Teroristų auka Pakistane tapo lietuvis E. Markšaitis

Pirmadienio rytą informaciją apie lietuvio nužudymą patvirtino užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pranešimą, kad per išpuolį Pakistane žuvo lietuvis alpinistas ministras gavo oficialiais diplomatiniais kanalais.

E. Markšaičio ir dar devynių alpinistų nužudymas sukrėtė pasaulį. Pakistano miestų gyventojai ketina išeiti į gatves ir pareikšti protestą prieš Talibaną.<br>Asmen. albumo nuotr.
E. Markšaičio ir dar devynių alpinistų nužudymas sukrėtė pasaulį. Pakistano miestų gyventojai ketina išeiti į gatves ir pareikšti protestą prieš Talibaną.<br>Asmen. albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Interfax“, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 23, 2013, 11:08 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:21 AM

Pirmadienio rytą informaciją apie lietuvio nužudymą patvirtino užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pranešimą, kad per išpuolį Pakistane žuvo lietuvis alpinistas ministras gavo oficialiais diplomatiniais kanalais.

Lietuvos ambasadorius Turkijoje šiąnakt atvyko į Pakistaną. 

Užsienio reikalų ministerijos konsulinė tarnyba pasirengusi suteikti žuvusiojo artimiesiems visą būtiną informaciją.

„Gavom oficialų patvirtinimą iš Vengrijos ambasados Pakistane. Kūno atpažinimas dar neįvykęs, bet artimiausiu mietu turi įvykti atpažinimo procedūra“, - sakė L. Linkevičius.

Pasak jo, žuvusiojo kūno atpažinimo procedūroje dalyvaus Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius - jis taip pat vyko į ekspediciją Pakistane.

BNS pirmadienį pavyko trumpam susisiekti su S. Damulevičiumi - jis teigė kol kas įvykio komentuoti negalintis ir laukiantis skrydžio iš Gilgito į Islambadą.

Gyvybes atėmė ne kalnas-žudikas, o žmonės

Į vieną aukščiausių kalnų Nanga Parbato kilo du lietuviai alpinistai. Į pavojingą kalną kopė E. Markšaitis ir Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius. Pastarasis yra gyvas ir sveikas. Tai patvirtino su juo bendravęs garsus Lietuvos alpinistas Vladas Vitkauskas.

Užpuolikai nužudė 11 žmonių, įskaitant 10 turistų, šturmavę stovyklą Šiaurės Pakistane, Nanga Parbato kalno, kuris yra devintas pagal aukštį pasaulyje.

Gilgit Baltistano vidaus reikalų ministras Attauras Rehmanas sekmadienį pranešė, kad per išpuolį Šiaurinėje Pakistano dalyje žuvo 10 užsieniečių ir jų gidas pakistanietis: vienas lietuvis, trys ukrainiečiai, du slovakai du kinai, vienas nepalietis ir vienas kinų kilmės amerikietis. Vėliau pirmadienį pareigūnai patvirtino, kad nužudytųjų užsieniečių tapatybės nustatytos. Nužudytų turistų palaikai sekmadienį buvo išskraidinti į Islambadą, o iš ten išsiųsti į savo šalis.

Kai kurie ryžtasi užkopti į jas. 8126 metrų aukščio Nanga Parbato kalno viršūnė yra itin sunkiai pasiekiama. Jis vadinamas kalnu žudiku, nes čia yra žuvę daug alpinistų.

„Tarp Gilgite nužudytų užsienio alpinistų buvo Lietuvos pilietis. Jo vardas - Ernestas Markšaitis”, - patvirtino Pakistano Vidaus reikalų ministerijos  atstovas.

Nužudytuosius identifikavo Pakistano medicinos mokslų instituto Islamabade specialistai.

"Aš ten buvau 2004 metais, ten tokia ekspedicija buvo organizuota, į Baltistaną. Pirmoji lietuvių ekspedicija į tuos kraštus. Buvome nuvykę dviese ir iki Nanga Parbato papėdės. Ten, kalnuose prie Pakistano ir Kinijos sienos laipiojome po kalnus ir jokių minčių apie grėsmes nebuvo. Ekspedicija truko tris savaites.

Dabar matome, kaip pasikeitė situacija į blogąją pusę. Tose vietose arti civilizacija, prie pat pagrindinio kelio, vedančio iš Pakistano į Kiniją.

Nelaimės, rūpesčiai nutinka dažniausiai ten, kur yra žmonės, ne kalnai", - po žinios apie išpuolį savo mintimis dalijosi aukščiausias pasaulio viršūnes užkariavęs Vladas Vitkauskas.

Atsakomybę už žudynes ant Nanga Prabato šlaitų prisiėmė Pakistano Talibanas, taip atkeršijęs už savo lyderio pavaduotojo mirtį per JAV bepiločio lėktuvo reidą praėjusį mėnesį.

Apsimetė patruliais

Išpuolis buvo įvykdytas gana taikioje vietoje už kelių šimtų kilometrų nuo Afganistano pasienio, kuriame yra pagrindiniai Talibano telkiniai. Tačiau daug metų kruviname sukilime prieš šalies vyriausybę dalyvaujanti islamistų grupuotė parodė, kad yra pajėgi rengti išpuolius vos ne bet kurioje šalies vietoje.

Pirmiausia talibų kovotojai pagrobė du vietinius vedlius, kuriuos privertė nuvesti juos į atokią alpinistų stovyklą Gilgite Baltisane, nurodė Pakistano vidaus reikalų ministras Chaudhry Nisar Ali Khanas. Vieną vedlį kovotojai nužudė, o kitą pareigūnai sulaikė apklausai.

