N. Mandelos būklė - kritinė

Kai kurie Pietų Afrikos Respublikos gyventojai pirmadienį neatėjo į darbą, kad galėtų sekti naujienas apie buvusį savo šalies lyderį Nelsoną Mandelą. 94 metų buvęs prezidentas vėl atsidūrė ligoninėje ir dabar gydytojai nieko gero nežada - vyro būklė kritinė. Šalies gyventojai teigia, kad pirmadienis skirtas pabūti ramiai su šeima ir atsisveikinti su N. Mandela, kuris išgarsėjo kova su apartheidu.

Nobelio Taikos premijos laureato N. Mandelos gyvybė gęsta.<br>AP
Nobelio Taikos premijos laureato N. Mandelos gyvybė gęsta.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 24, 2013, 10:18 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:04 AM

53 milijonai PAR gyventojų iki šiol jaučia dėkingumą žmogui, kuris buvo taikaus kelio iš vergijos architektas - jis padėjo šaliai pasiekti demokratiją 1994 metais, nepaisydamas, kad iki tol tris šimtmečius valdžia Pietų Afrikos Respublikoje priklausė baltiesiems.

Pastaroji N. Mandelos kelionė į ligoninę - ketvirta per pusmetį. PAR žmonės pradeda suprasti, kad N. Mandela negali gyventi amžinai, rašo „Reuters“.

„Buvusio prezidento Mandelos būklė ligoninėje lieka kritiška. Daktarai daro viską, kas įmanoma, kad užtikrintų jam gerą savijautą ir ramybę“, - sakė pirmadienį dabartinis prezidentas Jacobas Zuma.

Į ligoninę 94-erių N. Mandela buvo paguldytas prieš dvi savaites, birželio 8 dienos rytą, dėl plaučių infekcijos.

Jis buvo gydomas intensyvios terapijos skyriuje ir gydymas kurį laiką davė teigiamų rezultatų, tačiau savaitgalį jo būklė pablogėjo.

J. Zuma sekmadienį vakare aplankė ligoninėje gulintį N. Mandelą. Gydytojai jį informavo, kad „buvusio prezidento būklė per pastarąją parą tapo kritiška“.

„Tą valandą, kai mes atėjome į ligoninę, buvo vėlu. Jis jau miegojo, - sakė J. Zuma. Pamatėm jį. Šnektelėjome su gydytojais ir jo žmona Graca Machel“.

J. Zuma smulkiau nepasakojo apie savo pirmtako būklę: „Nemanau, kad galiu atskleisti daugiau detalių. Aš nesu daktaras. Tai, ką pranešiau šaliai ir pasauliui, ir lieka“.

Pirmuoju juodaodžiu PAR prezidentu 1994 metais tapęs N.Mandela liepos 18 dieną turėtų švęsti savo 95-ąjį gimtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.