JAV medžiojamas E. Snowdenas leidžia laiką Maskvoje

JAV žvalgybos informaciją nutekinęs Edwardas Snowdenas pirmadienį

E. Snowdenas turėjo skristi į Kubą šiuo lėktuvu, tačiau į vidų neįlipo.<br>AP
E. Snowdenas turėjo skristi į Kubą šiuo lėktuvu, tačiau į vidų neįlipo.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 24, 2013, 5:01 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:55 AM

Sekmadienį E. Snowdenas nepastebėtas pabėgo iš Honkongo kompanijos „Aeroflot“ lėktuvu ir atskrido į Rusiją. Pasak Rusijos pareigūnų, naktį jis praleido Maskvos oro uoste, laukdamas kito skrydžio.

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė E. Snowdenui tarptautinę paiešką dėl to, kad jis paviešino informaciją apie Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) vykdomą didžiulio masto elektroninį sekimą.

Pranešama, kad E. Snowdenas pirmadienį užsiregistravo skrydžiui į Kubą, iš kurios toliau vyks į Pietų Ameriką.

Jis ir jį lydinti „WikiLeaks“ teisininkų komandos darbuotoja Sarah Harrison užsiregistravo 10 val. 05 min. skrydžiui į Havaną, pranešė AFP korespondentas, kuris susipažino su keleivių sąrašu.

Tačiau, anot naujienų agentūros „Interfax“, E. Snowdeno šiame lėktuve nebuvo. „Edwardo Snowdeno nėra lėktuve. Jis neskrenda šiuo reisu“, - sakė Rusijos saugumo šaltinis.

Kiti šaltiniai Rusijos saugume nurodė, kad jie neturi pagrindo suimti buvusį NSA kontraktininką, kurį pareigūnai pavadino eiliniu šalies sienos nekirtusiu „tranzitiniu keleiviu“.

Jungtinės Valstijos anksčiau paragino Rusiją perduoti joms bėglį, tačiau prezidento Vladimiro Putino atstovas atsisakė kalbėti apie E. Snowdeno kelionę tranzitu per Maskvą.

„Apie Snowdeną neturiu jokios informacijos“, - Dmitrijus Peskovas pareiškė naujienų agentūrai AFP.

Remiantis rusų žiniasklaida, E. Snowdenas naktį praleido ypač kukliame „kapsuliniame“ viešbutyje „Vozdušnij Ekspres“, kuris yra įrengtas Maskvos tarptautinio oro uosto išvykimo zonoje.

Tačiau po lėktuvo nusileidimo oro uoste jo niekas nematė; dėl to kilo įtarimų, kad jį iš vos nusileidusio lėktuvo išsivedė Rusijos saugumo darbuotojai.

Tuo tarpui Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino (Rikardas Patino) patvirtino, kad savo ambasadoje Londone „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą priglaudusi jo šalis dabar analizuoja E. Snowdeno prieglobsčio prašymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.