius J. Gandolfini kino pasaulyje išgarsėjo Tonio Soprano vaidmeniu kultiniame Amerikos televizijos HBO seriale „Sopranai: mafijos kronika” („The Sopranos”).<br>AP
Netikėtai per atostogas Italijoje miręs aktorius J. Gandolfini kino pasaulyje išgarsėjo Tonio Soprano vaidmeniu kultiniame Amerikos televizijos HBO seriale „Sopranai: mafijos kronika” („The Sopranos”).<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 21, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:53 AM

Mirtis kultinio serialo „Sopranai: mafijos kronika” („The Sopranos”) žvaigždę pakirto vėlų trečiadienio vakarą Italijos sostinėje Romoje. Aktorius keliavo po savo senelių šalį su 13 metų sūnumi Michaelu ir seserimi.

Sutiktiems žmonėms amerikietis atrodė laimingas ir kalbėjo, kad nori geriau pažinti savo protėvių žemę, kur prabėgo ir abiejų jo tėvų vaikystė.

Išsipildyti šiai svajonei nebuvo lemta. Kaip ir nuvykti į Taorminos kino festivalį Sicilijoje – šeštadienį jis turėjo dalyvauti fiestos uždarymo ceremonijoje ir priimti apdovanojimą.

J. Gandolfini pasijuto blogai viešbučio vonios kambaryje. Su aktoriumi keliavę jo sesuo ir sūnus apie tai pranešė viešbučio tarnautojams.

Kai atvyko greitosios pagalbos automobilis, vyras dar buvo gyvas. Tačiau Romos ligoninės „Policlinico Umberto I” atstovas Antonio Spasola teigė, kad į gydymo įstaigą atvežtas aktorius jau buvo miręs.

Iš karto spėta, kad J. Gandolfini pražudė miokardo infarktas. Tačiau Italijos pareigūnai atsisakė patvirtinti šią mirties priežastį, todėl imta spėlioti, kad tai galėjo būti ir insultas.

Praturtino pagrindinį personažą

„Jis buvo tikras genijus, – dėl aktoriaus mirties apgailestavo serialo „Sopranai” kūrėjas Davidas Chase’as. – Tai žino kiekvienas, matęs nors akimirką jo vaidybos.

Jis – vienas geriausių šių ar net visų laikų aktorių. Tose liūdnose akyse buvo labai daug genijaus.”

1999–2007 metais per televiziją HBO rodytas serialas turėjo būti kitoks – lengvesnis, linksmesnis. O pagrindinio personažo vardas turėjo būti ne Tonis, o Tomis Sopranas. Bet visus planus apvertė aktorių atrankoje pasirodęs J. Gandolfini.

Plinkantis kresnas italų kilmės vyras buvo tikras televizijos antiherojus.

Pasak D. Chase’o, numatytam Naujojo Džersio mafiozo vaidmeniui J. Gandolfini suteikė kur kas daugiau tamsos ir sudėtingumo, nei buvo planuota.

Jo suvaidintas Tonis Sopranas kėlė ir pasibaisėjimą, ir užuojautą. Žiauriu lediniu žvilgsniu ir šelmiška šypsena jis parodė kitokį – grėsmingą, gyvulišką, bet kartu žmogiškų problemų kamuojamą herojų.

Vis dėlto Tonio Soprano psichiatrę seriale vaidinusi Lorraine Bracco tikino, kad J. Gandolfini visai ne toks.

„Jis buvo man kaip pats geriausias treniruočių partneris pasaulyje. Kaip Muhammadas Ali. Jam rūpi tai, ką jis daro, ir jis dirba labai gerai”, – teigė L. Bracco.

Televizija HBO išplatino užuojautą dėl J. Gandolfini mirties ir pažymėjo, kad jis buvo ne tik talentingas, bet ir švelnus, mylintis žmogus, kuris su visais elgėsi vienodai pagarbiai.

Jautė tik pradedąs karjerą

Baigiantis „Sopranų” filmavimams J. Gandolfini prisipažino, kad savo personažą serialo pradžioje mėgo labiau nei paskutiniais jo kūrimo metais.

Aktorius optimistiškai žvelgė į ateitį ir norėjo išbandyti naujus vaidmenis.

„Nemanau, kad jau realizavau save. Aš dar tik pradedu savo kovą”, – tuomet sakė jis.

J. Gandolfini bandė įgyvendinti savo planus. Jis suvaidino buvusį JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovą Leoną Panettą „Oskaru” apdovanotame filme „Taikinys Nr.1” („Zero Dark Thirty”).

Paskutinė juosta, kurioje vaidino vyras, – šiemet didžiuosius ekranus pasiekusi komedija „Nuostabusis Bertas Vonderstounas” („The Incredible Burt Wonderstone”).

Pats aktorius nemėgo dalyti interviu žiniasklaidai. Kartą vienas žurnalistas, įkyriai klausinėdamas apie J. Gandolfini darbo procesą, išvedė žvaigždę iš kantrybės.

„Dėl Dievo meilės! Kam šitas šlamštas rūpi!” – nusišaipė J. Gandolfini. Tačiau tuojau pat atsiprašė: „Atsiprašau, nenorėjau būti šiurkštus.”

Aktoriaus taikų būdą rodė ir šis jo palyginimas: „Esu 260 svarų (118 kg) sveriantis Woody Allenas.”

Asmeninį gyvenimą slėpė

Dviejų vaikų tėvas J. Gandolfini stengėsi kuo mažiau viešinti savo asmeninį gyvenimą.

Tačiau visiškai išvengti viešumo garsenybei nepavyko.

Daugelis įsiminė purvais apdrabstytas aktoriaus skyrybas su pirmąja jo žmona Marcy 2002 metais.

Tuo metu 40-metis J. Gandolfini kaltino 35 metų sutuoktinę emociniu nestabilumu ir nenuspėjamu elgesiu. Ji esą nuolat grasindavo nusižudyti ir prieš jį smurtavo.

Moteris savo ruožtu tvirtino, kad J. Gandolfini prašymas skirtis ją šokiravo. Ji kaltino vyrą svetimoteriavimu, priklausomybe nuo kokaino ir alkoholio.

J. Gandolfini vėliau pripažino, kad prieš kurį laiką išties negalėjo gyventi be narkotikų ir alkoholio.

Nenusisekus pirmajai santuokai, J. Gandolfini bandė lipdyti naują laimę. 2008-aisiais po dvejus metus trukusio romano aktorius vedė buvusį modelį Deborah Lin.

Pora susituokė moters gimtinėje Havajuose, Honolulu. Pernai spalio 10-ąją Los Andžele porai gimė duktė Liliana Ruth.

„Penkiasdešimt vienų ir dar paliko vaikutį. Jis ką tik susituokęs. Sūnus liko be tėvo. Jis mirė labai labai per anksti”, – dėl kolegos mirties sielvartavo aktorius Joe Gannascoli, kartu su J. Gandolfini vaidinęs „Sopranuose”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.