Užpuolikai vilkėjo vietovėje patruliuojančių sukarintų pajėgų, Gilgito skautų, uniformas, nurodė Ch. N. A. Khanas.

Pakistano alpinistų klubas, gavęs informacijos iš išgyvenusio vedlio Sawalio Faqiro, pranešė, kad šeštadienį apie 23 val. stovyklavietę užpuolė maždaug 15 kovotojų.

Jie pradėjo mušti alpinistus ir atėmė visus  surastus mobiliuosius ir palydovinius telefonus, o taip pat visų pinigus, sakoma klubo pranešime.

Kai kuriems alpinistams ir jų vedliams pavyko pabėgti, tačiau tie, kurie liko, buvo nušauti. S. Faqiras paslėpė savo palydovinį telefoną ir vėliau juo apie išpuolį informavo policijos pareigūnus.

Talibai keršijo už nukautą vadą

Šios žudynės yra žiauriausias išpuolis prieš užsieniečius Pakistane per kelerius pastaruosius metus nuostabios gamtos regione, kuriame lig šiol smurto prieš turistus būdavo mažai, nors radikalieji sunitai puldinėja mažumą sudarančius šiitus.

Talibano Pakistane atstovas Ahsanullah Ahsanas pareiškė, kad Talibano frakcija „Jundul Hafsa“ surengė šį išpuolį keršydama už vieno talibų lyderio Waliuro Rehmano nužudymą gegužės 29 dieną per JAV bepiločio lėktuvo ataką.

Už teroristo galvą buvo paskirta 5 mln. dolerių premija. Vašingtonas jį kaltino organizavus atakas prieš JAV ir NATO pajėgas Afganistane.

„Nužudydami užsieniečius mes norime pranešti pasauliui atlikti savo vaidmenį, kad liautųsi bepiločių atakos“, - sakė jis naujienų agentūrai „The Associated Press“ telefonu iš nenustatytos vietovės.

Vidaus reikalų ministras Nacionalinei asamblėjai, priėmusiai šį išpuolį smerkiančią rezoliuciją, pažadėjo imtis visų priemonių turistų saugumui užtikrinti.

„Daugybė turistų atvykstą į šį regioną vasarą; mūsų vietiniai žmonės iš jų uždirba pinigų, - sakė Gilgito Baltistano vyriausiasis ministras Syedas Mehdi Shahas - Tai turės blogos įtakos ne tik mūsų regionui, bet ir visam Pakistanui“.

Pasak jo, bazinėje alpinistų stovykloje dabar yra policija ir sukarintų pajėgų kariai; vietovė apžiūrima iš karinių sraigtasparnių.

Žuvo 3 ukrainiečiai

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė užuojautą žuvusių tautiečių šeimoms.

„Nuliūdau sužinojęs apie jūsų giminaičių ir artimųjų žūtį per 2013 metų birželio 23-iosios klastingą teroro ataką Šiaurės Pakistane. Griežtai smerkiu šį kruviną nusikaltimą, kuriam nėra pateisinimo, ir dalijuosi dideliu jūsų neatitaisomos netekties skausmu“, - sakoma V. Janukovyčiaus telegramoje.

Ukrainos ambasadorius Pakistane Volodymyras Lakomovas pasmerkė šį išpuolį. „Mes tikimės, kad Pakistano vyriausybė padarys viską, ką gali, kad nusikaltėliai būtų surasti“, - sakė jis.

Smūgis Pakistano įvaizdžiui

Premjeras Nawazas Sharifas pasmerkė šiuos nežmoniškus ir žiaurius aktus, nurodė atlikti nuodugnų tyrimą ir patraukti atsakomybėn kaltininkus. Daugelis užsienio turistų laikosi atokiau nuo Pakistano, nes ši šalis laikoma pavojinga vieta. Bet šiek tiek užsieniečių vasarą atvyksta į Gilgitą Baltistaną pasigrožėti aukštosiomis Himalajų ir Karakorumo kalnagūbrių viršūnėmis., tarp kurių yra ir K2 - antroji aukščiausia pasaulyje.

Su Kinija glaudžius kaimyninius santykius palaikantis Pakistanas jautriai reaguoja į įvykius, kurie gali pakenkti šiems santykiams. Pakistano pareigūnai jau pareiškė užuojautą Kinijai ir Ukrainai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Po talibų išpuolio buvo atleistas Gilgito Baltistano vyriausiasis sekretorius ir policijos viršininkas; nurodyta atlikti šio incidento tyrimą, sakė vidaus reikalų ministras Ch. N. A. Khanas.

Pakistano pareigūnai taip pat kalbėjosi su Kinijos ir Ukrainos ambasadoriais, kuriems pareiškė užuojautą. „Tie, kurie įvykdė šį baisų nusikaltimą, regis, bando sužlugdyti besiplečiančius Pakistano santykius su Kinija ir kitomis draugiškomis šalimis“ - poziciją išsakė Pakistano užsienių reikalų ministerija.

Nors šalies vadovai pasmerkė išpuolį, bet jis iškels rimtų klausimų apie saugumo spragas ir dar labiau pablogins šalies įvaizdį. Turistų žūtis iškėlė klausimų ir dėl užsieniečių alpinistų ir žygeivių ekspedicijų. Tokios ekspedicijos yra paskutinis tarptautinio turizmo sektoriaus Pakistane likutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.